Drugi športi

Slovenci na EP z Nemci, Makedonci in Črnogorci

Zagreb, 23. 06. 2017 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dvorana Vatroslav Lisinski v Zagrebu je bila prizorišče žreba skupin za rokometno EP, ki bo med 12. in 28. januarjem prihodnje leto na Hrvaškem. Slovenija je ples kroglic pričakala v četrtem bobnu. Naše v prvem delu čakajo tekme proti Nemčiji, Makedoniji in Črni gori. Slovenija bo skupinski del igrala v Zagrebu.

Gašper Marguč
Gašper Marguč FOTO: Miro Majcen
Po žrebu v koncertni dvorani Vatroslav Lisinski v Zagrebu so znani tekmeci slovenske moške rokometne reprezentance v prvem delu evropskega prvenstva, ki bo med 12. in 28. januarjem prihodnje leto na Hrvaškem.
Slovenija se bo v skupinskem delu rokometnega EP v Zagrebu pomerila z Nemčijo, Makedonijo in Črno goro.
Slovenija se bo v skupinskem delu v Zagrebu pomerila z Nemčijo, Makedonijo in Črno goro. V skupini A v Splitu bodo igrali Hrvaška, Švedska, Srbija in Islandija, v skupini B v Poreču Francija, Belorusija, Norveška in Avstrija, v skupini C v Zagrebu Nemčija, Makedonija, Črna gora in Slovenija, v skupini D v Varaždinu pa Španija, Danska, Češka in Madžarska. Na žrebu je aktivno sodeloval tudi slovenski reprezentant Gašper Marguč, ki je izvlekel tekmece iz prvega kakovostnega bobna, poleg Celjana pa so to vlogo imeli še Norvežan Kristian Saveras, Madžar Gergely Harsany in Hrvat Igor Vori. "Na letošnjem turnirju v Franciji smo dosegli velik uspeh in osvojili svojo prvo kolajno na svetovnem prvenstvu, a evropsko prvenstvo na Hrvaškem je novo tekmovanje in na njem ne želimo razočarati svojih privržencev, ki se bodo zagotovo v velikem številu udeležili naših tekem," je dejal Marguč, sicer igralec madžarskega velikana iz Veszprema. Slovenija bo prvo tekmo v zagrebški Areni, ki bo tudi gostila vse najbolj pomembne tekme na zaključnem turnirju, igrala 13. januarja, ko se bo pomerila z Makedonijo.

Veselin Vujović in Marko Bezjak
Veselin Vujović in Marko Bezjak FOTO: Miro Majcen
Dva dni kasneje jo čaka obračun z Nemčijo, 17. januarja pa še s Črno goro.
Ne želim si, da bi nas kdorkoli postavil v vlogo favoritov ali pa nas že uvrstil v drugi del tekmovanja. Na žrebu se je zgodilo prav tisto, kar sem si najmanj želel, saj se bomo pomerili z dvema ekipama iz nekdanje Jugoslavije, po drugi strani pa sem zadovoljen z žrebom, saj sta mi Makedonija in Črna gora vsekakor ljubši od Švedske ali Danske. V skupini imamo tudi Nemčijo, ki je naša stara dolžnica in nam je v preteklosti prizadejala že veliko bolečin, a prepričan sem, da smo se iz teh porazov tudi veliko naučili in da je prišel čas za našo zmago. Upam, da bomo v drugi del prenesli čim več točk, kar bo izjemnega pomena,

V drugi del tekmovanja se bodo iz vseh štirih skupin uvrstile po tri najboljše reprezentance, Slovenija pa se bo v primeru napredovanja iz Zagreba preselila v Varaždin, kjer jo nato čakajo tekme z najboljšimi tremi izbranimi vrstami iz zelo zahtevne skupine D, kjer nastopajo Španija, Danska, Madžarska in Češka. Slovenija na dosedanjih tekmah na velikih tekmovanjih še ni premagala Nemčije, ki bo na Hrvaškem branila prvo mesto z zaključnega turnirja na Poljskem 2016. Z njo se je pomerila tudi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2018, obe tekmi je izgubila: v Ljubljani s 23:32, v Halleju pa z 20:25. Slovenski rokometaši so Makedonce nazadnje zanesljivo premagali na letošnjem svetovnem prvenstvu v Franciji, ko so v Metzu slavili z 29:22, Črnogorce pa na nedavnih pripravljalnih tekmah v Škofji Loki z 38:24 in v Šmartnem pri Litiji s 33:24. Slovenija je doslej desetkrat nastopila na evropskih prvenstvih. Najboljša je bila na domačem sklepnem turnirju 2004, ko je osvojila odličje srebrnega leska. Na Hrvaškem 2000 je zasedla peto, v Srbiji 2012 šesto, v Švici 2006 osmo, na Portugalskem 1994 in na Norveškem 2010 deseto, v Španiji 1996 in v Avstriji 2010 11., na Švedskem 2002 12. ter na Poljskem 2016 14. mesto.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drimtim
24. 06. 2017 09.18
+1
šampioni ,spet bo veselje
NejkoSLO
23. 06. 2017 22.17
+3
Zakaj majo Srbijo za tko močno? Na zadnjih turnirjih je ni blo, ce pa je že bila pa ni blo nič od nje!