Drugi športi

Trstenjakova: Vesela sem zmage na evropskem prvenstvu, a glavni cilj je Rio

Kazan, 23. 04. 2016 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Petindvajsetletna celjska judoistka Tina Trstenjak, vodilna tekmovalka na svetovni jakostni lestvici v kategoriji do 63 kg, je naslovu aktualne svetovne prvakinje na evropskem prvenstvu v Kazanu dodala še naslov najboljše na Stari celini. Kot poudarja sama, pa bo glavna tekma zanjo letos olimpijski turnir.

Tina Trstenjak
Tina Trstenjak FOTO: 24ur.com
Ne glede na nasprotnico, na koncu sta padli Italijanka Edwige Gwendt in Avstrijka Kathrin Unterwurzbacher, je varovanka Marjana Fabjana narekovala ritem v vseh štirih dvobojih in potrdila, da trenutno nima tekmice. Z zmago na EP je Tina Trstenjak še enkrat potrdila, da je prva kandidatka za olimpijsko zlato avgusta ob Copacabani, s čimer bi nasledila prvo slovensko nosilko zlate medalje z olimpijskih iger Urško Žolnir, nekdanjo sotekmovalko iz celjskega Sankakuja, ki se je z zlatom okitila leta 2012 v Londonu.

Recept za uspeh je za 25-letno slovensko reprezentantko zelo preprost. "S trenerjem vedno narediva taktiko in seveda sem tudi v Kazanu vedela, kaj moram narediti in to mi je na koncu tudi uspelo. Moram pa paziti, saj se v judu vse lahko hitro obrne," je po tekmi pokomentirala Trstenjakova, ki brezpogojno zaupa strategijam svojega trenerja, ki je dobro delo potrdil z nosilkama olimpijskih medalj Žolnirjevo in Lucijo Polavder, pa tudi z drugimi judoistkami iz Sankakuja.

"Vesela sem, da mi je danes uspelo, čeprav ta tekma ni bila moj glavni cilj sezone, želela pa sem si dobre borbe. Zdaj se bo treba pripraviti naprej," je po podelitvi in slovenski himni povedala celjska judoistka in pristavila, da sta na tekmi manjkali druga in tretja najboljša Evropejka.

A trenutno je Celjanka tako samozavestna, da ji je vseeno, kdo je na nasprotni strani tatamija. "Z žrebom res nisem obremenjena. Tistega, ki ga dobim, moram premagati. Pripravim se na vsako borbo posebej in nikdar ne gledam, kaj bo , če bo ... S številnimi tekmovalkami se poznamo, saj skupaj delamo na trening kampih in pripravljam taktiko s trenerjem za vsak dvoboj posebej."

Tina Trstenjak
Tina Trstenjak FOTO: Reuters

Naslednji cilj bodo olimpijske igre. "Na to se pripravljam že štiri leta, trdo treniram. Zdaj pa se bo začelo zares. Treba bo najti pravo razmerje med močjo, gibčnostjo, taktiko in tehniko." Vsaj na zadnjih dveh tekmah na SP v Astani in EP v Kazanu so se ji načrti izšli. "Vedno sem potrudim po najboljših močeh, enkrat gre malo lažje, drugič malo težje, a važna je zmaga."

Trstenjakova bo na olimpijskih igrah sicer novinka na tekmovanju, a ne brez izkušenj. Večina ljubiteljev športa ne ve, da je bila Trstenjakova že na olimpijskih igrah v Londonu, takrat le v vlogi sparing partnerice za Urško Žolnir. "To je velik plus, spoznala sem vse, kar sodi na igre, le tekmovala nisem in mislim, da mi bo to koristilo v Riu."

Tekmovalka je kolajne osvajala na zadnjih štirih evropskih prvenstvih, na odru za zmagovalke je stala na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih in v slovenskem judu poudarjajo, da je čas tudi za prve olimpijske stopničke.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Patrick72
23. 04. 2016 20.27