Drugi športi

Ruska žvižgačica bo s pritožbo poskušala priti do Ria

Moskva, 27. 07. 2016 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruska atletinja Julija Stepanova, športna žvižgačica in ključna osebnost pri razkrivanju ruske dopinške afere, ki pa je tudi sama postala žrtev čistke in ostala brez olimpijskega nastopa, bo do Ria skušala priti s pritožbo.

Julija Stepanova, ki je razkrila največjo dopinško afero v zgodovini, je tudi sama postala žrtev afere in je dobila prepoved nastopa v Riu.
Julija Stepanova, ki je razkrila največjo dopinško afero v zgodovini, je tudi sama postala žrtev afere in je dobila prepoved nastopa v Riu. FOTO: AP

Julija Stepanova se bo pritožila na krovno olimpijsko organizacijo, Mednarodni olimpijski komite, ki ji je po odločitvi o tem, da ne bo vsem ruskim športnikom zaprl vrat v Riu, vendarle preprečil nastop, ker spada v kategorijo nekdanjih dopinških prekrškarjev. Kot je za časnik USA Today dejal njen mož Vitalij Stepanov, nekdanji uslužbenec ruskega protidopinškega laboratorija, ki je tudi pomagal razrivati ruske dopinške skrivnosti, je odločitev Moka slaba popotnica za vse, ki bi se v prihodnosti pokesali in priznali nečedno delovanje, tako svoje kot širše, tudi sistematično na ravni zvez ali držav.

"Zame je odločitev nepoštena. Če Julija ne bi povedala, kar je vedela, Mok sploh ne bi prišel do odkritij o dopingu. Nič od tega, kar se zdaj dogaja, se ne bi zgodilo. Rusija bi nastopila v polni postavi, v ekipi bi bila tudi Julija," je dejal njen mož. Stepanova sta poslala pismo Moku, v katerem opozarjata na napake, ki jih je po njunem mnenju etična komisija te organizacije zagrešila, ko je odločala o nastopu Stepanove. "Zdaj sporočajo to, da bodi tiho. Če sodeluješ v podkupovalnem procesu, delaj tako še naprej. Laži, tudi če te ujamejo. Mislim, da to ni bil namen etične komisije," je še zapisal Stepanov.

Ruska tekačica na 800 metrov je lani razkrila dopinško prakso v Rusiji in sprožila val, ki se je nedavno končal z izrednim zasedanjem IO Moka. Mednarodna atletska zveza Iaaf, ki je izključila vse ruske atlete z velikih tekmovanj, nazadnje je bil prejšnji teden potrjen tudi suspenz v Rio de Janeiru s strani Mednarodnega športnega razsodišča, je Rusinji, ki živi v ZDA, nastop sicer dovolila. Bila je ena od dveh izjem v ruski atletiki. A povsem drugačno odločitev je v nedeljo sprejel Mok. Tam so prepoved nastopanja preložili na posamezne športne panožne zveze in Cas, obenem pa prepovedali nastop na igrah vsem ruskim športnikom, ki so jih kadarkoli zalotili pri zlorabi nedovoljenih poživil. Mednje pa sodi tudi Stepanova.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.