Drugi športi

Svetovnemu prvaku Ogierju zadnji reli sezone

Cardiff, 16. 11. 2014 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z relijem po Walesu se je končala sezona svetovnega prvenstva 2014. Zadnjo postajo je dobil dirkač, ki je tudi najbolj zaznamoval celotno sezono, svetovni prvak Sebastien Ogier (Volkswagen). Francoz je za 37 sekund ugnal Finca Mikka Hirvonnea (Ford).

Sebastien Ogier
Sebastien Ogier FOTO: Reuters

Tretji je bil z več kot minuto zaostanka Norvežan Mads Oestberg (Citroen). V boju za stopničke je bil tudi Belgijec Thierry Neuville (Hyundai), ki je za njim zaostal deset sekund, blizu pa je bil še Valižan Elfyn Evans (Ford). Citroenovega dirkača Krisa Meeka pa so zadnji dan ustavile težave s pnevmatikami, predrl je dve in izgubil preveč, da bi še lahko posegel v boj za tretje mesto.

"V teh razmerah ni bilo pametno preveč tvegati. Vesel sem zmage, pa tudi tega, da je bil Mikko drugi, ker se tako na najlepši način poslavlja," je dejal Sebastien Ogier po koncu relija in se spomnil na finskega tekmeca. Hirvonnen je namreč pred tedni morda tudi nekoliko nepričkavano napovedal slovo z dirk najvišjega razreda, danes pa je za konec kariere v SP prišel do drugega mesta.

"Težko bi se poslovil na lepši način. Odlično mi je šlo ves konec tedna, užival sem tako, kot na večini dirk v karieri. Na ta način bom lahko domov odnesel samo lepe spomine na zadnjih 13 let," je bil dobre volje tudi Mikko Hirvonen. Finec ni nikoli pripel do naslova prvaka, v obdobju prevlade Ogierjevega predhodnika, serijskega svetovnega prvaka Sebasteinea Loeba pa je bil kar štirikrat podprvak.

Za Ogierja je bila zmaga na 13. dirki sezone osma letos, skupno pa že 24. v karieri. Z današnjim uspehom pa je poskrbel za še en mejnik, saj je Volkswagen dobil 12 dirk, toliko zmag pa doslej v eni sezoni ni zbral še noben avtomobilski proizvajalec, za nameček pa so v končni razvrstitvi pobrali prva tri mesta v vozniški kategoriji, konstruktorski naslov pa je bil v njihovih rokah že precej pred koncem sezone. Drugi je bil francoski Citroen, tretji pa M-Sport Ford.

Ogier je prvi dan relija imel resnega tekmeca v moštvenem sotekmovalcu Jari-Mattiju Latvali, ki pa je na začetku drugega dne relija napravil napako, zletel s ceste in izgubil tri minute, tako da ni mogel več računati na preboj na vrh. "Želel sem si zmagati za konec sezone in to mi je uspelo. Z Jari-Mattijem sva imela oster boj, ko pa je naredil napako, se je položaj spremenil. Ni bil najbolj zabaven reli, kar sem jih vozil, a pomembno je, da sem v težkih razmerah obvladal dirko," je še dejal Ogier.

Na koncu sezone je Ogier zbral 267 točk, Latvala - danes je bil osmi - na drugem mestu 218, tretji je bil Norvežan Andreas Mikkelsen s 150. Na naslednjih mestih so Mikko Hirvonen (126), Mads Oestberg (108) in Neuville (105), Belgijec pa je bil edini, ki je v sezoni prekinil prevlado Volkswagnov. Zmagal je namreč na dirki v Nemčiji, ko sta oba najboljša voznika te ekipe naredila napaki in odstopila.

Izidi:
1. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/VW Polo) 3:03:08,2
2. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (Fin/Ford Fiesta) + 0:37,6
3. Mads Oestberg/Jonas Andersson (Nor/Šve/Citroen DS3) 1:03,6
4. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Bel/Hyundai i20) 1:14,9
5. Elfyn Evans/Daniel Barritt (VBr/Ford Fiesta) 1:24,3
6. Kris Meeke/Paul Nagle (VBr/Irs/Citroen DS3) 2:03,0
7. Ott Tänak/Raigo Molder (Est/Ford Fiesta) 2:29,7
8. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Fin/VW Polo) 2:47,5
...

SP skupno, končni vrstni red (13):
- dirkači:
1. Sebastien Ogier (Fra) 267
2. Jari-Matti Latvala (Fin) 218
3. Andreas Mikkelsen (Nor) 150
4. Mikko Hirvonen (Fin) 126
5. Mads Oestberg (Nor) 108
6. Thierry Neuville (Bel) 105
7. Kris Meeke (VBr) 92
8. Elfyn Evans (VBr) 81
...

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.