Drugi športi

Slovenske odbojkarice presenetljivo še drugič boljše od Bolgarije

Koper, 20. 06. 2014 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je dobila tudi drugo tekmo evropske lige proti Bolgariji. Tako kot dan prej je zmagala s 3:2.

Slovenke so še drugič v dveh dneh pokorile vodilno ekipo dosedanjega dela evropske lige in se povsem nepričakovano vključile v boj za prvo mesto v skupini A. Do zmage niso prišle s posebej blestečo igro, težave so imele predvsem v napadu, tekmice so jim dale kar 25 blok točk, toda z borbenostjo so vsaj delno prikrile ta primanjkljaj in predvsem s servisi, pri katerih je blestela Valentina Založnik, prisilile Bolgarke k predaji.

Odbojkarska žoga
Odbojkarska žoga FOTO: Reuters

Slovenke in Bolgarke so že dan prej pokazale, da so približno enake kakovosti, to pa je potrdil tudi začetek. Obema ekipama se že močno pozna utrujenost, zato je manjkalo nekaj dinamike in udarnosti, tudi napak je bilo kar nekaj, a so bile te porazdeljene, tako da si v prvem delu niza nobena izmed ekip ni zagotovila večjega vodstva. Gostje so bile večinoma v prednosti, toda večje razlike si niso priigrale. Še najbolj prepričljivo vodstvo si imele pri izidi 14:11 in 15:12. Takrat je slovenski selektor Bruno Najdič zahteval odmor, kmalu po njem so z blokom Mojce Božič domače izenačile, dobile dodaten zagon in pred končnico povedle z 21:17. Težave s sprejemom so privedle do tega, da so tekmice dosegle dve zaporedni točki, toda nato je stvari v svoje roke prevzela kapetanka Marina Cvetanovič, ki se je tokrat, v prvih nizih, vrnila na korektorski položaj, na sprejemu pa je tekmo začela Nika Blagne, ter z nekaj zaporednimi točkami preprečila preobrat.

Na krilih razpoložene Cvetanovičeve, ki je imela v napadu veliko pomoč Blagnetove, so domače na začetku povedle s 5:1, toda Bolgarke so jih lovile, po dveh zaporednih blokih pa sredi niza prvič v nizu prešle v vodstvo (12:13). Ob drugem tehničnem odmoru so vodile s 16:14, Najdič je v teh trenutkih pogrešal točke Sare Valenčič, Koprčanka ni bila tako razpoložena kot dan prej. Ko je v napadu začela pešati še Cvetanovičeva, so Bolgarke povsem zagospodarile na igrišču, pri izidu 17:23 je bilo videti, da bodo gladko dobile. Toda točka Sare Hutinski je ekipi spet vlila nekaj samozavesti, da je dosegla tri zaporedne točke, vendar pa je po dveh zaporednih napakah Valenčičeve niz vendarle odšel v bolgarske roke.

Poleg slabše igre v napadu (Bolgarke so v prvih dveh nizih dosegle kar 13 blok točk) v prvih nizih gostiteljice niso veliko naredile s servisom, začetni udarci Božičeve, ki je na začetku tretjega niza poskrbela za vodstvo 4:0, pa so vendarle vlili nekaj upanja, da se bo to spremenilo. Vendar so se hkrati pojavljale težave pri sprejemu, zaradi katerih je bilo na semaforju kmalu 5:8. Nekaj sumljivih sodniških odločitev je povzročilo še nekaj več zmede v slovenski vrsti, ki je zaostajala že z 8:14, a vstop Tine Kaker, še četrte Koprčanke v reprezentanci (poleg Cvetanovičeve in Valenčičeve z Obale prihaja še Katja Medved), je ekipi spet vlil nekaj energije. Približale so se na 12:14, po uspešnih trenutkih Založnikove tudi na 18:19, toda to je bilo vse, Bolgarke so z blokom spet zadušile odpor domačih.

Najdič je v četrtem nizu poskušal z zamenjavo organizatorke igre, Božičevo je zamenjala Angelina Ajnihar, po odličnih servisih Založnikove pa je njegova ekipa povedla z 8:1, nekaj trenutkov pozneje pa tudi z 10:2. Pri 14:6 ni še nič kazalo, da bi bile lahko gostje nevarne, toda spet je prišlo obdobje slabe slovenske igre v napadu in tekmice so se približale na 17:19. Na srečo gledalcev pa so nato tudi Bolgarke naredile nekaj napak, tako je moral zmagovalke tudi tokrat odločiti skrajšani, pet niz.

V njem sta se prebudili Valenčičeva in Sara Hutinski, spet je ključno vlogo s servisi odigrala Založnikova, sem pa tja pa se je prikazala tudi povsem izčrpana Cvetanovičeva. Ob borbeni Medvedovi in Ajniharjevi, ki je vnesla nekaj svežine, je bilo to dovolj, da so Slovenke brez posebnih težav prišle do zmage v nizu in s tem tudi do novih dveh točk.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.