Drugi športi

Slovenske rokometašice pripravljene na uvodni spopad EP s Srbkinjami

Ljubljana, 01. 12. 2016 19.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v Celju zaključila priprave za evropsko prvenstvo, ki bo med 4. in 18. decembrom na Švedskem. Izbranke selektorja Uroša Bregarja si želijo preboja v drugi del, odločilna tekma pa bo na sporedu že prvi dan turnirja. V nedeljo jih v dvorani Hovet v Stockholmu čaka obračun s Srbkinjami.

Slovenija se bo skupinskem delu pomerila še s Švedsko (6. december, 20.45) in Španijo (8. december, 18.30), v drugi del tekmovanja se bodo uvrstile po tri najboljše izbrane vrste, medtem ko bo zadnjeuvrščena končala s tekmovanjem. V primeru preboja se bo preselila v Göteborg, kjer jo čakajo tekme z najboljšimi tremi reprezentancami iz skupine B (Nizozemska, Francija, Nemčija in Poljska). Slovenija bo petič nastopila na evropskem prvenstvu. Največji uspeh je dosegla na Madžarskem 2004, ko je osvojila deveto mesto, dve leti pred tem na Danskem je bila deseta. V slabem spominu sta ji ostala turnirja na Švedskem 2006 ter štiri leta kasneje na Danskem in Norveškem, ko je obakrat osvojila zadnje, 16. mesto. Slovenske rokometašice so priprave za svoj prvi veliki turnir po letu 2010 pričele 21. novembra v Zrečah, v tem pripravljalnem obdobju pa so odigrale dve tekmi za zaprtimi vrati s Švicarkami. Na obeh so zmagale - na prvi z 32:25, na drugi s 36:29 -, načrtovana tekma v Naklem z veliko kakovostnejšimi Črnogorkami pa se je po odločitvi obeh selektorjev spremenila v skupni trening.

Uroš Bregar.
Uroš Bregar. FOTO: Damjan Žibert

Slovenija je v pripravljalnem obdobju vso svojo energijo usmerila v uvodni dvoboj s Srbijo. Treningi so bili povsem podrejeni najbolj ranljivi zasedbi v skupinskem delu - Švedska in Španija sta veliko močnejši -, selektor Uroš Bregar pa je v tekmah s Švicarkami za zaprtimi vrati zagotovo skrival določene adute, a tudi pomanjkljivosti v svoji ekipi. "Srbijo krasi zelo dober ekipni duh, njihove sedanje nosilke igre pa imajo vodilne vloge tudi v svojih klubih. Gre za zelo kakovostno reprezentanco, na nedeljski tekmi so vsekakor favoritke," je dejal Bregar, ki se je odpovedal vratarki Amri Pandžić in zunanji igralki Ani Petrinji. "Miša Marinček in Sergeja Stefanišin sta bolje pripravljeni od Pandžićeve, medtem ko ima Petrinja še vedno težave s poškodovanim kolenom," je v zvezi s tem dejal Bregar.

"Srbska reprezentanca je v odsotnosti svojih zvezdnic, kot so Andrea Lekić, Sanja Damjanović in Dragana Cvijić, željna dokazovanja. Vse te mlade punce se želijo dokazati, proti nam se bodo gotovo borile po svojih najboljših močeh, saj se zavedajo, da imajo na nedeljski tekmi največ možnosti za zmago," je dejala slovenska ostrostrelka Ana Gros in dodala: "V nedeljo se obeta težka in zanimiva tekma. Gre za uvodno tekmo na evropskem prvenstvu, na njej bo potrebno igrati zelo zbrano, na velikih tekmovanjih pa mnoge reprezentance na prvih obračunih igrajo v krču in ne pokažejo vsega kar znajo. Mi si tega ne smemo dovoliti, v Stockholmu moramo biti optimalno pripravljene za Srbkinje in si ne smemo privoščiti napak. Gremo na zmago." 

Nina Jeriček je dodala: "Srbija v svojih vrstah nima zvezdnic. Po kakovostni plati je v našem razredu, tako da ne morem izpostaviti nobene igralke. Nevarna je iz vseh položajev, ima pa tudi zelo zanimivo kombinatoriko, ki nam je v pripravah povzročala nekaj problemov, a verjamem, da bomo rešile to težavo do nedelje." Srbkinje razmišljajo podobno kot Slovenke, tudi za njih so njihove prve tekmice v stockholmski dvorani Hovet najšibkejši člen v skupinskem delu in najbolj ugodna priložnost za preboj v drugi del turnirja. Selektorica Dragica Đurić bo seznam igralk za Švedsko obelodanila v petek, v pripravljalnem obdobju pa so slavile na turnirju na Češkem. Srbija je na turnirju v Chebu premagala gostiteljico turnirja, Avstrijo in Norveško B.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.