Drugi športi

Tour: Nibali spet v rumenem, Contador odstopil

Mulhouse, 14. 07. 2014 18.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Italijan Vincenzo Nibali je na najboljši možen način na svoj hrbet vrnil rumeno majico vodilnega na kolesarski dirki po Franciji. Dobil je namreč zahtevno, deseto etapo, ki se je končala z vzponom na La Planche.

Vincenzo Nibali je po etapi, na največji francoski državni praznik, dokončno postal glavni favorit dirke. Ne samo zaradi dejstva, da ima v skupnem seštevku že dve minuti in 23 sekund prednosti pred po odstopu Chrisa Frooma glavnega aduta ekipe Sky, Richie Porta, ampak tudi zaradi tega, ker je danes po padcu odstopil Španec Alberto Contador. Nekdanji dvakratni zmagovalec Toura je v enem izmed spustov po 40 kilometrih vožnje padel (padel je tudi zmagovalec dirke Po Sloveniji Portugalec Thiago Machado), po odmoru sicer še poskušal kolesariti, a hitro uvidel, da so posledice padca prehude, njegovo koleno novih naporov ni preneslo. "Naredil sem veliko, toda želel bi, da do zmage priti na drugačen način. Žal mi je za Contadorja, žal mi je, da ni prišlo do najinega medsebojnega obračuna, a tak je naš šport. Tudi jaz se bom moral v nadaljevanju paziti, saj se padci kar vrstijo. Lahko rečem, da je danes ekipa odlično skrbela zame, naš trud pa je bil poplačan. Za nami je zahteven dan, vsekakor pa smo veseli, da mi je uspelo zmagati," je po prvi resnejši, 161,5 kilometra dolgi etapi s sedmimi gorskimi cilji, dejal Nibali in dodal: "Danes sem imel močne noge. Vedel sem, da bo odločali zadnji trije kilometri, v kateri sem zaradi odličnega dela ekipe prišel dokaj spočit, zato sem napadel. Menil sem, da bom imel velikega tekmeca v Joaquimu Rodriguezu, a očitno so Špancu pošle moči. V Francijo sem prišel s ciljem zmagati, toda zaenkrat o zmagi še ne razmišljam. Imam prednost, a se lahko hitro vse spremeni, saj nismo niti na polovici dirke."

Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali FOTO: Reuters

Pred zaključnim vzponom je bil spet aktiven zmagovalec devete etape Nemec Tony Martin, sicer svetovni prvak v kronometru. Vodil je ubežno skupino, v kateri je bil tudi Rodriguez, ki bo očitno na dirki lovil pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih. V skupini je bil tudi mladi Poljak Michal Kwiatovski, ki je bil nekaj časa virtualno tudi v rumeni majici, toda pobeg, čeprav so nekateri pričakovali nasprotno, med njimi je bil tudi zimzeleni domačin Thomas Voeckler (tudi on je še pred zaključnim vzšponom) padel, ni uspel. Še pred tem se je skupina z Nibalijem otresla vodilnega pred etapo Francoza Tonyja Gallopina, tri kilometre pred ciljem pa je Italijan pustil tekmece za sabo in v cilj prišel sam ter zabeležil drugo etapno zmago na dirki.

Soliden je bil Simon Špilak, ki je zasedel 20. mesto, zaostal je minuto in 26 sekund. Očitno je bil vreme tokrat na njegovi strani (Nekoliko hladnejše in deževno), toda Prekmurec je že prej izgubil vse možnosti za kakšno vidnejšo uvrstitev na dirki. Vsekakor pa še upa na kakšno odmevno etapno uvrstitev, prav tako kot drugi slovenski predstavnik Kristijan Koren, ki je bil tudi tokrat v ozadju.

Izidi:

1. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 4:27:26
2. Thibaut Pinot (Fra/FDJ.fr) + 0:15
3. Alejandro Valverde (Špa) 0:20
4. Jean-Christophe Peraud (Fra/AG2R La Mondiale) isti čas
5. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) 0:22
6. Tejay Van Garderen (ZDA/BMC Racing Team) isti čas
7. Richie Porte (Aus) 0:25
8. Leopold König (Češ/Netapp-Endura) 0:50
9. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša 0:52
10. Mikel Nieve (Špa/Sky) 0:54
...
20. Simon Špilak (Katjuša) 1:26
131. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 29:43

Skupni vrstni red:
1. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 42:33:38
2. Richie Porte (Avs/Sky) +02:23
3. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 02:47
4. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) 03:01
5. Thibaut Pinot (Fra/FDJ.fr) 03:47
6. Tejay Van Garderen (ZDA/BMC Racing Team) 03:56
7. Jean-Christophe Peraud (Fra/AG2R La Mondiale) 03:57
8. Rui Costa (Por/Lampre-Merida) 03:58
9. Bauke Mollema (Niz/Belkin) 04:08
10. Jürgen Van Den Broeck (Bel/Lotto-Belisol) 04:18
...
61. Simon Špilak (Slo/Katjuša) 55:22
138. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 1:32:59

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jan777c
15. 07. 2014 02.26
+5
Ja res škoda, da je tak VELIK šampion, kot je Contador odstopil od dirke. Videli smo ga v solzah, ko ni mogel več nadaljevati dirke in vsi bomo pogrešali njegove nadčloveške skoke v klanec v Alpah in Pirenejih. Tour bo oz. je z njegovim odstopom postal manj zanimiv in mislim, da je že odločen v prid Niblaija. Ampak šport je spektakularen in nepredvidljiv, zato je nemogoče napovedati kaj se bo zgodilo. V prihodnji sezoni VEM, da se bo Contador spet boril za zmago na kolesarskih dirkah. Takšnega kolesarje kot je Contador se bo svet zapomnil za večno!
bulmastif
14. 07. 2014 18.51
+12
tale tour je že odločen.... škoda, lahko bi bilo zanimivo tko pa bo samo še uspavanka do konca....