Drugi športi

EP v judu: Tina Trstenjak z zmago nad Pinotovo potrdila zlato z olimpijskih iger

Varšava, 21. 04. 2017 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.F./J.K./STA
Komentarji
12

Judoistka celjskega kluba z'dežele Sankaku Tina Trstenjak se z evropskega prvenstva na Poljskem vrača z zlato medaljo. Olimpijska prvakinja iz Ria je za nov laskavi naslov ugnala Francozinjo Margaux Pinot.

Tina Trstenjak in slovenski judo se veselita novega uspeha.
Tina Trstenjak in slovenski judo se veselita novega uspeha. FOTO: Miro Majcen

Aktualna olimpijska in svetovna in evropska prvakinja Tina Trstenjak iz celjskega Sankakuja je na evropskem prvenstvu v judu v Varšavi osvojila zlato medaljo v kategoriji V kategoriji do 63 kg. To je po srebrni kolajni Adriana Gomboca druga medalja za Slovenijo na tem prvenstvu. V boju za zlato se je Trstenjakova v dvorani Torwar pomerila s 23-letno Francozinjo Margaux Pinot in jo po štirih in pol minutah podaljška premagala, ko je tekmica dobila kazen. Francozinja je šla v finale spočita, saj je polfinalni dvoboj s favorizirano rojakinjo Clarisse Agbegnenou dobila zaradi predaje slednje. Na papirju je bila favoritinja Slovenka, ki je dobila tudi doslej edini medsebojni dvoboj na letošnjem grand slamu v Parizu. Sedemindvajsetltna Celjanka je pred tem v polfinalu ugnala Nemko Martyno Trajdos z mestom za ipon po natančno polovici dvoboja oziroma dveh minutah ter na ta način prav tako privarčevala nekaj moči za sklepni obračun. Pri Nemki gre za izredno neugodno tekmico, ki je Trstenjakovo premagala v finalu evropskih iger leta 2015 v Bakuju, dobila pa je tudi zadnji medsebojni dvoboj decembra lani na grand slamu v Tokiu. Trstenjakova pa je ponovila uspeh z lanskega EP v Kazanu, kjer je na poti do zlata ugnala isto nasprotnico.

"Dan je bil naporen. Kljub temu, da moje borbe niso bile najboljše, sem vseeno zmagala in obdržala lanski naslov iz Kazana. Borbe so bile zelo težke, posebej finale, ki je bil izredno dolg, a vesela sem, da mi je uspelo," je takoj po zmagi pripovedovala nova in stara evropska prvakinja, ki je Sloveniji priborila že 44. kolajno na evropskih prvenstvih, sedmo zlato. Vse je kazalo, da Trstenjakovo čaka lažje delo, potem ko je polfinale zaradi poškodbe odpovedala njena največja tekmica v zadnjih letih Agbegnenoujeva. A finalna slika na tatamiju je bila povsem drugačna. "Poznam tudi to Francozinjo. Nazadnje sem jo vrgla v Parizu, danes pa ni šlo, zato sem še toliko bolj vesela. Tudi tekmica je bila izredna in seveda me počasi vsi poznajo in se name pripravijo," je še povedala petkova slovenska junakinja in priznala, da se ne spomni, kdaj je nazadnje tekmovala v tako dolgi borbi. Osnovni načrt je bil, da Trstenjakova skuša s hitrimi napadi, a je bila Francozinja na vse pripravljena in tudi sama zelo aktivna. "Zato je borba trajala tako dolgo," je še dodala Trstenjakova in priznala, da borbe niso bile najboljše. Več si želi prikazati že avgusta na svetovnem prvenstvu v Budimpešti.

Tina Trstenjak s trenerjem Marjanom Fabjanom.
Tina Trstenjak s trenerjem Marjanom Fabjanom. FOTO: STA

Dopoldan je Trstenjakova, branilka evropske krone z lanskega prvenstva v Rusiji, s končnim prijemom najprej odpravila Rusinjo Darjo Davidovo in v četrtfinalu še Italijanko Edwige Gwend, s katero pa je morala v podaljšek, ki ga je varovanka Marjana Fabjana dobila z metom za vazari po 30 sekundah. Ostali slovenski tekmovalci so se poslovili po hitrem postopku. Anko Pogačnik v kategoriji do 70 kg je ugnala 19-letna Nemka italijanskega rodu Giovanna Scorccimarro. Dvajsetletno Andrejo Leški je v kategoriji Trstenjakove ugnala pet let starejša Rusinja Jekaterina Valkova, lani bronasta na EP v Kazanu. Za Martina Hojaka, lani v Kazanu polfinalista EP, pa je bil usoden nekdanji evropski prvak Loic Karval iz Francije. Trstenjakova je bila v prvem krogu evropskega prvenstva, v kategoriji do 63 kilogramov prosta, v prvem dvoboju na turnirju pa izločila Rusinjo Davidovo. Za zmago v A skupini tekmovanja je bila z zlato točko uspešnejša od Italijanke Gwendove in si zagotovila nastop v popoldanskem polfinalu. S tem se je močno približala osvojitvi medalje, že pred turnirjem pa je kot najboljša judoistka minule sezone po točkovanju Mednarodne judo zveze, pa je veljala za prvo favoritinjo v boju za naslov evropske prvakinje.

Za vstop v veliki finale se je borila z Nemko Trajdosovo in jo ugnala z mestom za ipon po natančno polovici dvoboja oziroma dveh minutah. Šlo je za izredno neugodno tekmico, ki je Trstenjakovo premagala v finalu evropskih iger leta 2015 v Bakuju, dobila pa je tudi zadnji medsebojni dvoboj decembra lani na grand slamu v Tokiu. Trstenjakova pa je ponovila uspeh z lanskega EP v Kazanu, kjer je na poti do zlata ugnala isto nasprotnico. V finalu se je slovenska šampionka v dvorani Torwar pomerila s 23-letno Francozinjo Pinotovo, ki je dvoboj s favorizirano rojakinjo Clarisse Agbegnenou dobila zaradi predaje slednje. Tekmovalki sta se doslej pomerili le na letošnjem grand slamu v Parizu, kjer je slavila Trstenjakova, slovenska šampionka pa je bila vnovič premočna za francosko nasprotnico. Slovenci bodo nastope na EP sklenili v soboto, ko bosta na tatamiju še Mihael Žgank v kategoriji do 90 kg in Klara Apotekar v kategoriji do 78 kg.

Izidi:

- ženske do 63 kg:
1. Tina Trstenjak (Slo)
2. Margaux Pinot (Fra)
3. Kathrin Unterwurzacher (Avt) in Alice Schlesinger (VBr)

- do 70 kg:
1. Sanne van Dijke (Niz)
2. Giovanna Scoccimarro (Ita)
3. Eve Matrie Gahie (Fra) in Barbara Matić (Hrv)

- moški do 73 kg:
1. Hidajat Hejdarov (Aze)
2. Musa Moguškov (Rus)
3. Tommy Macias (Šve) in Rustam Orujov (Aze)

- do 81 kg:
1. Alan Kubecov (Rus)
2. Dominic Ressel (Nem)
3. Dominik Družeta (Hrv) in Aslan lapinagov (Rus)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maxx365
22. 04. 2017 11.27
tale novica bi morala biti na naslovnici, bravo Tina
AS1983
21. 04. 2017 19.34
+2
bravo zlata Tina samo tako naprej
Mjauaa
21. 04. 2017 18.43
-5
Judooo nikoool nbo tok popularen kokr je tenis
xyxyxyxyxyxyxy
21. 04. 2017 18.40
+2
Čestitke, tako se zastopa državo, pa še Pahorja in Cerarja ni bilo zraven.
murkecc
21. 04. 2017 18.37
+4
To je to. Ne pa telebajski, ki se podijo za žogo in mečejo po tleh, kot da jih je povozil vlak.
BildiTheEmperor
21. 04. 2017 18.01
+4
LudiJoža
21. 04. 2017 17.57
-10
Iščem in iščem nekaj ženskega na njej, pa ne najdem...
BildiTheEmperor
21. 04. 2017 18.01
+11
Bogomolka7
21. 04. 2017 18.07
+1
LudiJoža
21. 04. 2017 20.48
-1
Ne bodi zdaj na mene jezn, ker si ne mores boljse najt...
Maxx365
22. 04. 2017 11.26
Karantanija
21. 04. 2017 17.52
+6
Bravo, Tina. Tine nam prinašajo srečo.