Drugi športi

Ruska atletika sprejela nekaj ukrepov za konec krize

Moskva, 15. 11. 2015 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dopinška afera z ruskimi atleti dobiva nova poglavja. V petek je Mednarodna atletska zveza (Iaaf) suspendirala rusko zvezo (Araf), ki pa je danes sprejela precej odločitev, kako se rešiti iz težav. Ustanovila je posebno komisijo za komuniciranje z Iaaf, sprejela protikrizni načrt, čez tri mesece pa si želi, da bo znova aktivna.

Kaj se je zares dogajalo v Moskovskem laboratoriju?
Kaj se je zares dogajalo v Moskovskem laboratoriju? FOTO: Reuters

Iz Arafa so danes sporočili, da bodo 16. januarja volitve novega vodstva, upajo pa, da bodo čez tri mesece znova tekmovalno aktivni. Današnjega srečanja Arafa se je udeležil tudi ruski minister za šport Vitalij Mutko, ki je predstavil protikrizni načrt. "Na dnevnem redu ni bilo veliko vprašanj. Prebrali smo odločitev Iaaf. Razglabljali smo o odločitvi in kako prebroditi vse to. Protikrizni načrt smo sprejeli," je povedal vršilec dolžnosti predsednika ruske zveze Vadim Zeličenok. Izpostavil je, da bodo storili vse, da bodo lahko ruski atleti nastopili na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Mutko pa je dejal: "Rusija ni glavni problem svetovne atletike. Da, so težave, tega ne zanikamo, toda ruski problem se ni začel v Rusiji. Ljudje so igrali po pravilih, ki jih je vzpostavila svetovna atletika."

Nemška tiskovna agencija DPA pa poroča o posledicah, ki jih ruski atletiki prinaša suspenz. Ruski atleti in trenerji ne smejo nastopiti na mednarodnih tekmovanjih - vključno z OI. Ostali so brez svetovnega prvenstva za mladince in svetovnega pokala v hitri hoji, kljub vsem prepovedim pa morajo biti tekmovalci vseskozi na voljo za morebitne nove dopinške teste. V primeru, da Araf ne sprejeme suspenza, bo Iaaf organizirala zaslišanje, po njem pa se odločila, ali bo začasna prepoved postala stalna.

Ruska zveza bo za pridobitev članstva Iaaf morala zadostiti številnim kriterijem, nadzoroval pa jih bo Norvežan Rune Andersen z ekipo neodvisnih mednarodnih protidopinških strokovnjakov ter tremi člani, ki jih bo dala Iaaf. Evropska atletska zveza pa se je odločila, da Rusiji prepove nastop na evropskem prvenstvu v krosu, ki bo 13. decembra v Toulonu. Enako velja tudi za druga evropska tekmovanja, dokler ne bo jasna končna usoda ruske atletike.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.