Drugi športi

Majka dvakrat kot prvi premagal Colombier, a moral v ciljnem sprintu priznati premoč Pantanu, Froome še naprej rumen

Culoz, 17. 07. 2016 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za kolesarji na letošnji dirki po Franciji je zahtevna 15. etapa. Za najboljše na letošnjem Touru je bila danes na sporedu izjemno zahtevna etapa, na kateri so morali kar dvakrat premagati sloviti Grand Colombier. Čeprav so ne prelaz šli iz dveh različnih smeri ni bilo nič manj zahtevno. Končne zmage se je veselil Jarlinson Pantano, ki je v ciljnem sprintu premagal Rafala Majko.

Rafal Majka ni uspel slaviti etapne zmage, je pa pobral veliko točk na gorskih ciljih in bo oblekel pikčasto majico za najboljšega gorskega kolesarja.
Rafal Majka ni uspel slaviti etapne zmage, je pa pobral veliko točk na gorskih ciljih in bo oblekel pikčasto majico za najboljšega gorskega kolesarja. FOTO: AP

Kolumbijec Jarlinson Pantano (IAM) je zmagovalec 15. etape kolesarske dirke po Franciji. Na zahtevni gorski preizkušnji od Bourg-en-Bressa do Culoza, dolgi 160 km, je po medsebojnem obračunu v zadnjih nekaj sto metrih, ki ga je dobil Kolumbijec, drugi ostal Poljak Rafal Majka (Tinkoff). Tretji je bil s šestimi sekundami zaostanka domačin Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale).

Prav pri vrhu ni sprememb v skupnem seštevku, le Američan Tejay Van Garderen je plačal davek etapi, ko je omagal na zadnjem vzponu ter povečal zaostanek, tako da je zdaj namesto na šestem skupno na osmem mestu. Skupno je v vodstvu ostal Britanec Chris Frome (Sky), ki je obdržal minuto in 47 sekund naskoka pred Nizozemcem Baukejem Mollemo.

Na etapi, ki je prinašala prestižno zmago po seriji napornih vzponov (vključno z znanim na Grand Colombier, le da so tokrat uporabili krajšo različico s serpentinami), je kolesarski Kolumbiji nekaj veselja ne letošnjem Touru priskrbel Pantano. Prvi adut te države Nairo Quintana na letošnji francoski pentlji ni na mestih, ki bi jih želel osvajati, skupno je sicer četrti, vendar že s skoraj tremi minutami zaostanka za vodilnim Froomom.

Christopher Froome še naprej ostaja v rumeni majici vodilnega na francoski pentlji.
Christopher Froome še naprej ostaja v rumeni majici vodilnega na francoski pentlji. FOTO: AP

Po začetnem pobegu skupine kolesarjev - v njej je bil tudi najboljši Slovenec na Touru Jan Polanc, a član ekipe Lampre Merida ni zdržal napornega ritma do konca, v cilju je bil 36. - je o etapni zmago odločalo zadnjih nekaj kilometrov. Karavana se je takrat že krepko razvlekla, dolgo pa je kazalo, da bo do prestižnega dnevnega uspeha prišel Majka. Ta je v vzponih vsakič prišel do prednosti, toda na spustih je več tvegal Pantano. Majka je na enem od zavojev na spustu skorajda padel, a se je na travi še ujel, vendar je izgubil nekaj dragocenih sekund. Kolumbijec ga je tako tudi ujel na ravnini, kolesarja sta nato skupaj prišla v bližino cilja. Po nekaj dolgih taktičnih sekundah, ko sta se tekmeca gledala in razmišljala, kako izvesti zadnji napad, je naprej skočil Kolumbijec, Poljak pa ni imel moči za odgovor in se je moral zadovoljiti z drugim mestom.

"Celoten dan smo preživeli v nadzoru. Vesel sem, da sem ohranil prednost. A najtežje me še čaka. V Alpah je bil v preteklosti Nairo že zelo močan," je Froome še vedno previden pri napovedovanju razpleta dirke.

Ob 36. Polancu so preostali slovenski kolesarji na Touru v cilj prikolesarili skupaj; 138. je bil Luka Pibernik, 140. Kristijan Koren (Cannondale-Drapac), 168. pa z minuto več zaostanka Borut Božič (Cofidis). Tudi skupno je najboljši Polanc, zdaj je na 66. mestu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.