Drugi športi

Slovenski krvniki Danci v finalu s francoskimi rokometaši, srbski košarkarji za zlato z ZDA, Nemke najboljše nogometašice

Rio de Janeiro, 20. 08. 2016 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V finalu moškega olimpijskega turnirja v rokometu se bosta v Riu pomerili reprezentanci Francije in Danske. Francozi so v prvem polfinalu premagali Nemce tesno z 29:28 (16:13), Danska pa Poljsko po podaljšku z 29:28 (25:25, 16:15).

Francozi, ki so v Brazilijo prišli kot branilci naslova iz Pekinga 2008 in Londona 2012, so prevladovali do 50. minute in vseskozi imeli v oblasti tradicionalne tekmece iz Nemčije. Evropski prvaki z letošnjega turnirja na Poljskem so v 42. minuti zaostajali za sedem golov (16:23), končnico tekme pa odigrali naravnost fantastično. V 56. minuti so znižali na 26:27, v 59. minuti pa tekmo postavili v začetno izhodišče in izenačili na 28:28. V prelomnih trenutkih dvoboja je bilo več preudarnosti na strani galskih petelinov, zmagoviti gol pa je dve sekundi pred koncem tekme z močnim strelom z devetih metrov dosegel Daniel Narcisse, s sedmimi goli tudi najbolj učinkovit strelec v francoski izbrani vrsti. Valentin Porte je dodal pet, Luka in Nikola Karabatić po štiri gole, vratar Thierry Omeyer pa je zbral 12 obramb. V nemški izbrani vrsti sta bila najbolj učinkovita Uwe Gensheimer z enajstimi in Julius Kuhn z devetimi goli.

Danski se veselijo uvrstitve v veliki finale rokometnega turnirja v Riu. Na poti do tja so izločili tudi Slovenijo.
Danski se veselijo uvrstitve v veliki finale rokometnega turnirja v Riu. Na poti do tja so izločili tudi Slovenijo. FOTO: AP

Na drugi polfinalni tekmi so se pomerili Danci, krvniki slovenske ekipe v četrtfinalu, ter Poljaki, ki so jih Slovenci premagali s prepričljivo predstavo v drugem polčasu svoje zadnje tekme v skupini. Dvoboj je bil zelo izenačen, z izjemo nekaj minut v prvem delu, ko so Danci povedli za štiri gole s 14:10 in 15:11. A so se Poljaki pobrali, do polčasa znižali na 15:16, v nadaljevanju pa prvič na tekmi prišli do vodstva. Za 19:18 in 21:20 je imel veliko zaslug tudi vratar Piotr Wyszomirski, ki je z nekaj odličnimi obrambami spravil v obup danske tekmece. Tudi po njegovi zaslugi je bilo napeto vse do konca, Landin Jacobsen je v 54. minuti Dansko povedel v vodstvo s 23:22, toda Poljska je spet prišla do skromnega vodstva, v 57. minuti je bilo po golu Kamila Syprzaka na semaforju 24:23. V končnici so imeli Danci 39 sekund pred koncem sedemmetrovko, ki jo je za vodstvo izkoristil Mikkel Hansen. A za zmago še ni bilo dovolj, saj je le dve sekundi pred koncem zadnji poljski napad izkoristil Michal Daszek in izsilil podaljšek. V tem pa so Danci vendarle pokazali, da so močnejši, priigrali so si tri gole naskoka (29:26), kar je Poljakom sicer še uspelo načeti, za še eno izenačenje pa jim je na koncu zmanjkalo časa. Pri Danski je bil najboljši strelec Mikkel Hansen z desetimi zadetki, za Poljsko jih je Szyprzak dosegel pet.

Španski košarkarji grozili ZDA vse do zadnjega, Srbi odpihnili Avstralijo
Košarkarji ZDA so v prvem polfinalu olimpijskega turnirja v Riu de Janeiru premagali Španijo z 82:76 (26:17, 45:39, 66:57), v finalu pa jih čaka Srbija, ki je v drugem obračunu nadigrala Avstralijo s 87:61 (16:5, 35:24, 66:38). Prvi favoriti OI bodo v nedeljskem finalu spet igrali s Srbijo, s katero so se pomerili že v 4. krogu predtekmovalne skupine A in jo z velikimi težavami ugnali zgolj s tremi točkami razlike, s 94:91.

Srbi so v polfinalu uprizorili pravi šov, v finalu pa bodo izzvali reprezentanco ZDA.
Srbi so v polfinalu uprizorili pravi šov, v finalu pa bodo izzvali reprezentanco ZDA. FOTO: AP

Srbi so avstralskim tekmecem v prvi četrtini dovolili le pet točk, 21 točk razlike je bilo ob polčasu, 28 pa pred začetkom zadnje četrtine, ko je bil zmagovalec praktično že odločen. Prvi strelec tekme je bil Miloš Teodosić z 22 točkami, za poražene Avstralce pa sta po 13 točk zbrala Brock Motum in Patty Mills. ZDA ostajajo neporažene v Riu in so le še korak oddaljene od petnajste zlate medalje na OI. Američani so le štirikrat prepustili prvo mesto; 1972 je slavila Sovjetska zveza, 1980 Jugoslavija, 1988 SZ in 2004 Argentina. Za ZDA so največ točk dosegli Klay Thompson (22 točk), Kevin Durant (14) in Kyrie Irving (13), pri Španiji pa sta izstopala Pau Gasol (23) in Sergio Rodriguez (11).

Nemške nogometašaice prvič na olimpijskem nogometnem prestolu
Nemška ženska nogometna reprezentanca je osvojila zlato medaljo na olimpijskih igrah v Riu. V finalu so Nemke z 2:1 (0:0) premagale Švedinje.  "Čudovit trenutek. Uživamo v vsem dogajanju, težko je vse to opisati z besedami. Neverjetno sem ponosna, da sem del te ekipe," je po zmagi dejala strelka prvega gola Dzsenifer Marozsan, ki je bila udeležena tudi pri drugem golu za Nemčijo. Po prostem strelu Marozsanove se je namreč žoga od vratnice odbila v polje, po nespretnem posredovanju branilke Linde Sembrant pa je morala Hedvig Lindahl še drugič po žogo v mrežo. Večer pa je bil nekaj posebnega tudi za selektorko Neidovo. Kot igralka, selektorka in pomočnica selektorja je dosegla vse, kar je mogoče doseči na reprezentančni ravni - po dveh naslovih svetovnih prvakinj, osmih evropskih lovorikah in treh olimpijskih bronih pa je zdaj ob napovedanem slovesu od ekipe posegla še po najvišji olimpijski stopnički.

Nemške nogometašice so spisale zgodovino.
Nemške nogometašice so spisale zgodovino. FOTO: AP
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
20. 08. 2016 08.33
+6
Zakaj naši pubeci ne igrajo vsaj pol tak dobro kot tote dekline!?!