Drugi športi

Škofic na SP na nehvaležnem četrtem mestu, zmaga Ondri

Portorož, 18. 09. 2016 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Parizu se je s pravim spektaklom, z moškim finalom v težavnosti, sklenilo svetovno prvenstvo v športnem plezanju. Za zadnji slovenski nastop na pariški umetni steni pod streho dvorane Bercy je poskrbel Domen Škofic, ki je osvojil četrto mesto. Po zaslugi Janje Garnbret in Mine Markovič ima Slovenija dve kolajni, zlato in bronasto.

Nova svetovna prvakinja v težavnosti Janja Garnbret je vso svetovno konkurenco pokorila v sobotnem večernem finalu. Družbo na odru za zmagovalke je enajst let mlajši moštveni kolegici delala Mina Markovič, ki se je za nov velik ekipni uspeh slovenske vrste ozaljšala z bronom.

Slovenija je imela še eno zelo vroče železo v ognju. Prvenstvo se je sklenilo popoldan z moškim finalom v težavnosti. Na startu finala je bil tudi najboljši Slovenec in vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti Domen Škofic, ki je v odločilni krog tekmovanja napredoval z drugim izidom polfinala, v kvalifikacijah je bil skupaj z Urbanom Primožičem deveti. Primožič je nato tekmovanje končal v polfinalu na 12. mestu.

Škofic je finalu začel zelo dobro, a nato znova ostal tik pod odrom za zmagovalce, na nehvaležnem četrtem mestu. Dosegel je višino 38+. Škofic je bil četrti tudi pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v španskem Gijonu. Naslov svetovnega prvega je z neverjetno predstavo ubranil Čeh Adam Ondra, ki je trenutno najbolj vsestranski tekmovalec v karavani, potem ko je bil drugi v balvanih.

Naslednje svetovno prvenstvo bo leta 2018 v Innsbruck, športno plezanje pa se je, sicer v drugačnem formatu kot na svetovnem prvenstvu, v ospredju je hitrost, v kateri Slovenci sploh ne tekmujejo, uvrstilo tudi na spored poletnih olimpijskih iger, ki bodo leta 2020 v Tokiu.

Po prvenstvu bodo do konca leta na sporedu še tri tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, oktobra na Kitajskem v Wujiangu in Xiamenu ter sklepno dejanje 26. in 27. novembra v Kranju. Slovenija ima še zelo dobre možnosti za nove odlične uspehe, tako Garnbretova kot Škofic sta vodilna v seštevku svetovnega pokala, Slovenija pa tudi prvič v zgodovini vodi v pokalu narodov v težavnosti.

Domen Škofic
Domen Škofic FOTO:

Izidi, SP:
- težavnost, moški, finale:
 1. Adam Ondra (Češ)                   vrh
 2. Jakob Schubert (Avt)               42+
 3. Gautier Supper (Fra)               41
 4. Domen Škofic (Slo)                 38+
 5. Romain Desgranges (Fra)            38+
 6. Sean McColl (Kan)                  37+
 7. Stefano Ghisolfi (Ita)             37
 8. Keiichiro Korenaga (Jap)           28
 9. Ramon Julian Puigblanque (Špa)      9+
...
12. Urban Primožič (Slo)
37. Martin Bergant (Slo)

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.