Drugi športi

Sraka Vuković srebrna, Beđetijeva bronasta

Dunaj, 23. 04. 2010 19.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska judoistka Raša Sraka Vuković je na evropskem prvenstvu v judu v kategoriji do 70 kilogramov osvojila srebrno kolajno. Vlora Beđeti je bila v kategoriji do 63 kilogramov tretja.

Raša Sraka Vuković
Raša Sraka Vuković FOTO: Reuters

Po četrtkovem uspehu Roka Drakšiča, ki je bil v kategoriji do 66 kg bronast, je v avstrijski prestolnici sledil še uspešnejši petek. Danes je slovenska ekipa osvojila kar dve odličji, povsem na dosegu pa so bila celo tri.

 

Raša Sraka Vuković je pred leti že krojila sam svetovni in evropski vrh juda, nato pa zaradi zdravstvenih težav bila prisiljena nekoliko popustiti. Po poškodbi in spodletelih kvalifikacijah za olimpijske igre v Pekingu se je zdaj vrnila bolj izkušena in trdno odločena, da še enkrat zagospodari na tatamijih. In danes ji je to uspelo. Po suverenih uvodnih zmagah, kjer je ob iponu slavila še na podlagi izkušenj, se je prebila vse do finala.

Tam jo je čakala stara znanka, partnerka s priprav na Madžarskem, Anett Meszaros. "Ne pridem ji blizu, ne ustreza mi, vseeno pa nimam ničesar izgubiti. Ona lahko izgubi precej več," je pred finalom dejala Sraka Vukovićeva, ki proti Meszarosevi na pripravah ni našla recepta, kako jo ugnati. Tako je bilo tudi tokrat. V finalu je Madžarka s fizično močjo nadzirala vse poskuse slovenske judoistke in na koncu slavila s predčasno zmago. "Žal mi je, da sem izgubila na ipon. Sicer pa ni bilo kaj narediti. Poskušala sem, a se ni dalo. Vseeno, kolajna je tukaj. Pred prvenstvom si nisem upala niti pomisliti, da bi jo lahko osvojila. Žreb mi je bil pisan na kožo in vse se je poklopilo," je po borbi povedala varovanka trenerja Gregorja Broda.

Skoraj kot strela z jasnega je med najboljše udarila še Vlora Beđeti, ki je v svojem debiju na evropskih prvenstvih osvojila bron. Mlada Celjanka je lani na klubskem evropskem prvenstvu v kategoriji do 63 kg zamenjala poškodovano Žolnirjevo in jo že takrat dostojno nadomestila, tako pa je bilo tudi tokrat. Pred prvenstvom je Beđetijeva skromno dejala, da se na Dunaj odpravlja "po dobre borbe", a jo je trener Marjan Fabjan takoj popravil: "Ne, na prvenstvo greš po kolajno, saj si zamenjava za Urško."

Celjanka je pričakovanja upravičila. Suvereno se je prebila do polfinala, kjer je morala priznati premoč le kasnejši evropski prvakinji, Nizozemki Elisabeth Willeboordse. Slednja je sicer stara znanka z judoističnih tatamijev, saj je osvajala tako kolajne na EP, na svetovnih prvenstvih, kot tudi na olimpijskih igrah. V borbi za bron je Beđetijeva dobila Nemko Claudio Ahrens in jo ugnala, kot da že vrsto let nastopa na največjih tekmovanjih.

Dan se je slabo končal le za Aljaža Sedeja, ki je bil na koncu vseeno sedmi, a je skupil težko poškodbo. Sedej je dobro nastopal do četrtfinala, kjer se je srečal z Belorusom Aljaksandrom Scjašenkom. Bežigrajski judoist je v borbi že vodil, nato pa se je zgodil preobrat. Tekmec je Sedeja prijel, začel napad, slovenskemu borcu pa se iz prijema ni uspelo izviti, oziroma se mu je roka ujela v tekmečev kimono in pri padcu je prišlo do poškodbe. Ob kriku je Sedej obležal na tleh, tako da so mu z blazine morali pomagati, nemudoma so ga odpeljali na slikanje v bolnišnico, kjer je to pokazalo odlomljen košček kosti v komolcu.

Zaradi nesrečnega dogodka je bilo za Sedeja borb konec, repasaž je brez borbe predal, na koncu pa se moral zadovoljiti s sedmim mestom. "Videl sem se že v polfinalu, nato pa se je zgodilo. V komolcu je petkrat močno zaškrtalo, bolečina je bila neznosna. Zdaj me tudi doma še čaka podroben pregled, upam, da bo tudi moj zdravnik potrdil zdajšnjo diagnozo in da bi se na blazine lahko vrnil v roku meseca dni," je po vrnitvi iz bolnišnice dejal Bežigrajčan.

Tudi sobota, zadnji dan posamičnega prvenstva, bo za slovenski judo polna pričakovanj. Ob dosedanjih uspehih so vsi preostali člani ekipe še dodatno motivirani in pripravljeni, da se tudi sami povzdignejo na zmagovalni oder. V kategoriji do 100 kg bo slovenske barve branil Primož Ferjan, nad 100 kg bo nastopil Matjaž Ceraj, do 78 kg se bo borila Ana Velenšek, nad 78 kg pa Lucija Polavder, ki upravičeno cilja na stopničke.

 

Izidi:
- ženske:
- do 63 kg:
1. Elisabeth Willeboordse (Niz)
2. Edwige Gwend (Ita)
3. Vlora Beđeti (Slo)
. Vera Koval (Rus)

- do 70 kg:
1. Anett Meszaros (Mad)
2. Raša Sraka Vuković (Slo)
3. Cecilia Blanco (Špa)
. Juliane Robra (Švi)

- moški:
- do 73 kg:
1. Joao Pina (Por)
2. Batradz Kajtmazov (Rus)
3. Attila Ungvari (Mad)
. Ugo Legrand (Fra)

- do 81 kg:
1. Sirazhudin Magmedov (Rus)
2. Aljaksandr Scjašenka (Blr)
3. Guillaume Elmont (Niz)
. Euan Burton (VBr)
...
7. Aljaž Sedej (Slo)

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.