Drugi športi

Slovenski veslači na SP s štirimi posadkami

Bohinj, 13. 08. 2014 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Bohinju se je predstavila slovenska veslaška reprezentanca, ki prihodnji teden potuje na svetovno prvenstvo v Amsterdam. V deželi tulipanov bo Slovenija zastopana s štirimi posadkami.

Udarna slovenska posadka je dvojni četverec z Grego Domanjkom, Jernejem Markovcem, Luko Špikom in Gašperjem Fistravcem. V dvojnem dvojcu bosta Slovenijo zastopala Janez in Aleš Zupan, ter skifist Matej Rojec in med lahkimi enojci Rajko Hrvat. Selektor Miloš Janša je med cilji izpostavil dve uvrstitvi v finale A: "Za uvrstitev med najboljše se bosta borila dvojni četverec in lahki skif z Rajkom Hrvatom. Cilj ostalih dveh čolnov je boj za finale B."

Po sklepni tekmi svetovnega pokala v Luzernu so se veslači pripravljali na jezeru Peruča na Hrvaškem, kjer so imeli optimalne pogoje. "Največ sem se ukvarjal s sestavo dvojnega četverca. Ta posadka je v primerjavah s hrvaškim dvojnim dvojcem, ki kotira zelo visoko, kar blizu temu čolnu. Tudi ostali so se trudili optimalno, napredoval je Rajko Hrvat, Matej Rojec ima dvojno funkcijo, saj je tudi rezerva za četverec, dvojec brez krmarja pa je na nekaterih treningih prav tako pokazal napredek. Kar je ostalo, skušamo zdaj natrenirati še v Bohinju," je povedal selektor slovenskih reprezentanc Miloš Janša.

Luka Špik
Luka Špik FOTO: Miro Majcen

"Prvotni načrt je bil enojec, zdaj sem presedlal v dvojni četverec. Kot ekipa delujemo v redu, v čolnu in izven njega. Trudimo se doseči maksimum na vodi. V Peruči smo imeli primerljiv trening, a nekoliko smo spremenili tudi položaje v čolnu in morda smo s tem še kaj pridobili. V Bohinju so treningi malce specifični, voda je hladnejša, zato upam, da je nekaj počasnejša kot na Bledu. V Amsterdam gremo kar z visokimi pričakovanji," je cilje za SP strnil najtrofejnejši aktivni veslač Luka Špik. "Želja je finale A," pa je potrdil štroker Gašper Fistravec.

Lahki skifist Hrvat je prijetno presenetil na svetovnem pokalu v Luzernu, ko se je prvič v karieri prebil v finale. "To je pomagalo pri samozavesti. A zelo sem zadovoljen tudi s treningi, veliko jih je bilo optimalnih in boljše si niti ne bi mogel želeti. Na SP pričakujem vzpon forme. Kako bo na SP, bo odvisno od pristopa k tekmi," je dejal trener Iztok Butinar. Njegov varovanec Rajko Hrvat pa je potrdil, da si želi nastop med najboljšo šesterico.

Predsednik VZS Jošt Dolničar je izpostavil, da je zveza trenutno zelo aktivna pri pripravi veslaškega svetovnega pokala, ki ga bo prihodnje leto gostil Bled, trudi se povečati aktivnosti na področju olimpijskih centrov, kot vselej pa potekajo aktivnosti na področju povečanja števila veslačev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.