Drugi športi

Popoln francoski praznik na Touru: Barguil slavil na dan Bastilje, Aru zadržal Frooma in ostaja rumen

Saint-Girons Foix, 14. 07. 2017 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na 104. izvedbi dirke po Franciji je bila na sporedu 13. etapa, ki je potekala med Saint-Gironsom in Foixom. Etapa je bila dolga zgolj 101 kilometer, kar je najmanj v zgodovini slovite dirke. V ciljnem sprintu elitne skupine pa je imel največ moči Francoz Warren Barguil, ki je tako poskrbel za popoln francoski praznik na dan Bastilje na letošnjem Touru. Fabio Aru ostaja v rumeni majici vodilnega.

Warren Barguil je bil blizu zmage že v deveti etapi, kjer je izgubil po fotofinišu, tokrat pa je že nekaj metrov pred ciljem visoko v zrak dvignil roke.
Warren Barguil je bil blizu zmage že v deveti etapi, kjer je izgubil po fotofinišu, tokrat pa je že nekaj metrov pred ciljem visoko v zrak dvignil roke. FOTO: AP

Francoz Warren Barguil je zmagal v 13. etapi 104. kolesarske dirka po Franciji, ki je v dolžini 101 km potekala med krajema Saint-Girons in Foix. Kolesar nemške ekipe Sunweb-Teams je na dan največjega francoskega praznika, padca Bastilje, ugnal Kolumbijca Naira Quintano in Španca Alberta Contadorja. Rumeno majico je obdržal Italijan Fabio Aru.  Barguil je tako osvojil kratko, vendar dokaj zahtevno etapo na pomemben dan za Francoze, številka 13 pa je prinesla kar nekaj uspeha tudi Quintani in Contadorju, ki sta za skoraj dve minuti znižala zaostanka za Arujem, ki je bil tokrat deveti. Kolumbijec in Italijan sta bila v spustu proti cilju edina, ki sta dirko zaključila v času zmagovalca, vendar Barguilu slavja nista mogla preprečiti.

Danec Jakob Fuglsang, član ekipe Astana, v kateri je tudi vodilni kolesar letošnjega Toura Fabio Aru, ne bo mogel pomagati moštvenemu kolegu v odločilnih etapah. Zaradi poškodb in posledic padca na sredini etapi je danes namreč odstopil. Padec v 11. etapi je pustil boleče posledice, Fugslang ima poškodovana komolec in zapestje leve roke. Četrtkovo etapo je kljub bolečinam nekako preživel, danes pa ni več zmogel in se je odločil, da bo Tour predčasno končal. "Zame in za ekipo je to velik udarec. A skušali bomo ostati zbrani in narediti največ, kar lahko," je ob tem dejal Aru, ki je v sredo že ostal brez še enega pomočnika, saj je po padcu moral odnehati tudi Dario Cataldo.

Branilec lanske zmage, Britanec Chris Froome, je tekmo zaključil z istim časom kot Aru, minuto in 48 za najhitrejšo trojico, ter tako za vodilnim Italijanom v skupnem seštevku še vedno zaostaja šest sekund, 25 sekund zadaj pa je tretjeuvrščeni Francoz Romain Bardet. Takoj za najboljšo četverico se je povzpel Froomov moštveni kolega v ekipi Sky Mikel Landa. Španec je končal na četrtem mestu, le dve sekundi za najboljšimi, ter sedaj skupno zaostaja minuto in devet sekund.

Contador je napadel že na prvem od treh večjih vzponov, Quintana pa na drugem. Četverica Landa, Quintana, Contador in Barguil je bila skupaj na zadnjem vzponu, 27 km pred ciljem, Barguil pa je nato požel največji uspeh in se veselil med navdušenimi domačimi navijači. Contador, ki je z več kot petimi minutami zaostanka znova v deseterici, in Quintana, ki je ostal osmi, vendar z dvema minutama in sedmimi sekundami za Arujem, sta si pred naslednjima etapama v Alpah priborila nekaj možnosti, da bi se povzpela na zmagovalni oder. Izmed Slovencev je bil na 29. mestu najboljši Primož Roglič (LottoNL-Jumbo), vendar je bil skoraj šest minut za Barguilom, med stoterico pa je na 62. mestu končal le še Jani Brajkovič (Bahrain Merida). Skupno je 51. Roglič, 58. pa Brajkovič.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fabio Aru ostaja v rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku.
Fabio Aru ostaja v rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku. FOTO: AP

Izidi 13. etape(Saint-Girons - Foix, 101 km):
  1. Warren Barguil (Fra/Sunweb)            2:36:29
  2. Nairo Quintana (Kol/Movistar)         isti čas
  3. Alberto Contador (Špa/Trek-Segafredo) isti čas
  4. Mikel Landa (Špa/Sky)                  + 0:02
  5. Simon Yates (VBr/Orica-Scott)            1:39
  6. Daniel Martin (Irs/Quick-Step Floors)
  7. Michal Kwiatkowski (Pol/Sky)               1:48
  8. Christopher Froome (VBr/Sky)
  9. Fabio Aru (Ita/Astana)
 10. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale-Drapac)
...
 29. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo)        5:59
 62. Jani Brajkovič (Slo/Bahrain Merida)     14:20
108. Grega Bole (Bahrain Merida)             15:41
133. Borut Božič (Slo/Bahrain Merida)        15:41

Skupni vrstni red:
  1. Fabio Aru (Ita/Astana)               55:30:06
  2. Christopher Froome (VBr/Sky)          +  0:06
  3. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale)     0:25
  4. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale-Drapac)   0:35
  5. Mikel Landa (Špa/Sky)                    1:09
  6. Daniel Martin (Irs/Quick-Step Floors)    1:32
  7. Simon Yates (VBr/Orica-Scott)            2:04
  8. Nairo Quintana (Kol/Movistar)            2:07
  9. Louis Meintjes (JAR/Team Emirates)       4:51
 10. Alberto Contador (Špa/Trek-Segafredo)    5:22
...
 31. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo)       50:56
 38. Jani Brajkovič (Slo/Bahrain Merida)   1:02:13
126. Grega Bole (Slo/Bahrain Merida)       2:02:20
163. Borut Božič (Slo/Bahrain Merida)      2:24:48

Več sledi!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brusalija
15. 07. 2017 08.35
-1
dej dej ameri in angleži so na dopingu sto posto sam kao ne morjo dokazat.... bruhanje je ta šport... mislim profi ne kolesarjenje kot šport...
CURVANORD Zanetti
14. 07. 2017 21.26
-1
Malo sumljivo da ravno francoz dobi etapo na francoski praznik