Drugi športi

Slalomisti uspešno čez kvalifikacije

Deep Creek, 18. 09. 2014 23.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V ameriškem Deep Creeku se je začelo SP slalomistov na divjih vodah. Uvodoma so bile na sporedu kvalifikacije kajakašev, kanuistov in kanuistk. Od Slovencev so se v polfinale prebili kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič ter vsi trije kajakaši Martin Albreht, Simon Brus in Janoš Peterlin.

Kvalifikacije so se za slovensko reprezentanco dobro končale, brez polfinalnega nastopa je z najslabšim izidom na svetovnih prvenstvih ostal le Anže Berčič, ki mu v drugi polovici sezone čoln nikakor ne teče. Ostali so s progo opravili suvereno. Bronasti z zadnjega SP v Pragi lanskega septembra Benjamin Savšek si je polfinale zagotovil šele v drugi vožnji, saj prva vožnja tega ni napovedovala. Z 20. časom prve vožnje je v drugi pritisnil na plin in se s sedmim časom prebil med najboljših 30, kolikor jih lahko nastopi v polfinalu. Ta ga čaka v soboto. "Z drugo vožnjo sem bil kar zadovoljen, da sem ohranil tekočo linijo in se uvrstil v polfinale. Bilo je težko, saj je proga zahtevna, tako da se bo treba v polfinalu znova zbrati. Treba je imeti veliko nadzora na progi, izkoriščati vodo, izkoristiti tok. Če ti uspe ujeti pravi tok, potem znaš biti zelo hiter," je po kvalifikacijah dejal Savšek in dodal: "V polfinalu bom poskusil pokazati še več, odpeljati bolj prepričljivo. Mislim, da bo treba peljati brez kazenskih sekund, saj težko pridobiš čas, če udariš dvojko. Da se, boljši to znajo, oziroma znamo, upam, da bom imel srečo."

Benjamin Savšek
Benjamin Savšek FOTO: Damjan Žibert

V polfinale se je uvrstil tudi Luka Božič, ki je bil po prvi vožnji celo znotraj deseterice, na koncu se je zadovoljil s 16. časom. "Moj cilj na tem prvenstvu, ki je šele moje drugo med posamezniki, je uvrstitev v finale. Lani sem izpadel, letos uspešno skozi kvalifikacije, zelo vesel, a ciljam višje, kot pa sem pokazal to drugo vožnjo. Pomembno je, da sem dobil občutek na progi, kako dolga je in kako težka," pa je dejal Božič. Izkazali so se vsi trije kajakaši, ki so ob odsotnosti poškodovanega Petra Kauzerja dostojno nadomestili uspešnega kolega. Martin Albreht je dosegel sedmi čas kvalifikacij, Simon Brus osmega, Janoš Peterlin pa je bil na koncu 24.

"Prva vožnja je bila dobra, v drugo pa sem popustil. Zgornji del je bil hiter, potem pa sem bil počasnejši, a vseeno zrem optimistično v jutrišnji dan. Sicer me na progi ni nič posebej presenetilo, zato upam, da bo postavitev v polfinalu podobna. V polfinalu bo treba zdržati vso progo, se izogibati temu, da bi me voda ustavljala, kot me je na ravnini danes in sem moral precej poganjati," je po kvalifikacijah povedal Albreht.

V petek bodo na brzicah umetne proge na gori Wisp dejavni dvojci z Božičem in Sašem Taljatom ter kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak, medtem ko kajakaše čaka že polfinalna vožnja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.