Drugi športi

Rusija zanika poročanje NY Timesa, citati predsednice Rusade naj bi bili izkrivljeni in zunaj konteksta

New York, 28. 12. 2016 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rusija je prvič priznala, da je vodila široko dopinško kampanjo, v katero je bilo vključenih na stotine ruskih olimpijcev. A le nekaj ur po odmevnem prispevku časnika New York Times je iz Rusije prišel popoln demanti izjav, ki naj bi jih podala direktorica ruske protidopinške agencije Ana Anceljovič.

Stanislav Čerčesov in Vitalij Mutko
Stanislav Čerčesov in Vitalij Mutko FOTO: AP

Tako je poročal časnik New York Times, medtem ko Rusijo in vse športni svet pretresa dopinška afera izjemnih razsežnosti, saj je preiskava Svetovne protidopinške agencije Wade, ki jo je vodil kanadski odvetnik Richard McLaren, razkrila, da je bilo v ruski program sistemskega dopinga, ki ga je vodila in spodbujala država, vključenih več kot 1000 ruskih športnikov. Ruski športni delavci so v preteklosti vehementno drug za drugim zanikali, da bi v Rusiji obstajala dopinška operacija in to tudi po majskem članku v New York Timesu, v katerem je nekdanji šef ruskega protidopinškega laboratorija Grigorij Rodčenkov v priznanju detajlno razkril zlorabe ruskih uradnikov in športnikov, kar so potrdili tudi mednarodni preiskovalci. Zdaj pa so Rusi povsem obrnili ploščo in priznali zlorabe, saj druge možnosti, da bi še kdaj gostili večja tekmovanja v olimpijskih športih, bržkone nimajo. Ruski protidopinški uradniki so tako po mesecih in mesecih vztrajnega zanikanja zdaj javno priznali, da gre res za dopinško zaroto. "Gre za institucionalno zaroto, za leta in leta zlorabe prepovedanih sredstev," je dejala Ana Anceljovič, direktorica Ruske protidopinške agencije (Rusada), in obenem zanikala, da bi šlo za državno voden sistemski program dopinga: "Najvišji državni uradniki v zaroto niso bili vpleteni."

McLaren je sicer v drugem delu poročila ta mesec razkril, da je več kot 1000 ruskih športnikov iz 30 športov sodelovalo v dopinških programih ruskega ministrstva za šport, ki jih je podpiral tudi državni vrh, prepovedana sredstva pa so zlorabljali tako na zimskih olimpijskih igrah 2014 v Sočiju kot tudi na poletnih igra 2012 v Londonu in drugih velikih športnih tekmovanjih. Ruski minister za šport Vitalij Mutko je 9. decembra, ko je bilo objavljeno McLarnovo poročilo, za agencijo TASS dejal, da McLarnove trditve o institucionalni zaroti niso dokazane. Ne glede na to, drugi del poročila je bil nov udarec za ruski šport, ki si ni opomogel vse od julijske objave prvega dela McLarnovega poročila, ki je bil vzrok za izključitev ruske atletske reprezentance z vseh mednarodnih tekmovanj, tudi z olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Anceljovičeva, ki ni bila neposredno vpletena v preiskavo, je dejala, da je bila nad izsledki šokirana, so zapisali pri Timesu. Obenem je poudarila, da državni vrh v dopinško zaroto ni bil vpleten. Vitalij Smirnov, 81-letni veteranski športni delavec, ki ga je predsednik Vladimir Putin letos postavil na čelo ekipe za boj proti dopingu, je dejal: "Z mojega vidika; kot nekdanji minister za šport in predsednik olimpijskega komiteja lahko rečem: naredili smo veliko napak."

A v isti sapi je Smirnov na plan potegnil tudi Wadino kontroverzno politiko uporabe dopinga z dovoljenjem v terapevtske namene, ki ga je razkrila ruska skupina hekerjev Fancy Bears. Wada je namreč številnim športnim zvezdnikom dovolila uporabo določenih prepovedanih sredstev v terapevtske namene, med njimi so imeli takšno dovoljenje tudi ameriški plavalec Ryan Lochte, telovadka Simone Biles, teniški igralki Serena in Venus Wiliams ter drugi. Smirnov meni, da razkriti dokumenti o "terapevtski rabi dopinga z dovoljenjem Wade" jasno kažejo, da imajo športniki zahodnih držav zaščito pri svetovni protidopinški agenciji. "Rusija nikoli ni imela takšnih priložnosti, kot so jih imele druge države. Vsesplošno mnenje v Rusiji je, da drugače nismo imeli nobenih možnosti," je dejal Smirnov. Zgodaj popoldne se je Rusada odzvala na današnji članek ameriškega časnika in dejala, da je časnik napačno citiral Ano Anceljovič. Slednja je priznala, da so ruski športniki v obsežni dopinški zaroti vrsto let zlorabljali prepovedana sredstva. Iz Rusije je hitro prišel demanti njenih besed. Ruska državna agencija TASS je objavila, da so bile izjave Anceljovičeve "izkrivljene in zapisane zunaj konteksta". Predstavnik Kremlina Dmitrij Peskov je ob tem za TASS dejal, da Kremlin "kategorično zanika" dopinške obtožbe, predstavljene v omenjenem časopisnem članku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DonDonDan
28. 12. 2016 19.59
Na zadnjih olimpijskih igrah v Braziliji so lahko nastopili vsi tisti Ruski športniki, ki so se pustili testirati in bili negativni. Ruski testi pa niso veljali. Samo nekaj ruskih športnikov je šlo na test in bilo negativnih, ostali so bili "polno zdopingirani", ker so se zanašali na "domače teste". Sramota za Rusijo !
290ktober
28. 12. 2016 20.11
290ktober
28. 12. 2016 19.24
+1
WADA je orodje zarote in dela po komandi Obame, Hillary… totalno smorumpiran in lažnjiv organ!
MB_king
28. 12. 2016 13.47
+1
Poanta je, da vsi vrhunski športniki morajo jemati doping, če želijo biti konkurečni. Žal je prišlo tako daleč, da če hočeš biti v tej igri, brez dopinga ne gre. Dejstvo pa je, da si bogatejše države lahko privoščijo bolj kvaliteten doping, ki ga je težje odkriti, kot kakšne revne države. Kar se pozna na dosežkih športnikov. Tako da zame rezultat enega filipinskega športnika bolj spoštovanja vreden, kot neke npr. ameriške tenisačice, ki ima več skupnega z moškim, kot z žensko (le zakaj?).
felixkp
28. 12. 2016 15.13
+0
Ni res, da morajo športniki uporabljati doping. Naša Peter Prevc in Ilka Štuhec popolnoma demantirata vašo izjavo. Za dober rezultat je treba trenirat, Rusi pa kot Rusi raje na tak način, žal.
Paštašutar
28. 12. 2016 13.26
-2
Ruske sportnike resuje samo se SP v nogometu,ki bo leta 2018,po juliju 2018 jih ne bo vec nikjer,razen,ce bodo pripravljeni sodelovati v boju proti dopingu!! DVOMIM,da bo temu tako !!!
nesre?ko
28. 12. 2016 11.28
+0
Kitajci so še dojenčki v dopingu,ko se bo odprlo pri njih bodo zmagovali po tekočem traku!
laycan
28. 12. 2016 11.23
+6
ja rusi vsaj priznajo.američani pa samo takrat ko se nekdo zlomi.čakam na phelpsa,ko bo pri oprah jokal ko otrok.od jajc in piščancev,že ni tako plaval,morda pa se motim....
User416781
28. 12. 2016 12.29
P0K3RC4T912
28. 12. 2016 12.46
Laycan, Phelps v najbolsih cajtih je na dan pojedu 16000 kalorij. Dobr jih je ponucu :D
enakostzavse
28. 12. 2016 10.52
+1
Ne morem verjet. Priznanje Rusov ? Le kaj bodo sedaj napisali razni bluzatorji tukaj, da je vsa afera "dopin rusija" resnična in ni inscenirana s strani zahoda. Ubogi zaslepljenci.