Drugi športi

Svetovna prvaka Taljat in Božič v en glas: Prišel je najin čas

Deep Creek, 22. 09. 2014 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kanuista Luka Božič in Sašo Taljat sta na SP v Deep Creeku osvojila naslov prvakov v konkurenci dvojcev. Sezono sta začela z bronom na EP na Dunaju, tokrat pa sta pokorila vso svetovno konkurenco. Po številnih uspehih v zadnjih letih je prišel tudi čas za zlato kolajno na SP.

Slovenska veslača sta v tej sezoni začela veslati v novem čolnu in se kljub pomanjkanju treningov, Luka Božič je sicer dejaven že od marca, saj vesla tudi v enojcu, nanj hitro navadila ter ga danes pognala do zlata. Božič je tokrat posegel že po peti kolajni na prvenstvih članov in mlajših članov. Skupaj sta fanta Sloveniji priborila tretje zlato na SP, Peter Kauzer je bil zlat na 2009 in 2011, in že 17. odličje za Slovenijo. "Že nekaj let sva v vrhu, zdaj je prišel najin čas. Kajak je zelo nepredvidljiv, hitro se lahko zalomi. Cela sezona je bila uspešna, z eno tekmo svetovnega pokala, kjer nisva bila na stopničkah, a najbolj pomembna so prvenstva, najbolj se pripravljamo prav nanje. So na koncu sezone, vmes so še druge tekme, bolj da vidiš kje si. Se mi zdi, da so bolj za užitek, čeprav je bilo tudi to prvenstvo pravi užitek. Sicer nekaj stresa sem občutil, a odpeljala sva super vožnjo," je po osvojenem naslovu svetovnega prvaka dejal Božič.

Luka Božič in Sašo Taljat
Luka Božič in Sašo Taljat FOTO: Damjan Žibert

Sašo Taljat in Božič sta zlati dan začela brezhibno. V polfinalu sta odpeljala brez napake in prevzela vodstvo, na koncu sta ju prehitela zgolj nemška predstavnika. Tudi v finalu sta Primorca odpeljala vrhunsko vožnjo, tvegala tam kjer je bilo potrebno in na koncu se jima je vožnja izšla po željah. V letošnji sezoni sta že od samega začetka veslala na najvišji ravni, na svetovnem pokalu v Londonu zmagala, v Tacnu sta bila druga, na evropskem prvenstvu na Dunaju tretja, zdaj pa postavila piko na i in se okronala še z naslovom svetovnih prvakov. "Potrebovala sva kar nekaj časa za naslov svetovnega prvaka, a zdaj je tu. Sam si želim še, da bi bil na takšni ravni kot sem v dvojcu tudi v enojcu. Sicer pa kot veste, sam sem bolj vzdržljiv, Sašo pa je bolj sprinter, potrebuje nekaj več počitka, jaz pa potrebujem kakšno vožnjo več, da delujem. Mislim, da sva se v čolnu našla prava dva," je o veslanju s Taljatom dejal Božič.

Do naslova sta prišla po tvegani odločitvi z dolgoletnim trenerjem Dejanom Testenom, da 19. vrata odpeljeta nekoliko drugače kot ostale ekipe in poteza jima je prihranila precej časa. Na koncu celo dovolj za zmago. "Po polfinalu sva imela dovolj časa za premislek, dobro smo izbrali taktiko za 19. vrata, kolikor vem, sva jih edina odpeljala po levi strani, drugi so glede na naju izgubljali in to se nama je obrestovalo. Ko sva prečkala ciljno črto, sva le počakala na rezultate in res sva zadovoljna. Kot sem videl z vode, je bilo vse čisto, odpeljala sva brez večjih težav in mislim, da sva zasluženo zmagala," je po zmagi dejal Sašo Taljat, ki si je priveslal najlepše darilo, saj je prav danes dopolnil 25 let.

Iz leta v leto napredujeta, dobre in konstantne vožnje sta kazala vso sezono. Zdaj jima ostaja le še dober nastop na olimpijskih igrah. Leta 2012 sta v Londonu že zaveslala v finalu in osvojila osmo mesto. V Rio de Janeiru leta 2016 bosta imela bržkone zadnjo priložnost, da jima uspe na Olimp. Dvojci bodo namreč čez dve leti na igrah v programu zadnjič, v Tokiu 2020 naj bi moške dvojce namreč zamenjale kanuistke, ki jih zdaj še ni v olimpijskem programu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArchEnemy
22. 09. 2014 12.19
+21
Mater..ko je članek o Messiju je spodaj 1000000 komentarjev..ko pa mi dobimo svetovna prvaka pa nič...mater smo butast narod!! Taljat in Božič..carja...iskrene čestitke pa še veliko takih naslovov!!!
Foen
22. 09. 2014 12.21
+0
Foen
22. 09. 2014 12.15
+11
trikrat hura za naše: hura, hura.