Drugi športi

Slovenci za zgodovino na EP v Luksemburgu: bron je že v žepu

Luxembourg, 15. 09. 2017 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je na evropskem prvenstvu v Luxembourgu poskrbela za senzacijo. V četrtfinalu so Bojan Tokić, Darko Jorgić in Deni Kožul s 3:2 premagali Švedsko in si priborili najmanj bronasto odličje.

To je za Slovenijo prva moška ekipna kolajna na velikih tekmovanjih, ženske so na evropskem prvenstvo že osvojile bron. V dvoboju s Švedsko je blestel  Bojan Tokić, ki je prispeval dve točki, za odločilno zmago pa je tako kot na tekmi z branilko naslova Avstrijo poskrbel Darko Jorgić.

Bojan Tokić.
Bojan Tokić. FOTO: Reuters

V polfinalu v soboto izbrance Jožeta Urha čakajo večkratni prvaki Nemci. Tokić je premagal je tako 22. igralca sveta Mattiasa Karlssona kot Antona Kallberga, za odločilno zmago pa je tako kot na tekmi z branilko naslova Avstrijo poskrbel Jorgić, ugnal je 39. igralca sveta Pära Gerella. Tokić je tako postal igralec, ki ima na evropskih prvenstvih kolajno tako med posamezniki kot v dvojicah in zdaj še v ekipni konkurenci. "Neverjetno, ne vem, kaj naj rečem. Nad Slovenijo je polna luna, ne vem, kaj se nam dogaja. Dvomilijonski narod osvaja kolajne na košarkarskih, odbojkarskih prvenstvih, prejšnji teden smo blesteli v posamičnih športih. Zdaj pa še kolajna na namiznoteniškem prvenstvu, v tako globalnem športu," je bil po sladki zmagi navdušen v. d. selektorja Urh. Ta ne mora prehvaliti fantov, ki so poskrbeli za najbrž največji uspeh namiznega tenisa. "In to na kakšen način. Prek velesile Švedske, ki jo reprezentance iz našega dela Evrope redko premagajo. Zdaj pa jo je premagala ekipa, ki ima v svojih vrstah le enega izkušenega igralca, enega, ki je letos iz mladinske konkurence prišel v člansko, in enega, ki med člani nastopa drugo leto. Res ne morem verjeti, a hkrati se vendarle zavedam, da je bila to naša priložnost, ki ne vem, če se bo še kdaj ponovila. Zdaj smo bili neobremenjeni, nihče nas praktično ni jemal resno in to smo izkoristili. Odslej nam bo težje, na nas bodo gledali drugače, zdaj bomo mi nekakšni favoriti," meni namiznoteniški fanatik, ki ne more prehvaliti predvsem Tokića in Jorgića.

"Mi smo na tem prvenstvu ekipa. Jan Žibrat je v dvoboju s Slovaško poskrbel, da so se reči z začetka prvenstva obrnile v nasprotno smer. Tudi Kožul je dodal svoje, a glavna sta vendarle bila Tokić in Jorgić. Bojan je bil v zadnjih dvobojih kot ferrari. Hiter, eksploziven in še lep po vrhu. Jorgić pa je spet pokazal kakovost, ki jo je prenesel iz mladinske konkurence. V odločilnih trenutkih je hladen in zbran, nič ga ne spravi s tira. Ne moti ga, če že zanesljivo zaostaja, v mladinski konkurenci nismo delali panike, tudi ko je izgubljal z 2:7 v odločilnem nizu. Nisem pa verjel, da lahko to prenese tudi v člansko konkurenco," je dejal Urh. Prvi mož slovenske stroke odkrito priznava, da je bron maksimum, kar je ta ekipa naredila, da v polfinalu, kjer jih čaka večkratni prvak Nemčija, pravih možnosti za presenečenje ni: "Realno nimamo možnosti. Nemci bodo najbrž premočni, mi bomo v prvi vrsti želeli dokazati, da znamo igrati namizni tenis. Nam Nemci tudi ne ustrezajo, kar kažejo medsebojni dvoboji. Že to, da ima Tokić še najboljši izkupiček proti nekdanjemu prvemu igralcu sveta Timu Bollu, Nemca je premagal le dvakrat ali trikrat, pove dosti."

EP v namiznem tenisu, četrtfinale:

SLOVENIJA ‒ ŠVEDSKA 3:2

Bojan Tokić ‒ Anton Kallberg 3:2 (4, 8, -6, -8, 4)
Darko Jorgić ‒ Mattias Karlsson 0:3 (-6, -7, -4)
Deni Kožul ‒ Kristian Karlsson 0:3 (-8, -5, -6)
Tokić ‒ M. Karlsson 3:0 (8, 5, 6)
Jorgić ‒ Pär Gerell 3:1 (8, -8, 9, 6)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
18. 09. 2017 11.19
+1
ČESTITKE , bravo dečki , sicer ste v senci koš. ampak ste fenomenalni
firewall
15. 09. 2017 22.43
+7
alpheca 1
15. 09. 2017 20.49
+7
Bravo vrhunsko, razsturamo....
papi1
15. 09. 2017 19.29
+8
To pa je novic, bravo, čestitke!
4master
15. 09. 2017 19.48
+8
.....to je v rangu naših košarkašev.....bravo, bravo, bravo...😁