Drugi športi

Tjaša Oder z državnim rekordom osma na 800 m na EP

Berlin, 21. 08. 2014 18.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Korošica Tjaša Oder je na plavalnem evropskem prvenstvu v Berlinu v finalu na 800 m prosto zasedla osmo mesto. Plavalka ravenskega Fužinarja je s časom 8:31,09 za pet stotink izboljšala slovenski rekord, ki ga je postavila v sredo (8:31,14).

Odrova je plavala skoraj identično tekmo kot dan prej v predtekmovanju, sama pa priznala, da je morda nekaj počasneje začela le na prvih 50 metrih. Državni rekord si je priplavala prav s sprintom na zadnji dolžini bazena, ko je morala spet priznati premoč Nemki Sarah Kohler. Realno je bila bržkone ulovljiva tudi Italijanka Maria Rita Caramiglioni na šestem mestu, ki je bila od Odrove hitrejša šest desetink sekunde. "Z novim državnim rekordom, čeprav le za nekaj stotink, sem zadovoljna. Tekma je tudi lepo izhodišče za moj glavni nastop jutri na 1500 m prosto. Zdelo se mi je kar hitro, ob sebi sem imela tudi tekmico in prav zaradi nje sem na koncu sprintala na zadnjih 50 metrih. Spet je bila močnejša, morda pa jo bom prehitela že jutri na 1500 m prosto," je po tekmi povedala 20-letna reprezentantka, ki si državni rekord želi tudi na najdaljši razdalji na prvenstvu v petkovih kvalifikacijah. Z rekordom prvenstev 8:15,54 je zmagala Britanka Jazmin Carlin pred Španko Mireio Belmonte Garcia in Madžarko Boglarko Kapas.

Tanja Šmid je nastopila po enem najbolj bučnih trenutkov tekme, neposredno po nemški himni, ki so jo odigrali v čast zmagovalcu na 200 m prsno Marcu Kochu. Šmidova je v polfinalu enake ženske discipline osvojila 15. mesto, popoldan pa je izgubljala predvsem v drugem delu tekme in z 2:31,15 plavala skoraj sekundo počasneje kot v predtekmovanju. "Pogovoriti se moram s trenerjem, a mislim, da sem plavala preveč 'na noge'. Na drugih 100 metrih sem res trpela. Glede na težave z ramo, ki se vlečejo že leto in pol, imam srečo, da sem na prvenstvu sploh plavala, želela sem že zaključiti kariero in polfinala sploh nisem pričakovala. Škoda le, ker v polfinalu nisem še nekaj dodala," je o svojih nastopih povedala slovenska rekorderka.

Prva plavalka prvenstva vse bolj postaja Madžarka Katinka Hosszu, ki je slavila na 200 m mešano in si z 2:08,11 priplavala rekord prvenstev, lasten evropski rekord pa je zgrešila za dobre pol sekunde. Naslednje zlato si je Madžarka nato priplavala čez 50 minut na 100 m hrbtno, a si je prvo mesto razdelila z Danko Mie Nielsen. Prav na koncu je Hosszujeva Madžarski priplavala še bron s štafeto 4 x 200 m prosto. V zadnji predaji se je otresla Britanke, prehitela pa Španko, Francozinjo in prav na koncu še Rusinjo in osvojila tretje mesto. Hosszujeva je bila tudi najhitrejša med vsemi Madžarkami. Zmagale so Italijanke pred Švedinjami.

Fotografija je simbolična
Fotografija je simbolična FOTO: Reuters

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.