Drugi športi

Španci zmleli Slovence, Janc priznal: Kot da smo se jih ustrašili, a najbolj pomembna tekma nas še čaka ...

Metz, 19. 01. 2017 21.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V odločilnem petem krogu svetovnega rokometnega prvenstva v Franciji, sta se za vrh skupine B v Metzu udarili reprezentanci Slovenije in Španije. Španci so za prvo mesto in obračun z Brazilijo potrebovali zgolj remi, a dosegli visoko zmago proti neprepoznavni slovenski reprezentanci (36:26), katero v osmini finala sedaj čaka Rusija, ki je v skupini A osvojila tretje mesto.

Selektor Veselin Vujović po tekmi ni bil zadovoljen s predstavo svojih fantov.
Selektor Veselin Vujović po tekmi ni bil zadovoljen s predstavo svojih fantov. FOTO: STA

Ekipi sta se zadnjič srečali aprila lani, ko sta se v Malmöju pomerili v kvalifikacijskem turnirju za Olimpijske igre v Riu. In takrat so bili Slovenci boljši od Špancev z 24:21. Na velikem turnirju pa sta se zadnjič srečali na evropskem prvenstvu na Poljskem, izid pa je bil neodločen 24:24. Slovenska uvodna postava - v vratih Matevž Skok, na krilnih položajih Darko Cingesar in Gašper Marguč, na mestu krožnega napadalca Matej Gaber ter zunanja vrsta Borut Mačkovšek, Marko Bezjak in Jure Dolenec, slednjega je v obrambi zamenjal David Miklavčič - je sprva do potankosti izpolnjevala vse naloge iz slačilnice, prvi gol je prejela šele v sedmi minuti, po vodstvu s 3:1 pa je njena igra povsem razpadla.

Slovenci so srečanje sicer otvorili  z zelo agresivno obrambo, ki je Špancem povzročala nemalo težav. Prvi gol na srečanju je zadel Gašper Marguč, ki je kmalu dodal še drugega za vodstvo Slovenije z 2:0. Da so Vujovićevi fantje igrali odlično v obrambi govori tudi podatek, da nasprotnik zadetka ni zadel več kot šest minut. Prvi, ki je uspel premagati Matevža Skoka je bil David Balaguer, ki je zadel na začetku sedme minute za izid 2:1. Po golu Boruta Mačkovska so Slovenci povedli s 3:1, a so Španci na začetku desete minute prišli do izenačenja na 3:3. Po nekaj izgubljenih žogah na obeh straneh pa so Španci na začetku 12. minute prvič povedli s 4:3. Vujovićevi fantje so v napadu zelo hitro izgubljali žogo in pustili nasprotniku, da preide v vodstvo. Po uspešno izvedeni sedemmetrovki s strani Balaguerja so Španci v 13. minuti prvič povedli z dvema zadetkoma prednosti (6:4), ki je takoj za tem narasla že na tri in Vujović je pri izidu 7:4 prvič vzel tudi minuto odmora. Po dveh zadetkih Vida Kavtičnika in enega Mihe Zarabca, so Slovenci ves čas zaostajali za tri zadetke, a je nato Skok ubranil strel Raulu Entrerriosu in Marguč je s svojim četrtim prednost Špancev znova znižal na dva zadetka (10:8). Po zapravljeni sedemmetrovki Kavtičnika in uspešno izvedeni s strani Balaguerja je prednost znova narasla na tri (12:9), kmalu za tem je omenjeni Balaguer zadel še dvakrat zapored in prednost je znašala že +5 (14:9). Balaguer pa je bil v 25. minuti že pri sedmih golih. Slovenci so bili zelo medli v obrambi, premalokrat so se odločili za 'male' prekrške, ki bi prekinjali Španske napade, ki so bili zelo učinkoviti predvsem na krilnih položajih. Po novi minuti odmora na zahtevo selektorja Vujovića so Španci še z dvema hitrima protinapadoma povedli s 16:9. Ko je Angel Fernandez uspešno zadel na prazen gol je prednost Špancev prvič na srečanju znašala že osem zadetkov (18:10). Mačkovšek je nato zapravil še zadnji napad v prvem polčasu in Španci so odšli z lepo prednostjo na odmor. V prvem polčasu je bil edini razpoloženi rokometaš v slovenskih vrstah Marguč, ki je dosegel šest zadetkov. Skok je zbral šest obramb, španski vratar Rodrigo Corrales pa jih je zbral sedem.

Španci so se izkazali za previsoko oviro za slovenske rokometaše.
Španci so se izkazali za previsoko oviro za slovenske rokometaše. FOTO: AP

Tudi drugega polčasa Slovenci niso otvorili nič kaj uspešno. Zapravili so dva napada, Španci pa so svoja dva izkoristili in v drugi minuti drugega polčasa povedli z desetimi goli razlike (20:10). Prvi zadetek za Slovenijo v drugem polčasu je zadel Nik Henigman in izid je bil 21:11. Po dveh obrambah Urbana Lesjaka so Slovenci imeli priložnost da znižajo na -9, a sta nemška sodnika razveljavila gol Henigmanu, ki ga je dosegel pod prekrškom. Odločila sta se zgolj za izključitev španskega rokometaša Gedeona Guardiole. Po golu Valera Rivere je prednost Špancev narasla že na enajst golov (24:13). Dvajset minut pred koncem je svoj prvi zadetek dosegel Blaž Janc in postavil izid 25:15, kmalu za tem pa je član Celja zadel še drugič in zaostanek Slovenije zniža na -9. Po obrambi Lesjaka in zadetku Blaža Blagotinška se je prednost stopila na -8. Sloevnski reprezentantje so začeli igrati veliko bolj agresivno v obrambi in Španci so imeli kar naenkrat težave z organizacijo napadov, kar so v prvem polčasu počeli z navidezno lahkoto. A tudi to ni bilo dovolj  po uspešno izvedenem kazenskem strelu Rivere je bila prednost Špancev znova +9. V 52. minuti je Daniel Sarmiento zabil že 30. gol v slovensko mrežo. Na drugi strani se je prebudil Jure Dolenec, ki je znižal na 30:22. Do konca srečanja smo spremljali bolj ali manj slabo igro v obrambi obeh ekip in goli so leteli v obe mreži kot za stavo. Končni izid je bil tako 36:26 v korist Španije, ki je z zmago osvojila skupino B, dobila je prav vseh pet tekem in jo v osmini finala sedaj čaka tekma z Brazilijo. Slovenija je osvojila drugo mesto, dosegla je tri zmage, en remi in en poraz in jo v Parizu čaka obračun z Rusijo za preboj v četrtfinale. Za igralca tekme je bil sicer izbran španski vratar Corrales, ki je zbral 12 obramb. "Nasprotnikom lahko samo čestitamo za zasluženo zmago. Nismo bili kos tekmecu, morali bi pokazati več. Zakaj nismo, pravega razloga ne vem, kot da smo se ustrašili Špancev. Ampak zdaj je ta tekma za nami, čez dva dni nas čaka morda najbolj pomembna tekma na svetovnem prvenstvu. Vanjo moramo iti s trezno glavo in narediti vse, da se uvrstimo v četrtfinale," je takoj po tekmi dejal Blaž Janc.

"V tekmo smo vstopili z veliko motiva in želje po zmagi, vendar smo zdržali le prvih dvajset minut, nato pa je prišlo do nekakšnega razpada sistema. Ne spomnim se, da bi kdaj pod vodstvom selektorja Veselina Vujovića v prvem polčasu prejeli 18 golov. Španci so bili danes preprosto boljši, mi pa moramo čim prej pozabiti na to tekmo. Vemo, da nas v osmini finala zdaj čaka Rusija, za nas ni še prav nič izgubljenega in v soboto bomo vsekakor šli na zmago," pa je dodal najboljši strelec Slovenije Marguč. 

Izid:
Slovenija - Španija 26:36 (10:18)

Statistika srečanja:
Strelci:
Španija: Perez de Vargas, Corrales, Gurbindo 1, Fernandez 4, Rivera 6 (2), Tomas 1, Entrerrios 4, Dušebajev 1, Sarmiento 3, Aguinagalde, Canellas 4, Moros, Guardiola 3, Goni 2, Balaguer 7 (3), Figueras.

Slovenija: Skok, Lesjak, Blagotinšek 3, Henigman 1, Marguč 6 (1), Kavtičnik 2, Janc 3 (1), Dolenec 4 (1), Cingesar, Poteko 1, Miklavčič 2, Kodrin 1, Gaber, Bezjak, Zarabec 2, Mačkovšek 1.

Sedemmetrovke: Španija 6 (5), Slovenija 5 (3).
Izključitve: Španija 6, Slovenija 8 minut.
Rdeči karton: /.
 
Preostala izida skupine:
Tunizija - Angola 43:24 (23:16)
Makedonija - Islandija 27:27 (13:15)

Lestvica skupine B:
1. Španija        5 5 0 0 160:115 10
2. Slovenija     5 3 1 1 151:136 7
3. Makedonija 5 2 1 2 139:137 5
4. Islandija       5 1 2 2 128:121 4
5. Tunizija        5 1 2 2 144:144 4
6. Angola         5 0 0 5 122:191 0

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dipe
20. 01. 2017 11.27
-1
TREnar je kriv.
drimtim
20. 01. 2017 10.19
trenerjeva ukana,rusi bodo padli kot zrela hruška z drevesa.gremo slovenija
BlackLight
20. 01. 2017 09.42
+2
Blagotinšek je močen ko bik, in mislim da je malce "zasral" z prestopom v Vesprem, ker nima dosti minutaže. Že ko ga na tem prvestvu gledaš vidiš da želi nekoga malce bolj "lepo" prijet pa ga vseeno posprav po tleh ko mlado mačko. Rabil bi en klub kjer bi dosti igral in dobrega trenerja da ga malce spili pa imamo na tej poziciji v prihodnje top pivota. Zaenkrat pa malce preveč izključite in boljša realizacija je potrebna pri njemu.
rofo
20. 01. 2017 09.29
Ne pomnim,kdaj sem zaključil s spremljanjem tekme po nekaj minutah.Še v torek se je govorilo o neki evforiji,pa sem prebral izjavo enega izmed bivših selektorjev,da ga zelo skrbi nadaljevanje prvenstva...,na žalost se je to pokazalo takoj na tekmi s Tunizijo.Priznam da sem že naveličan teh padcev v igri naše reprezentance,pa tudi selektor mi ne deluje najbolje.Upam da bom tekmo z Rusijo lahko spremljal do zadnjega žvižga sodnika. Sicer pa stalno razmišljam,kaj neki delajo na pripravah,ki so s prijateljskimi tekmami odločno predolgo.
mastaflash
20. 01. 2017 09.26
+0
zmlel so jih ko fantke v vrtcu, fizicno in takticno, ampak cestitke nasim, pridejo taki dnevi, gremo dalje
mb6
20. 01. 2017 09.25
+2
Ej, to je šport... Nekdo tudi zgubi. Tokrat naši. Glede na videno, povsem zasluženo. To pa še ne pomeni, da so vedno slabi in zanič. Tudi tekma ni bila ravno super gledljiva in verjetno ni nihče ravno užival. Zagotovo niso uživali naši igralci. In, če navijači ne zmoremo svojih igralcev podpirati celo tekmo, ko jim ne gre, potem nimamo pravice kritizirati njihove vztrajnosti... Dajte no, fantje so se trudili in se trudijo. Enkrat imajo malce boljši dan, drugič slabšega. Vsi, ki ste kdaj karkoli trenirali in tekmovali veste, da lahko narediš vse prav, pa kdaj ne gre in ne gre. Tisti, ki jim je šport kavčanje in kritiziranje... hja, zaradi teh se pa itak nima smisla vznemirjat - grdo je le to, da ravno ti v veliki meri "svinjajo" po komentarjih. Dajmo naši fantje! Tisti pravi navijači vas vedno podpiramo!
mptour
20. 01. 2017 09.22
+0
Pes, ki laja , ne grize. Podcenjevali Tunizijce, pa jih dobil po p...i od Špancev.
bratumil
20. 01. 2017 09.14
+0
nema veze, ruse je treba premagat, pa je to to.
vv1
20. 01. 2017 09.09
-2
Eno je če se ustrašiš, drugo pa če se poserješ.
PejtGaPogledatBrane
20. 01. 2017 08.50
+8
Pri ekipnih športih se iz neznanega razloga vedno spomnim na dve tekmi; nogomet SLO-ZRJ 3-0, na koncu 3-3! košarka SLO-GRČIJA, naši so vodili za 17, dve minuti in pol pred koncem, nato pa vseeno izgubili. kva je fora?
si.
20. 01. 2017 08.44
+6
ne razumem zakaj tak vik in krik....pač realna slika moči slovenske reprezentance.....zdaj je jasno kam sodimo........5 oz. 6. mesto....če je še kaj sreče ostalo.....;)
bmwgs
20. 01. 2017 08.43
+1
Naši so dobri ampak za neke velike podvige ne zmorejo več tu se ustavi vsa sposobnost enkrat pride do konca ,ne gre vec nagradit, že to kar so pokazali v prejšnjih tekmah je zadovoljivo treba se bo navadit da smo majhni in tam pa tam kakšen dober rezultat drugače pa tam nekje v povprečju. Mogoče jim uspe na tem prvenstvu ampak vsi pričakujejo samo zmage to ne gre vedno.
drimtim
20. 01. 2017 08.23
+1
nepomembna tekma ,zdaj gre zares.taktičen poraz
IICI
20. 01. 2017 09.16
+0
Če bi bil taktičen poraz ne bi bil za 10 golov.
gulmor
20. 01. 2017 08.16
+4
Nekako se vedno ustrašijo, ko dobijo resnega nasprotnika...
general17
20. 01. 2017 08.15
-4
Pac tipicen slovencljski izgovor smo se jih prestrasili ...pejte domov amaterji...pac angola pa makedonija se gre kej vec so pa gotovi
hotchilipoper
20. 01. 2017 08.15
+0
Mislim,da je bila to taktika
reike
20. 01. 2017 08.03
+2
kolikokrat že videno....pokakamo se takoj ko pridejo pravi tekmeci.....in ko mi pred tekmo Kavtičnik razlaga kako živi za take tekme, na tekmi pa ne da niti 30 posto od sebe...kar slabo mi dela
Luka Radeka
19. 01. 2017 22.58
-31
Sramota Vujovof nagnal si legende zanič Škof Prost skube zvizej cehte odidi
Le vkup uboga gmajna
20. 01. 2017 08.31
+2
malimax
19. 01. 2017 22.52
-10
Kako ze temu pravijo gdor Hove previsoko leteti nisko pade
pomlad14
19. 01. 2017 22.43
+23
Že pred koncem prvega polčasa sem preklopil na drug kanal, tako slabe igre že dolgo ne. Sploh se niso ničesar trudili.
assassin911
20. 01. 2017 09.30
+1