Drugi športi

Sagan z napadom v pravem trenutku do mavrične majice

Richmond, 27. 09. 2015 23.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovaški kolesar Peter Sagan je novi svetovni prvak v cestni dirki. Na 261,4 km dolgi dirki v ameriškem Richmondu je napadel na drugem vzponu zadnjega kroga in na vso moč prikolesaril v cilj do največje zmage v svoji karieri.

Po osvojeni zeleni majici na Touru je Sagan osvojil še najbolj vredno in sicer mavrično
Po osvojeni zeleni majici na Touru je Sagan osvojil še najbolj vredno in sicer mavrično FOTO: Reuters

Slovaški kolesar Peter Sagan je novi svetovni prvak v cestni dirki. Na 261,4 km dolgi dirki v ameriškem Richmondu je napadel na drugem vzponu zadnjega kroga in na vso moč prikolesaril v cilj s tremi sekundami prednosti pred srebrnim Avstralcem Michaelom Matthewsom in bronastim Litovcem Ramunasom Navardauskasom.

Slovencev ni bilo v ospredju. Najboljši Slovenec je bil na koncu Luka Pibernik na 47. mestu, tik za njim je končal Luka Mezgec, oba sta zaostala 55 sekund. Grega Bole je bil 86., Kristijan Koren, Marko Kump in Borut Božič pa dirke niso končali.

Preizkušnja za mavrično majico se je za razliko od prejšnjih začela izven kroga, pred univerzo v Richmondu, ob 9. uri po ameriškem času, kar je sicer za takšne dirke nenavadno, vendar je razlog preprost: televizijski prenosi v Evropi. Uvodni napadi niso vnesli preplaha v glavnino, med ubežniki je bil Američan Ben King, ki je sicer Richmondčan, vendar je bil njegov poizkus, kot še preostale sedmerice, obsojen na neuspeh.

Bolj kot se je dirkala približevala koncu, močnejši je bil ritem, 36,5 km pred ciljem pa je prišlo do prvega nekoliko resnejšega napada, v šesterici sta se znašla branilec naslova Poljak Michal Kwiatkowski in Nizozemec Tom Boonen. Skupinica je dobro sodelovala, in bila iz kilometra v kilometer dlje od glavnine.Ko je kazalo, da je prednost začela upadati, se je iz glavnine izstrelila še ena manjša skupina in se pridružila prvim. Takoj po zvoncu za zadnji krog se je za vožnjo na vso moč odločil Nizozemec Tom Dumoulin, ki je kmalu odnehal, sta pa nadaljevala Portugalec Nelson Oliveira in Rus Vjačeslav Kuznecov, obema so se pridružili še trije.V zadnjem krogu, na tlakovanem vzponu na Libby Hill, je napadel Čeh Zdenek Štybar, sledil mu je Nemec John Degenkolb, vendar daleč nista prišla. Na odseku do drugega klanca so se tekmovalci razporedili v vrsto.

Luka Mezgec in ostali Slovenci dirke niso končali v ospredju.
Luka Mezgec in ostali Slovenci dirke niso končali v ospredju. FOTO: Fredo Rajter

Nato pa je napadel Sagan in si takoj prikolesaril nekaj metrov prednosti, na spustu v slogu Mateja Mohoriča je le drvel naprej. Zadaj se mu je približevala skupina zasledovalcev, ki pa je bila prepočasna. Slovak je prišel skozi cilj s tremi sekundami prednosti, odvrgel kolo in kot kavboj hodil po ciljni ravnini, nato pa skočil v objem svoje izvoljenke in Štybarja, za konec pa uspeh proslavil z vožnjo po zadnjem kolesu.

"Mislim, da je to največja zmaga v moji karieri. Zelo sem vesel, ker sem veliko žrtvoval v zadnjih treh tednih. To je neverjetno. Danes sem le čakal in čakal, zraven sem imel brata. Kolege sem imel ob sebi. Če se je kaj zgodilo, so bili tam. V zadnjih krogih je bilo noro, zato sem začel razmišljati, da morajo biti vsi utrujeni. Vse sem dal od sebe na zadnjem vzponu, potem pa s polnim 'gasom' do cilja," je povedal Sagan.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ahimsa
28. 09. 2015 09.30
+4
Čestitke za mavrično majico in naslov svetovnega prvaka. Peter Sagan je na tiskovni konferenci odgovarjal v slovaščini. Sprašujem se, kdaj bodo Slovenci odgovarjali novinarjem v slovenščini?
murate
28. 09. 2015 20.10
ko jim ne bo treba plačevati več davka kot jim ostane od pogodb in nagrad.