Drugi športi

Slovenske odbojkarice prvič na EP

Maribor, 29. 05. 2015 18.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odbojkarska reprezentanca je dosegla zgodovinski uspeh, saj si je zagotovila nastop na ženskem evropskem prvenstvu. V povratni tekmi dodatnih kvalifikacij je s 3:1 premagala Francijo in ker je s 3:1 zmagala že na prvi tekmi v Niortu se je lahko zasluženo veselila zgodovinskega dosežka.

Slovenkam je uspel veliki met.
Slovenkam je uspel veliki met. FOTO: CEV

Slovenska ženska reprezentanca bo prvič v zgodovini igrala na evropskem prvenstvu, ki bo konec septembra v Belgiji in na Nizozemskem. To si je zagotovila v dveh tekmah s papirnato favoritinjo Francijo, potem ko je prvo tekmo v Niortu dobila s 3:1, je tudi v drugi tekmi potrdila, da je boljša ekipa. Varovanke Bruna Najdiča, ki je tako zabeležil svoj največji trenerski uspeh, so sicer imele nekaj težav z gostujočim blokom, a z odličnimi servisi ter borbeno obrambo vse to nadomestile in še enkrat več potrdile napredek slovenske ženske odbojke. Če so prvo tekmo v Franciji zmedeno začele Slovenke, pa tokrat to velja za Francozinje. Gostje so hitro začele delati napake (skupno so jih v nizu napravile 11), velike težave so jim povzročali servisi Anje Zdovc, domače pa so začetne udarce oplemenitile tudi z drugimi elementi, še posebno so se spet izkazale z obrambo, posledica je bilo vodstvo z 10:2. V nadaljevanju niza so gostje sicer prišle k sebi, se z odličnimi bloki (šest blok točk) nekajkrat približale, a nikoli ne na manj kot pet točk zaostanka. Njihove serije je slovenski strateg Najdič z odmori ali menjavami pravočasno zaustavljal, tako da se gledalcem ni bilo treba bati, da niz ne bi odšel v prave roke.

Veselje naših odbojkaric je bilo nepopisno.
Veselje naših odbojkaric je bilo nepopisno. FOTO: CEV

Ob manj prepričljivem začetku drugega niza se je v dvorani vendarle pojavil strah, da ne bi povratna tekma ponudila zrcalne slike prve, v kateri so Najdičeve izbranke po slabem prvem nizu prevzele nadzor. Tokrat so ga po zaslugi bloka in tudi slabšega sprejema domačih prevzele Francozinje, ki so povedle s 13:8. Monika Potokar je zamenjala Zdovčevo, Iza Mlakar Živo Recek, na mestu podajalke pa Sara Najdič Mojco Božič, kazalo je, da zamenjave za razliko od prvega niza niso prinesle želenega učinka. Mlakarjeva je z asom, sicer še znižala na 14:18, toda gostje so se spet odlepile in že vodile s 24:16. A nato je na sceno stopila Najdičeva, z izjemno serijo servisov je svojo ekipo popeljala celo do zaključne žoge, ki je niso izkoristile, za zmago in uvrstitev na evropsko prvenstvo so po zaslugi Potokarjeve imele še eno priložnost, toda napaka in dve blok točki so Francozinjam vendarle zagotovile izenačenje.

Bruno Najdič
Bruno Najdič FOTO: CEV

Najdič je na začetku tretjega niza v igri pustil svojo hčerko in Potokarjevo, na igrišče pa se je vrnila Reckova. Ekipa je bila očitno še pod vtisom nesrečno izgubljenega niza, saj so Francozinje prišle do vodstva s 7:2. Toda hitro je prišla k sebi, Marina Cvetanovič je izid izenačila na 9:9, Sara Hutinski pa jo je s svojo peto blok točko popeljala v vodstvo 14:12. Do končnice je zašla še v eno krizo, pri izidu 15:18 je zaostajala za tri točke, toda nato sta se umirili roki Cvetanovičeve in še posebno Reckovi, ki sta Slovenke spet vrnili v prednost. Z blokom Hutinskijeve so povedle z 22:20, Reckova jim je zagotovila prvo zaključno žogo, ki jo je z asom oplemenitila Najdičeva. S tem je bilo že jasno, da so Slovenke izpolnile cilj in da bodo odpotovale na prvenstvo na Nizozemsko, kjer se bodo merile v skupini z gostiteljicami, Poljakinjami in Italijankami. Popolnoma normalno je, da so zato po kratkem veselju ob igrišču podzavestno popustile, tako da so ritem v nadaljevanju narekovale tekmice, toda ne dolgo, saj so jih domače ujele na 13. točki. Tudi Francozinjam se je videlo, da so izgubile nekaj volje, kar so nato razigrane Slovenke unovčile in prišle tudi do zmage v četrtem nizu.

Izjave:
Bruno Najdič, selektor Slovenije:
"Dosegli smo cilj in višek reprezentance. Danes je za nami še ena težka tekma, točno taka, kot smo jo pričakovali. A z izredno kakovostnimi treningi smo bili na to pripravljeni. Bolje smo servirali kot na prvi tekmi, toda tudi tekmice so bolje sprejemale. Ključno je bilo, da smo se v drugem nizu vrnili, tu mislim predvsem v pogledu igre. Spet smo začeli bolje napadati, čeprav smo niz izgubili, pa nam je to za nadaljevanje prišlo zelo prav. V tretjem nizu pa smo igrali dokaj kakovostno odbojko, ki nam je prinesla velik rezultat. Popolnoma jasno je, da ta ekipa lahko igra bolje. Toda v takih tekmah so živčnost in napake nekaj normalnega. Vtis pa ni važen, važen je rezultat. In tega imamo, dekleta si zaslužijo čestitke. O evropskem prvenstvu pa še ne morem govoriti, o njem niti nisem še razmišljal."

Marina Cvetanovič, kapetanka Slovenije:
"Bila bi velika tragedija, če bi po takih priložnostih, ki smo jih imele v drugem nizu, na koncu izgubile. Smo pa poskrbele za gledalce, da so malo na trnih, da ne bi bilo videti vse tako lahko. Niti za sekundo pa nisem dvomila, da mi po tem ne moremo zmagati. Ni me bilo strah, vedela sem, da bo prišla tudi ena žoga, ki bo položaj spet obrnila v našo korist. Vedela sem, da se bomo veselile. Do tega uspeha smo prišle s servisom, to je naše najmočnejše orožje, drugi niz smo izgubile ravno zaradi tega, ker smo pri začetnih udarcih popustile. Četrti niz pa je bilo težko igrati, sama nisem vedela niti, kje sem. A smo se zbrale, želele smo dobiti tudi to tekmo, ne glede, da smo si že zagotovile prvenstvo. Zmagati je vedno lepo. Moram pohvaliti vse igralke, borbenost in vzdušje sta bila enkratna, ponosna sem, da sem del reprezentance. Poletje bo zdaj krajše, a mi ni žal. Na evropskem prvenstvu bomo imele najtežjo skupino, a mi smo čudna ekipa in tudi tam lahko koga presenetimo. Nismo še rekle zadnje."

Živa Recek, igralka Slovenije:
"Super, vsi se veselimo tega fenomenalnega dosežka. Prvi niz smo dobile lažje, kot smo pričakovale, v drugem pa nizu so bila majhna nihanja, a verjeli smo vase vso tekmo. Tudi po porazu v drugem, ko smo si rekle, da moramo iti še enkrat od začetka, da se moramo umiriti. Vsaka igralka je prispevala svoje, med njimi se bila tudi sama, a to je ekipna zmaga."

Izid:
Slovenija
- Francija 3:1 (25:16, 24:26, 25:21, 25:22)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ninchy19
29. 05. 2015 21.28
+4
Špartanec
29. 05. 2015 20.19
+10
Bravo, bejbe !
slayer2
29. 05. 2015 20.11
+6
Bravooooooooo!!!
vrtnar_1
29. 05. 2015 19.43
+14
Čestitke ob lepem uspehu. Malo škoda, ker niso dobile drugi niz, ker bi bilo v današnji odbojki res nekaj neverjetnega da bi dobile niz po zaostanku 24-16.
srebrnibreg
29. 05. 2015 19.14
+18
Čestitke dekletom in vsem, ki so pomagali pri tem uspehu.
rambek
29. 05. 2015 19.07
+14
Ponos slovenija bravo bravo bravo
maajde
29. 05. 2015 19.02
+15
Odlično! Bravo!