Drugi športi

'Dragoceni tovor' že v domovini in v en glas: To je uspeh kariere vseh nas

Ljubljana, 15. 04. 2024 12.42 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marko Juvan, Matic Flajšman
Komentarji
8

Rokomet še naprej orje ledino slovenskega športa. Moška reprezentanca je bila prva ekipa, ki je nastopila na poletnih olimpijskih igrah, osvojila prvo kolajno na velikih tekmovanjih (bron na sredozemskih igrah 1993) ter se kot edina lahko pohvali s kolajnama tako z EP kot SP. Po kvalifikacijskem turnirju v Nemčiji pa se je prvič v zgodovini na OI uvrstila še ženska reprezentanca. Uvrstitev rokometašic prinaša tudi nov mejnik v zgodovini samostojne Slovenije. Postale so namreč prva ekipa v kolektivnih športih, ki bo zaigrala na olimpijskih igrah. Slovenke so se že vrnile v domovino, na brniškem letališču so jim pripravili topel sprejem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Olimpijke so doma
    02:12
    Iz 24UR: Olimpijke so doma
  • Pogovor s Tjašo Stanko po vrnitvi v domovino
    01:31
    Pogovor s Tjašo Stanko po vrnitvi v domovino
  • Pogovor s Tamaro Mavsar po vrnitvi v domovino
    02:06
    Pogovor s Tamaro Mavsar po vrnitvi v domovino
  • Sprejem slovenskih rokometašic na Brniku
    02:55
    Sprejem slovenskih rokometašic na Brniku
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ženska rokometna reprezentanca Slovenije bo poleti prvič v zgodovini nastopila na olimpijskih igrah. Slovenke rokometašice so lov na olimpijske igre na jugu Nemčije začele s porazom proti gostiteljici turnirja s 25:31. V soboto so na drugem preizkusu proti Paragvaju pokazale povsem drugačen obraz in visoko nadigrale južnoameriške tekmice. To so prenesle tudi na odločilno tekmo s Črno goro, kar jim je prineslo premierni nastop v olimpijskem Parizu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz Neu-Ulma, enega izmed treh olimpijskih kvalifikacijskih turnirjev, sta na olimpijske igre vodili prvi dve mesti. Prvo vozovnico so si s tremi zmagami pred tem že priborile nemške rokometašice, Slovenke pa so v nedeljo z zmago ujele drugo mesto in še drugo karto, ki vodi v Pariz. 

Po vseh odigranih tekmah je tako na vrhu skupine končala domača reprezentanca s šestimi točkami, Slovenke so osvojile štiri točke, Črnogorke dve, Paragvajke so ostale brez njih. Izbranke črnogorskega stratega na slovenski klopi Dragana Adžića so se s tem pridružile moški reprezentanci, ki si je olimpijske igre zagotovila marca, tako da bo Slovenija v Parizu zastopana z obema ekipama. 

Dragan Adžić
Dragan Adžić FOTO: Luka Kotnik

"Vse odločilne tekme so od mojega prihoda na selektorsko mesto ta dekleta odigrala vrhunsko. Tekmi s Francijo sta pred olimpijskim turnirjem prišli prav tako meni kot njim. Pomagali sta nam, da smo se zbrali in že proti Nemčiji v igri pokazali stabilnost in odigrali dobro tekmo. Sledila je vrhunska tekma proti Paragvaju. Proti Črni gori se je videlo, kako zahtevno je igrati proti takim tekmicam. Pričakoval sem, da bo njihova vratarka na takšni ravni. Izjemno sem hvaležen dekletom za prikazano," po zgodovinski uvrstitvi na olimpijski turnir sporoča selektor Adžić, ki je dobil bitko na daljavo proti selektorici Črnogork Bojani Popović. Slednja je bila vrsto let Adžićeva pomočnica na klopi črnogorske reprezentance. Črnogorke so se na OI prav z Adžićem uvrstile dvakrat.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj prinaša torkov žreb?
Poleg Nemčije in Slovenije bodo na olimpijske igre odpotovale še reprezentance Madžarske, Švedske, Nizozemske in Španije, ki so bile uspešne na preostalih dveh turnirjih v madžarskem Debrecenu in španski Torrevieji. Že prej so se na kontinentalnih prvenstvih in kvalifikacijah na olimpijski turnir v Parizu uvrstile Danska, Južna Koreja, Angola, Brazilija in Norveška ter Francija kot gostiteljica.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Žreb skupin bo na sporedu v torek. Na olimpijskih igrah bo 12 ekip razdeljenih v dve skupini po šest, v končnico z dvoboji na izpadanje se bo uvrstila najboljša četverica.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Resnico ti povem
16. 04. 2024 09.29
+0
Super in neverjetno dekleta, olimpijske igre noro! Slovenija dežela šampionov, le tako naprej. 💪🫶❤️‍🔥🙏🇸🇮
Panter 63
16. 04. 2024 15.47
Če se kvalificirajo na tekmovanja še zdaleč niso šampioni ali šampionke. Če hočeš biti šampion se ve kaj treba narediti.
Krimko
15. 04. 2024 15.42
+2
Bravooooooooooo
Slash
15. 04. 2024 14.50
-1
Tovor ?!?!? Pri svetem Alahu, da vas ni sram, ne glede na to, da ste mislili kot štos.
slovenka62
15. 04. 2024 14.32
+4
Bravo punce.Veselite se res zasluženo.
dannyer
15. 04. 2024 13.32
+7
bravo dekleta zasluženo. to bo naj bolj številčna odprava do sedaj. po rokometaših sedaj rokometašice. verjamem po moči še odbojkarji. in če bo ve posreči tudi košarkarji. ponosen na vas.
Apoteka
15. 04. 2024 13.12
+2
wsharky
15. 04. 2024 12.59
+6
bravo mladenke