Drugi športi

Taljat in Božič svetovna prvaka v Deep Creeku

Deep Creek, 21. 09. 2014 20.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kanuista Luka Božič in Sašo Taljat sta na SP v Deep Creeku osvojila naslov prvakov v konkurenci dvojcev. Druga sta bila Francoza Hugo Biso in Pierre Picco, tretja pa Slovaka Ladislav in Peter Škantar. Kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj sta z 18. in 28. mestom ostali brez finalnega nastopa.

Sašo Taljat in Luka Božič sta današnji dan začela brezhibno. V polfinalu sta odpeljala brez napake in prevzela vodstvo, na koncu sta ju prehitela zgolj nemška predstavnika. Tudi v finalu sta Primorca odpeljala vrhunsko vožnjo, tvegala tam kjer je bilo potrebno in na koncu se jima je vožnja izšla po željah. V letošnji sezoni sta že od samega začetka veslala na najvišji ravni, na svetovnem pokalu v Londonu zmagala, v Tacnu sta bila druga, na evropskem prvenstvu na Dunaju tretja, zdaj pa postavila piko na i in se okronala še z naslovom svetovnih prvakov. Priveslala sta do tretjega posamičnega naslova za Slovenijo, dva ima v svoji vitrini kajakaš Peter Kauzer, ki je to prvenstvo zaradi poškodbe ramena izpustil, ter osvojila že 17 kolajno s svetovnih prvenstev nasploh. "Po polfinalu sva imela dovolj časa za premislek, dobro smo izbrali taktiko za 19. vrata, kolikor vem, sva jih edina odpeljala po levi strani, drugi so glede na naju izgubljali in to se nama je obrestovalo. Ko sva prečkala ciljno črto, sva le počakala na rezultate in res sva zadovoljna. Kot sem videl z vode, je bilo vse čisto, odpeljala sva brez večjih težav in mislim, da sva zasluženo zmagala," je po zmagi dejal Sašo Taljat, ki si je priveslal najlepše darilo, saj bo jutri dopolnil 25 let.

Luka Božič in Sašo Taljat
Luka Božič in Sašo Taljat FOTO: Damjan Žibert

Iz leta v leto napredujeta, dobre in konstantne vožnje sta kazala vso sezono. "Mislim, da sva bolj dorasla v psihičnem smislu, fizično sva bolj zrela, tudi drugo opremo imava, ki nama ustreza. V zadnjih petih letih je vse napredovalo. Nono mi je pred prvenstvom dejal, da naj si sam priveslam najlepše darilo in to se je zgodilo," je povedal Taljat. Smejalo se je tudi Luki Božiču, ki je med posamezniki na svojem šele drugem članskem prvenstvu že veslal v finalu in osvojil osmo mesto. Tokrat je še višje, najvišje, kar je možno. "Danes sva pokazala najboljšo vožnjo v tej sezoni, s katero sva si priveslala naslov svetovnih prvakov. Po kvalifikacijah smo videli, kako so vozili drugi, sama pa sva odpeljala še bolje in še bolj hitro. Na SP se mora poklopiti, na koncu odločajo dnevi pred tekmo, izkušnje in skupno preveslani kilometri. Letos smo dobro naredili, da smo izpustili eno tekmo svetovnega pokala, saj sem se tukaj res dobro počutil, tako v C-1 kot v C-2. Mislim, da bomo tudi naprej tako delali," je dejal Božič.

Sezono sta Primorca začela s tretjim mestom na EP na Dunaju. "V bistvu je bila cela sezona dobra, razen na eni tekmi nisva bila na stopničkah. Vse upe sva dajala v to svetovno prvenstvo, ki največ šteje. Mislim, da je bilo za našo reprezentanco to prvenstvo izredno uspešno, imamo tri kolajne, tak uspeh bo treba proslaviti. Najprej bomo malo nazdravili, nato pa že jutri oba s Sašotom odhajava na krajši dopust, tako da bo sprejem in slavje v Sloveniji šele oktobra," je še dejal Božič. "Danes je bil res dolg dan, še daljša sta bila zadnja dva meseca, ko smo se pripravljali samo za to prvenstvo, stopnjevali formo, dobro prestali prihod v Ameriko, se aklimatizirali ... Na koncu je bilo vse odvisno od enih vrat, kjer smo nekoliko tvegali, šli na vse ali nič in tokrat se nam je izšlo," pa je po tekmi povedal trener obeh fantov Dejan Testen.

Urša Kragelj
Urša Kragelj FOTO: Damjan Žibert

Slabše je danes šlo dekletoma. Urša Kragelj je šla na progo prva, udarila že tretja vrata, nato pa deveta izpustila, pribitek 52 sekund jo je potisnil na rep razvrstitve. Nekoliko bolje je kazalo Eva Terčelj, ki bi brez kazenskih sekund bila dovolj hitra za finale najboljše deseterice, a dva dotika in štiri kazenske sekunde so bile tudi zanjo preveč. Zmagala je Avstralka Jessica Fox pred Britanko Fiono Pennie in Nemko Melanie Pfeifer. Ekipno so bile Slovenke četrte za Francozinjami,

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

concord
22. 09. 2014 02.10
+8
Svetovna prvaka! Bravo! Zdaj pa to primerjajte z 1:1 NK Maribora proti Sportingu (pa še to z ogromno sreče). Imamo športe v katerih smo dobri in ti fantje zaslužijo slavo. Ne pa nogomet, kjer smo poden od podna, pa kljub temu izredno evforični vedno, ko ne izgubimo. Nepravično...
pedritsegonita
22. 09. 2014 06.06
-1
Smo dobri v individualnih športih. Samo ne moreš primerjat nogomet, ki je izrazito timska igra.
concord
22. 09. 2014 08.36
+1
Zmaj ... ne razumem, kaj hočeš povedat. Kaj, biti svetovni prvak v individualnih športih ni niti približno takšen uspeh kot neodločen rezultat v nogometu proti povprečni ekipi (pa potem sledi še 5-6 porazov)? Ne se hecat, no...
Patrick72
21. 09. 2014 22.32
+19
SVETOVNA PRVAKA!!! NAJBOLJSA NA SVETU!!! PRVA MED VSEMI!!! ZLATA MEDALJA!!! CESTITKE!!!
šmajser1
21. 09. 2014 22.16
+8
CESTITKE NASIMA ZA OSVOJENO DIVJINO!
Snakeyes
21. 09. 2014 22.00
+9
Bravo fanta! le tako naprej!
Jeanus1
21. 09. 2014 21.46
+8
Vse čestitke fanta!!!
jlde
21. 09. 2014 21.10
+9
BRAVO FANTA, FULL ŽUR.
Kunar
21. 09. 2014 20.38
+5
Čestitam, upam samo da se nebo kdo spomnil pritožit
Venividivici1
21. 09. 2014 20.31
+15
Mi smo ponosni na vaju.
Venividivici1
21. 09. 2014 20.30
+12
Take rabimo, da ponesejo Slovenijo po svetu.
Venividivici1
21. 09. 2014 20.30
+21
Bravo fanta - vse čestitke.