Drugi športi

Svetišče motošporta, ki si zasluži več, kot le eno dirko F1 in Rossija v reli dirkalniku

Monza, 04. 12. 2016 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekaj kilometrov severno od Milana se nahaja vas Monza, ki jo je na zemljevid sveta postavilo dirkališče Autodromo Nazionale Monza. Steza je bila zgrajena leta 1922 in je ena najstarejših na svetu. A od stare slave, s katero si je prislužila ime Katedrala hitrosti, je ostalo še zelo malo, zgolj zgodovina.

Italijani so veliki ljubitelji motošporta. Ljubijo vse, kar je povezano z vonjem bencina, skurjenimi pnevmatikami in velikimi hitrostmi. Za to ni nič presenetljivega, da so se leta 1922 odločili, da sredi Kraljevega parka v Monzi zgradijo dirkališče, ki je bilo celo tretje namensko zgrajeno dirkališče na svetu. Steza je zgrajena tako, da nudi več različič, od Ovala do proge, katero uporabljajo dirkači v svetovnem prvenstvu Formule 1. Na razpolago je skupaj dobrih deset kilometrov steze, ki nudi najbolj pomembno stvar v motošportu – hitrost. Proga v Monzi velja za eno najhitrejših dirkališč na svetu, saj je sestavljena večino iz ravnin in nekaj hitrih zavojev. Najbolj znamenit med vsemi je zadnji zavoj, ki dirkače pripelje v ciljno ravnino. To je seveda legendarni zavoj Parabolica.

Valentino Rossi
Valentino Rossi FOTO:
Toda zadnja leta velike hitrosti niso več dovolj, da bi Monza cvetela, kot je v zlatih časih Formule 1 in drugih tekmovanjih, ki so jih prirejali na kultni stezi. Nekaj časa so vodilni možje kraljice motošporta celo grozili, da dirk ne bodo več organizirali v Lombardiji, a so se na srečo ljubiteljev odločili in prav letos še za tri leta podaljšali sodelovanje. Monza namreč ni le dirkališče, je nekakšno svetišče za ljubitelje motošporta. Vsako sezono, ko je tu na sporedu dirka za VN Italije, se v Katedralo hitrosti poda več kot sto tisoč navdušencev. Večina jih je seveda navijačev Ferrarija, ki pridejo sem v nepreglednih množicah, čeprav je moštvo daleč od stare slave in uspehov. Zaradi premalo dogodkov in dirk, ki jih tukaj organizirajo, tudi vztrajno zmanjkuje denarja za prepotrebno obnovo infrastukture, ki je kljub manjšim popravkom v zadnjih letih v že zelo slabem stanju.

Dirkališče pa ne oživi zgolj med obiskom karavane F1. VelIke množice ljudi privabi verjetno eden najbolj znanih italijanskih športnikov na svetu. Seveda govorimo od dirkaškem doktorju, devetkratnem svetovnem motociklističnem prvaku Valentinu Rossiju. Motociklistični genij se namreč že vrsto let udeležuje dogodka, ki se imenuje MonzaRally Show. To je tekmovanje, v katerem se dirkači v različnih kategorijah pomerijo v več hitrostnih etapah, ki so postavljene po skorak celotnem dirkališču. Tako se preizkusijo na Ovalu, v zahtevnih zavojih in seveda na hitrih ravninah, po katerih je znano dirkališče. Izkušeni Italijan se je kljub naporni sezoni v razredu motoGP tudi letos odzval povabilu organizatorjev in prišel tekmovat. In če mislite, da je dirkaški doktor hiter zgolj na dveh kolesih, se motite. Rossi ima namreč na reliju, ki ga organizirajo že vse od leta 1978, kar štiri zmage, nazadnje je slavil prav na lanski izvedbi, kjer je ugnal tudi velika imena reli svetovnega prvenstva WRC. Tudi v letošnji sezoni je italijanski lisjak odločen, da doseže že peto zmago, a tudi tokrat ima hudo konkurenco. Na reliju namreč tekmuje Dani Sordo, ki že več let uspešno tekmuje in osvaja stopničke v svetovnem prvenstvu WRC. Po prvem dnevu je sicer Rossi v vodstvu prav pred Sordom, a glavne etape, v katerih se odloča o zmagovalcu, še prihajajo in zaenkrat dirkača bijeta hud boj za zmago. Na letošnji izvedbi tekmuje še en legendarni Italijan, in sicer Antonio Tony Cairoli. Italijan je osemkratni svetovni motokrosistični prvak in je po mišljenju mnogih najboljši motokrosist vseh časov. V letošnji sezoni svetovnega prvenstva MXGP je sicer moral priznati premoč slovenskemu šampionu Timu Gajserju, a v Italiji še vedno velja za živo legendo. Ljubitelji motošporta so letos, kljub slabemu vremenu, znova dokazali, da jim nič prepreči, da ne bi prišli uživat v adrenalinskih in dih jemajočih predstavah njihovih herojev. Največ pozornosti je seveda usmerjene v devetkratnega prvaka Rossija. Pred njegovim bivalnikom se zbirajo nepregledne množice, v katerih bi prav vsak posameznik dal in storil vse, da mu dirkaški doktor nameni kakšen avtogram ali sliko. Seveda vsem ne more ustreči, a to ne prepreči, da se ne bi njegovi navijači tudi prihodnje leto vrnili in prišli gledat njihovega narodnega heroja.

Čeprav si je v lanski sezoni reli ogledalo nekaj več kot 55.000 navdušencev, je to zgolj en dogodek. In ko ni tu Formule dirkališče sameva in na sažalost tudi vse bolj propada.
Čeprav si je v lanski sezoni reli ogledalo nekaj več kot 55.000 navdušencev, je to zgolj en dogodek. In ko ni tu Formule dirkališče sameva in na sažalost tudi vse bolj propada. FOTO: Reuters

Toda tudi to ni dovolj, da bi Monza lahko znova postala to, kar je nekoč že bila. Čeprav si je v lanski sezoni reli ogledalo nekaj več kot 55.000 navdušencev, je to zgolj en dogodek. In ko ni tu Formule, dirkališče sameva in na žalost tudi vse bolj propada. K sreči imajo Ferrari in Rossija, da vsaj za omenjena dva dogodka ljudje pridejo in obiščejo ta sveti kraj motošporta. Toda organizatorji in upravitelji se zavedajo, da se na slavi iz preteklosti ne da živeti in bo treba nekaj storiti, da ne bi dirkališče šlo na odpad zgodovine, kot že mnoga pred njim. Motošport potrebuje Monzo in obratno, saj bi bila velika škoda, da takšen objekt ne bi bil uporabljen na takšen način, za katerega je bil zgrajen in na način, kakršnega si zasluži.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HAILWOODmike
04. 12. 2016 14.25
+0
Rossi bo po upokojitvi novo serijo dirkanja z motorji za svetovno prvenstvo! Ideja sicer res je....ce pa je izvedljivo pa pojma nimam!