Drugi športi

Iz prodaje umaknili 8000 majic igralca, ki je pretepel partnerko

Baltimore, 28. 09. 2014 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Onstran Atlantika poteka široka polemika o zajezitvi družinskega nasilja, v katerega so vpleteni igralci tamkajšnje najbolj priljubljene lige, ameriške poklicne nogometne lige NFL. Tako je bilo tudi pri moštvu Baltimora, ki se je odločilo za umik majic enega njihovih zvezdnikov.

Moštvo Baltimore Ravens je bilo minuli teden prisiljeno s prodajnih polic umakniti majice z imenom tekača Raya Ricea, ki je do nezavesti pretepel svojo partnerko. Krokarji iz Baltimora so se znašli na udaru splošnega javnega zgražanja in obtoževanja o prikrivanju incidenta, v katerega je bil februarja letos vpleten njihov zvezdniški tekač Rice. Ta je v dvigalu nekega kazina do nezavesti udaril svoje takrat še dekle, zdajšnjo soprogo. Nasilno dejanje bi ostalo neopaženo, če ne bi v javnost pricurljali posnetki nadzornih kamer, ki kažejo, kako Rice nezavestno dekle kot vrečo krompirja vleče iz dvigala po hodniku. Rice si je po dejanju najprej prislužil le suspenz dveh tekem, ko pa so v javnost pricurljali novi še bolj nazorni posnetki nasilnega dejanja, so se vodilni klubski možje znašli pod plazom kritik o premili obravnavi nasilneža in pretepača, zato so Ricea na koncu za nedoločen čas izključili iz moštva.

Nazadnje pa so bili prisiljeni iz prodaje umakniti tudi drese z imenom razvpitega nasilneža, saj številni navijači kluba niso želeli več nositi že kupljenih majic z imenom razvpitega zvezdnika. Predstavniki moštva iz Baltimora so tako vse kupce majic z natisnjenim Riceovim imenom pozvali, naj vrnejo že prodane majice, skupno naj bi jih bilo približno 8000, v zameno pa bodo dobili druge dres. Predstavnike kluba je presenetil odziv, saj so navijači prinesli nazaj skoraj vse majice. Ker na zalogi niso imeli dovolj majic za zamenjavo, so več kot 2000 razočaranim navijačem izdali vavčerje. Stroški zamenjave so klub stali 250.000 ameriških dolarjev.

Riceov primer ni osamljen. V ligi NFL so se zato odločili za sprejetje vrste ukrepov za zajezitev družinskega in spolnega nasilja. Komisar lige Roger Goodell se je ob koncu tedna sestal s predstavniki združenja igralcev v NFL, kako se spopasti s tem zlom. Kot so zapisali na spletnih straneh NFL, razpravljajo o ukrepih, ki se nanašajo tako na izobraževanje igralcev o pravilnem obnašanju v vseh fazah priprav kot tudi na celovite disciplinske ukrepe. Komisar lige se je po nasvet, kako obravnavati nasilneže, obrnil tudi na vojsko, ki ima izkušnje tako z vprašanji nediscipline in slabega vedenja kot tudi z ustreznimi načini pomoči žrtvam in njihovim družinam.

Ray Rice
Ray Rice FOTO: Reuters

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

a-rod
29. 09. 2014 01.58
Mislm da je pr ns domestic violence tut ena tabu tema, ki bi jo lahko naceli
remi gillard
28. 09. 2014 11.36
+1
ko ga sam pogledaš na sliki kaka !mrga! je veš,da se ženi ni nč dobro pisalo
antitrust08
28. 09. 2014 09.47
+0