Drugi športi

Karte na mizo še pred Roland Garrosom: prvi peščeni zmenek Nadala in Đokovića v Rimu, slovo Federerja

Rim, 12. 05. 2016 21.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Osmina finala mastersa v Rimu je prinesla veliko presenečenj, prvi trije glavni favoriti za končno zmago pa so se uspeli prebiti v nadaljevanje. A prvi igralec sveta Novak Đoković in peščeni kralj Rafael Nadal težje od pričakovanj. Srb in Španec se bosta prvič letos med seboj pomerila na pesku v petkovem četrtfinalu. Federer, Berdych, Wawrinka in Ferrer že izpadli.

V četrtkovem popoldnevu, polnem presenečenj, so gledalci v Rimu v moški konkurenci lahko videli kar štiri kravate. Eno izmed njih je doživel celo prvi igralec sveta Novak Đoković (nazadnje jo je dobil leta 2012 v Cincinnatiju s strani Federerja).

Đoković je dobil kravato v prvem nizu, nato pa spreobrnil izid.
Đoković je dobil kravato v prvem nizu, nato pa spreobrnil izid. FOTO: AP
Za uvodni šok je v Večnem mestu poskrbel Avstrijec Dominic Thiem. Avstrijec je švicarsko legendo Rogerja Federerja izločil s 7:6 (2) in 6:4. Federer je že po zmagi v drugem krogu proti Aleksandru Zverevu priznal, da je presenetil samega sebe. S tem je imel Federer v mislih težave s hrbtom, zaradi katerih je prejšnji teden odpovedal nastop v Madridu. To je sicer šele četrti Švicarjev turnir v tej sezoni, saj je v začetku februarja imel operacijo kolena. Po Federerju se je od nadaljnjega tekmovanja poslovil še en Švicar. Četrtega teniškega igralca sveta Stana Wawrinko je s 6:7 (5), 6:3, 6:4 izločil Argentinec Juan Monaco. Čeprav je Monaco šele na 114. mestu svetovne ATP lestvice, ni imel nobenega spoštovanja do lanskoletnega zmagovalca odprtega prvenstva Francije v Parizu, ki je v prvem nizu slavil šele v tie-breaku, v nadaljevanju pa je moral priznati premoč Argentinca.
Federer ima letos (za razliko od prejšnjih sezon) veliko težav s poškodbami. Najprej koleno, zdaj še hrbet ...
Federer ima letos (za razliko od prejšnjih sezon) veliko težav s poškodbami. Najprej koleno, zdaj še hrbet ... FOTO: AP
Mučil se je tudi peti nosilec, Španec Rafael Nadal, a Majorčan se je za razliko od obeh Švicarjev veselil napredovanja v četrtfinale, potem ko je premagal Avstralca Nicka Kyrgiosa s 6:7 (3), 6:2, 6:4. Đoković se je podobno kot Nadal mučil v osmini finala: Srb je naletel na uvodoma zelo razpoloženega Thomaza Belluccija in dobil prvi niz proti prvemu igralcu sveta s kar 6:0. Srb se je po šoku v uvodnem nizu le zbral in dvignil nivo svoje igre ter najprej dobil drugi niz s 6:3, nato pa 'vajo' ponovil še v tretjem nizu (6:3). Za nagrado prvega nosilca mastersa v Rimu v četrtfinalu čaka peščeni kralj Rafael Nadal. Za še eno presenečenje je poskrbel Francoz Lucas Pouille, ki je peščenega specialista Davida Ferrerja gladko poslal domov, potem ko je slavil s 6:4, 6:1. Kar dve kravati je Tomašu Berdychu zavezal Belgijec David Goffin (6:0, 6:0), ki v zadnjem času igra v izvrstni formi. Izmed glavnih favoritov za lovoriko v Rimu je najmanj dela imel Škot Andy Murray. Dobro formo z mastersa v Madridu je očitno prenesel tudi v italijansko prestolnico, saj je v osmini finala s 6:0 in 6:4 odpravil Jeremyja Chardyja.

Srebotnikova in Klepačeva po skalpu sester Williams še prek drugih nosilk
Slovenski teniški igralki Katarina Srebotnik in Andreja Klepač sta na turnirju WTA v Rimu v prvem krogu premagali sestri Sereno in Venus Williams, danes pa sta v drugem krogu ugnali še drugi nosilki, Američanko Bethanie Mattek-Sands in Čehinjo Lucio Šafarovo, s 6:3 in 6:4. Ameriško-češka dvojica je bila v prvem krogu prosta, danes pa je morala priznati premoč razigranima slovenskima igralkama, ki sta za zmago potrebovali 70 minut igre. V četrtfinalu se bosta Srebotnikova in Klepačeva v petek pomerili z Rusinjama Jekaterino Makarovo in Jeleno Vesnino, ki sta po hudem boju ugnali Nizozemko Kiki Bertens in Švedinjo Johanno Larson s 7:6 (5), 6:7 (5) in 12:10.

Srebotnikova (levo) se je odlično ujela v paru z Andrejo Klepač.
Srebotnikova (levo) se je odlično ujela v paru z Andrejo Klepač. FOTO: AP

ATP Masters Rim, osmina finala:
Novak Đoković (Srb/1) : Thomaz Bellucci (Bra) 0:6, 6:3, 6:2
Rafael Nadal (Špa/5) - Nick Kyrgios (Avs) 6:7 (3), 6:2, 6:4
Dominic Thiem (Avt/13) - Roger Federer (Švi/3) 7:6 (2), 6:4
Kei Nišikori (Jap/6) – Richard Gasquet (Fra/11) 6:1, 6:4
Lucas Pouille (Fra) – David Ferrer (Špa/9) 6:4, 6:1
Juan Monaco (Arg) - Stan Wawrinka (Švi/4) 6:7 (5), 6:3, 6:4
David Goffin (Bel/12) – Tomaš Berdych (Češ/8) 6:0, 6:0.

Dvojice (Ž):
Srebotnik/Klepač (Slo) - Mattek-Sands/Šafarova (ZDA/Češ) 6:3, 6:4.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resenik
12. 05. 2016 16.55
+4
bravoooooooooo
DeželaKranjska
12. 05. 2016 16.45
+0
Srebotnikova se dobro ujame z dvojico..
Joker3
12. 05. 2016 16.41
+9
Bravo naši ženski dvojici. S takim tenisom lahko prideta med 10 najboljših na svetu.
Franci Luzar
12. 05. 2016 18.09
-2
no ja z tenisom mogoce!!!! z videzom pa nikakor ne.
MesOjediPinGvin
12. 05. 2016 16.31
+0
Po toliko letih v teniški karavani ima šele letos resne probleme s hrbtom in tudi kolenom. Kolikokrat je imel Nadal težave s poškodbami....