Drugi športi

Savšek svetovni podprvak v Deep Creeku, ekipi bronasto odličje

Deep Creek, 20. 09. 2014 18.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kanuist Benjamin Savšek je na SP v ameriškem Deep Creeku brez kazenskih sekund osvojil naslov svetovnega podprvaka. Po pritožbi je zmagal Francoz z ameriškim potnim listom Fabien Lefevre. Luka Božič je bil z dvema dotikoma na koncu osmi. Savšek, Božič in Anže Berčič so osvojili še bronasto kolajno v konkurenci ekip.

Slovenija je imela na svetovnem prvenstvu slalomistov v ameriškem Deep Creeku svetovnega prvaka celih 20 minut. Benjamin Savšek je s finalno progo opravil brezhibno, v cilju prevzel vodstvo in ga obdržal vse do konca. A potem se je zapletlo. Domači favorit, Francoz Fabien Lefevre, ki je po olimpijskih igrah v Londonu zamenjal državljanstvo in zdaj nastopa za ZDA, je trdil, da se devetih vrat ni dotaknil in vodstvo ameriške reprezentance je vložilo protest. Kot je razložil direktor slovenske reprezentance Andrej Jelenc, je ob progi le en sodnik od treh videl dotik, ga sporočil naprej v računsko službo, tako da so Lefevru pribili dve kazenski sekundi. Po natančnejšem pregledu posnetkov so sodniki spremenili odločitev in naslov svetovnega prvaka je pripadel Američanu, saj je bil po času nekoliko hitrejši od varovanca Jožeta Vidmarja.

Benjamin Savšek
Benjamin Savšek FOTO: Miro Majcen

Kljub temu Savšek ni bil preveč razočaran. Lani v Pragi je bil bronast, zdaj je srebrn, morda bo prihodnje leto v Londonu, ki gosti SP 2015, že zlat. "Ni slabo biti drugi, čeprav seveda imam nekaj grenkega priokusa. Vesel sem, da mi je uspela lepa vožnja brez kazenskih sekund in da mi je to uspelo tukaj v ZDA, na to prvenstvo bom imel res lep spomin. Proga mi sicer ni najbolj pri srcu, ker je zelo težka, a sem res vesel uspeha," je umirjeno po vsem čakanju na sodniško odločitev dejal Savšek. "Čoln mi je šel danes zelo lepo, hiter sem bil od starta, zato sem spodaj malo nadziral potek, vožnja je bila čista. Pred finalom sem čutil nekaj pritiska, saj sem bil šele sedmi v polfinalu, vedel sem, da mi bo moral čoln steči in uspelo mi je," je povedal Savšek, ki z nastopi še ni zaključil, saj ga čaka še ekipna preizkušnja. Savšek dobro nastopa na največjih tekmah, že lani je bil bronast na SP v Pragi, s čimer je izenačil dotedanjo najboljšo uvrstitev slovenskih kajakašev, bronast na SP je bil namreč tudi njegov trener Jože Vidmar. Zdaj je uspeh še nadgradil. "Zmeraj se poskusim osredotočiti samo na svoje vožnje. Drugo leto bo nova tekma in vsi bodo spet dali vse od sebe, tudi jaz. Škoda, da se danes ni izšlo za zlato, a vseeno sem res vesel tega uspeha in te že druge kolajne na SP," je še dejal Savšek.

V finalu je nastopil tudi Luka Božič. Njegov cilj pred prvenstvom je bila uvrstitev v finale, saj nastopa še v konkurenci dvojcev s Sašem Taljatom, a se tudi pri posameznikih z zgolj uvrstitvijo med najboljših deset ni zadovoljil. V želji po hitri vožnji sta se mu v nastop prikradli dve napaki in štiri kazenske sekunde so bile preveč za višjo uvrstitev. Brez njih bi bil prav tako na stopničkah. "Po mojem mi je bilo danes usojeno, da sem naredil dva dotika. Moj prvi cilj sem izpolnil, a sem zelo razočaran po drugi strani, saj sem izpustil veliko priložnost. Čoln mi je dobro tekel, potem pa sem naredil dva dotika z manjšima napakama, saj sem se vrat dotaknil s špico čolna. A na koncu sem zadovoljen, v moji drugi sezoni v disciplini C1 med člani sem v finalu. Zdaj se moram umiriti in pripraviti, jutri je nov dan, saj me čaka še nastop v dvojcu," je po osmem mestu dejal Božič.

Slovenski kanuisti ekipno do brona


Benjamin Savšek, Luka Božič
in Anže Berčič so na svetovnem prvenstvu slalomistov v Deep Creeku osvojili bronasto kolajno v konkurenci ekip. Zmagali so Čehi pred Slovaki.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fika Armel
20. 09. 2014 19.54
+2
Bratuškovo bi morali ustaviti ker je zadnje čase preveč GULJUFALA sebi u prit a veslaču čestitke....
Praškovarit
20. 09. 2014 19.46
+7
a ta novica drgač ni vredna naslovnice???? je bl važn kdo je bratuški tečaj angleščine plaču???
osnovna šola
20. 09. 2014 19.56
+2
Točno tako. Za popovce je glavna novica zmaga Maribora nad Koprom.
Praškovarit
20. 09. 2014 19.27
+2
če bi mal bl spremljali bi ugotovili da je bil Beni na žalost 2., ker so se ameri pritožili :(
osnovna šola
20. 09. 2014 19.32
+5
Praškovarit
20. 09. 2014 19.36
+4