Drugi športi

Portugalci s poškodovanim Ricardinhom do svojega prvega evropskega naslova, Rusom bron

Ljubljana, 10. 02. 2018 19.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.V./N.A./STA
Komentarji
8

Portugalska futsalska reprezentanca je po izenačenem in razburljivem boju v velikem finalu evropskega prvenstva v Stožicah po podaljšku z izidom 3:2 ugnala Španijo. Pred tem so v obračunu za bron Rusi z minimalnih 1:0 premagali Kazahstan.

Boj Španije in Portugalske je bila ponovitev finala iz leta 2010. Takrat so slavili Španci s 4:2, 'kralji' futsala pa so svoj evropski primat tokrat morali predati tekmecem s Pirenejskega polotoka, ki so v svojem drugem finalu prišli do prvega evropskega naslova.

Portugalci so pred polno dvorano - skupno si je 20 tekem na tem EP v dvorani ogledalo 101.943 gledalcev - tako Špancem preprečili osmi naslov na enajstih prvenstvih. Junak tekme je bil Bruno Coelho z dvema zadetkoma, skupaj jih je na prvenstvu dosegel šest. Enega več je dosegel njegov soigralec Ricardinho, ki je s sedmini zadetki na turnirju bil izbran za najboljšega igralca prvenstva v Ljubljani.

Portugalec Ricardinho je nedvomno najbolj zaznamoval letošnje EP v futsalu.
Portugalec Ricardinho je nedvomno najbolj zaznamoval letošnje EP v futsalu. FOTO: Twitter
Sanjski začetek Portugalcev
Portugalci so izvrstno odprli tekmo in že po 59 sekundah povedli. Ricardinho je ukradel žogo, sprožil s približno desetih metrov ter žogo poslal pod prečko španskega gola. S sedmim zadetkom se je le še utrdil na vrhu lestvice strelcev. Portugalci so še dvakrat zagrozili prek Bruna Coelha in Ricardinha, ki je streljal čez igrišče, a je ostalo pri 1:0. Španci so zatem prevzeli pobudo, a tako kot že na nekaj prejšnjih tekmah prave nevarnosti za Andrea Souso niso predstavljali.

Enega nevarnejših napadov so izvedli v 15. minuti, ko je z leve strani poskusil Pola, a je bil Sousa pripravljen. Dobro minuto pred koncem polčasa pa je Špancem le uspelo izenačiti, ko je Marc Tolra prefinjeno z leve strani žogo poslal mimo Souse v vratnico in v mrežo. Uvod drugega polčasa je minil v približno enakovredni predstavi, na obeh straneh so gledalci videli nekaj obetavnih akcij, najnevarnejša pa sta bila strela Andreja Coielha od daleč v 26. in Miguelina v 30., oba sta zadela okvir vrat.

V 30. minuti je pri Portugalcih znova zagrozil Ricardinho, a zgrešil cilj, le malce pozneje pa mu je nov nevaren strel obranil Paco Sedano. Na drugi strani je takoj zatem Pola po napaki Portugalcev ostal sam, a žogo poslal čez gol. Izid pa se je spremenil v 32. minuti - na veselje španskih navijačev. Miguelin je s prostega strela podal pred gol, kjer je povsem sam ostal Lin in zadel za 2:1. V 35. minuti so imeli Španci na voljo še desetmetrovko po šestem akumuliranem prekršku Portugalske, a je Miguelin zadel prečko.

Ricardinho je že v 1. minuti 'načel' špansko mrežo.
Ricardinho je že v 1. minuti 'načel' špansko mrežo. FOTO: Twitter

Veliki portugalski junak Bruno Coelho
Portugalci so zadnje tri minute začeli z igro z igralcem več, kar se jim je obrestovalo 1:42 minute pred koncem, ko je po lepi akciji iz bližine zadel Bruno Coelho za 2:2 in podaljšek. V zadnji minuti prvega dela podaljška je imel lepo priložnost za Špance Miguelin, a je portugalski vratar dobro opravil svoje delo. Portugalski obeti so se močno poslabšali na začetku drugega dela podaljška, saj se je poškodoval Ricardinho, ki je moral zapustiti igrišče.

Kmalu zatem je Bebe zadel vratnico portugalskega gola, po še nekaj španskih priložnostih pa so branilci naslova 55 sekund pred koncem drugega dela podaljška storili šesti akumulirani prekršek, sledila je desetmetrovka, ki jo je uspešno izvedel Bruno Coelho. Le 15 sekund pred koncem so Španci zapravili izjemno priložnost za izenačenje, kar je pomenilo veliko slavje Portugalcev.

Rusom 'tolažilna' nagrada
Rusija, ki je ostala prvič brez finala po letu 2010, je po letih 2001 in 2007 spet dobila tekmo za tretje mesto. Kazahstan, ki je bron osvojil na prejšnjem EP, pa se od prvenstva v Ljubljani in selektorja Cacaua poslavlja s četrtim mestom.

Rusi so v četrtfinalu izločili reprezentanco Slovenije.
Rusi so v četrtfinalu izločili reprezentanco Slovenije. FOTO: Damjan Žibert

Tekmo so bolje začeli Kazahstanci, ki so bili nekoliko konkretnejši, prvič v peti minuti, ko je Douglas Junior prišel do strela iz bližine, a je bil Georgi Zamtaradze na mestu, v 11. pa je Biržan Orazov po protinapadu zadel vratnico z desne strani.

Rusi so bili prvič nevarni v 16. minuti, ko je Danil Davidov s polovice igrišča žogo poslal proti praznim vratom, a za malo zgrešil cilj. V 17. minuti pa je bil kar nekajkrat na preizkušnji kazahstanski vratar Higuita.

Najprej je ustavil strel Ederja Lime, nato še poskus iz bližine Ivana Čiškale. Slednji je takoj zatem poskusil še dvakrat, Higuita pa je svoje delo opravil brezhibno. Minuto pred koncem je ustavil še nevaren strel Sergeja Abramova, ki je bil povsem sam malce zunaj kazenskega prostora.

V prvi polovici drugega dela so gledalci videli kar nekaj "akcije", predvsem z ruske strani, ki je postajala vse bolj konkretna. Tako je Higuita dobil nove dvoboje s Čiškalo, Ederjem Limo in Robinhom, v 26. minuti je Kazahstance rešila vratnica po strelu Abramova, v 29. minuti pa je Higuita vendarle klonil, ko ga je z močnim strelom z desetih metrov premagal Lima s svojim petim golom na prvenstvu.

Rusi so si po zmagi nad Slovenijo priborili bronasto odličje.
Rusi so si po zmagi nad Slovenijo priborili bronasto odličje. FOTO: Damjan Žibert

Na drugi strani je bil najbolj nevaren Taynan, ki je bil trikrat le malce premalo natančen oziroma se je izkazal Zamartadze. Ta je ustavil tudi nevaren strel Higuite v 29. minuti. Ruski vratar se je izkazal tudi v 33. minuti po poskusu Serika Žamankulova.

V 34. minuti pa so Kazahstanci ostali brez pomembnega člena Douglasa Juniorja, ki je dobil drugi rumeni karton. Rusi so nato dve minuti imeli številčno prednost, ki pa jim je ni uspelo unovčiti za povišanje prednosti.

V 37. minuti je bil na drugi strani dolgo časa sam Mihail Peršin, a na koncu tudi on izgubil boj z Zamtaradzejem. Kazahstanci so nato v napadu uporabili tudi Higuito, sprožili nekaj nevarnih strelov, a je ostalo pri minimalni zmagi Rusije.

EP v futsalu, finale:
Portugalska - Španija 3:2 (1:2)
Ricardinho 1., 1:0 Ricardinho (1.), 1:1 Tolra 19., 1:2 Lin 32., 2:2 Bruno Coelho 39., 3:2 Bruno Coelho 50.

Portugalska: Sousa, Cary, Bruno Coelho, Matos, Ricardinho, Bebe, Hugo, Andre Coelho, Tunha, Miguel, Cecilio, Moreira, Varela, Brito.
Španija: Sedano, Ortiz, Pola, Miguelin, Alex, Herrero, Tolra, Bebe, Adolfo, Solano, Lin, Lozano, Usin, Joselito.

Tekma za 3. mesto:
Rusija - Kazahstan 1:0
Eder Lima 29.

Rusija: Zamtaradze, Eder Lima, Robinho, Davidov, Čiškala, Putilov, Liskov, Romulo, Milovanov, Abramov, Nijazov, Abramovič, Afanasjev, Esquerdinha.
Kazahstan: Higuita, Taynan, Dovgan, Jesenamanov, Douglas Junior, Šamro, Žamankulov, Selejmenov, Peršin, Taku, Tursagulov, Nurgožin, Orazov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IzbrisanIZportala
11. 02. 2018 18.30
+2
Prav privoščim portugalcem in Ricardinju. Zmotile so me pa druge stvari. Čeferin naduvan in našopirjen da mi je šlo kar na kozlanje. Medalje so se podeljevale tko - iza leđa, ... prav neokusno no. Zakaj se je mogu duvat in vse medalje za vsa tri mesta in najboljšega igralca je mogu podeljevat SAMO ON !?! Vsi vidni predstavniki-predsedniki posameznih sekcij UEFE so bili tam - ampak samo on je bil "glavni". A nebi bilo lepše in bolj simpatično ter pošteno, da bi na primer medalje za 3 mesto podelil predsednik futsal zveze Slovenije, za 2. mesto na primer predsednik futsal zveze UEFE, za prvo mesto pa medalje in pokal podeli predsednik UEFE - Čeferin, .... ampak ne, samo naš naduvan Čeferinček se je nastavljal in prav grdo podeljeval medalje.
franjoz
11. 02. 2018 21.33
Saj še pride kaj druga.Zarečenega kruha.........
jebalvisvoju
11. 02. 2018 23.46
+1
ceferin se naduval ko najstnik po 3eh pivah
jebalvisvoju
11. 02. 2018 11.38
+6
V tem primeru sem zelo vesel za Portugalce.. Spanci so igrali precej umazano in agresivno celo tekmovanje
Carrasco
11. 02. 2018 10.00
+2
V nogometu ni korupcije..Prvenstvo v Ljubljani je naklučje v eri Čeferina. Čestitke UEFI ki zagovarja projekte kot je Stožice in človekove pravice - nova sramota za človeštvo in šport
RdečiKarton
11. 02. 2018 09.07
+0
Čestitke Portugalcem! Vrhunska tekma, pravšnja za finale. Upam, da je z Ricardinhem vse v redu. Portugalci so dokazali, da so najboljši v Evropi v nogometu in futsalu. Žal so v obeh primerih v ključnih trenutkih finala ostali brez najboljšega na igrišču.
Anticripstoned
11. 02. 2018 10.07
-3
na srečo v nogometu. če bi cr igral potem eder ne bi mogel dati gola in bi popusili
pako-san
11. 02. 2018 11.07
+3