Drugi športi

Mok bo vse ruske športnike iz Sočija ponovno testiral, za Rio čakajo tudi na razsodbo v Lozani

Madrid, 19. 07. 2016 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko športni svet nestrpno čaka na novice iz krovne olimpijske organizacije o morebitnih ukrepih proti Rusiji zaradi dopinškega škandala, so na dan prišle nove informacije. Mok ima v načrtu ponovno testirati vse ruske udeležence zimskih olimpijskih iger v Sočiju, kjer naj bi prišlo do namernega in sistematičnega dopingiranja domačih športnikov.

Kakšna bo odločitev o največji dopinški aferi našega časa?
Kakšna bo odločitev o največji dopinški aferi našega časa? FOTO: AP
Mednarodni olimpijski komite (Mok) še ni sprejel nobene odločitve o Rusiji, njenih športnikih in morebitni prepovedi sodelovanja te države na bližnjih olimpijskih igrah v Riu. Kot je krovno olimpijsko gibanje sporočilo danes, bodo v Moku najprej počakali na odločitev športnega razsodišča Cas v Lozani. To bo v četrtek obravnavalo oziroma sporočilo odločitev o primeru ruskih atletov, ki so vložili pritožbo zoper prepoved nastopanja na igrah, to jim je izrekla Mednarodna atletska zveza Iaaf.

Mok je v sporočilu za javnost zapisal, da bo preučil pravne vidike morebitne prepovedi nastopanja vseh ruskih športnikov na igrah in možnost kršenja njihovih individualnih pravic. "Zaradi tega bo Mok pri odločitvi upošteval odločitev razsodišča Cas, upoštevali pa bomo tudi olimpijsko listino in svetovni protidopinški kodeks," so zapisali v Moku.

Po poročilu Svetovne protidopinške agencije, ki je razkrila sistematski doping v Rusiji, so štirje krovni športni uradniki ostali brez služb. Minister za šport Vitalij Mutko je suspendiral Natalijo Šelanovo, Irino Rodionovo, Abaka Abaljana in Alekseja Velikodnija. Mutko po odločitvi Kremlja ostaja na položaju ministra.

Za zdaj so v Moku sprejeli le nekaj manjših ukrepov. Začasno so prepovedali izvedbo mednarodnih športnih tekmovanj v Rusiji, pri čemer začasna prepoved velja tudi za projekt evropskih olimpijskih iger 2019. Izvršni odbor Moka je še sklenil, da bodo opravili ponovne analize, tudi forenzične, vseh ruskih športnikov in njihovih spremljevalcev na igrah v Sočiju 2014. V ta namen so ustanovili posebno komisijo pod vodstvom Denisa Oswalda. Mok bo nato glede na ugotovitve komisije načrtovala nadaljnje ukrepe. Poleg tega pa ruskim funkcionarjem, ki so jih kot sodelujoče v načrtnem dopinškem delovanju v Rusiji razkrili v poročilu svetovne protidopinške agencije Wada, Mok ne bo izdal akreditacij za igre v Riu, prav tako do njih ne bodo mogli priti člani ruskega ministrstva za šport.

Nad ruski šport se je zgrnil velik črn oblak. Kaj se je dogajalo v Sočiju?
Nad ruski šport se je zgrnil velik črn oblak. Kaj se je dogajalo v Sočiju? FOTO: You Tube

Odločitev o Rio konec tedna
Marca v svoji spletni izdaji piše, da bo Mok preložil odločitev o morebitni kazni za ruske športnike oziroma potrdil njihovo morebitno izključitev z iger šele naslednji konec tedna. Vzrok za to je po poročanju Špancev ustanovitev komisije, ki bo natančno preučila vse vidike, med drugim tudi pravne, ki bi jih takšna skupinska prepoved lahko imela, pa tudi to, kako bi to vplivalo na športnike, ki so bili 'čisti'. Mok naj bi se obenem odločil za ponovno testiranje vseh vzorcev ruskih športnikov, ki so dosegljivi v tem trenutku.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
21. 07. 2016 19.51
Putin podpri svoje ljudi ne še ti nekih čistk uganjat kot Erdo po zrežiranemu puču!
Frane Šajn
21. 07. 2016 19.45
Nehajte ubogat Minotavra hlapčki!
murate
19. 07. 2016 20.06
+1
Koga bodo ponovno testirali,športniki so prekinili priprave,saj je bilo jasno povedano, da(politično sporni)beri Ruski športniki ne bodo smeli nastopiti .Torej so priprave na OI po vsej verjetnosti mnogi prekinili.Vprašamo se lahko samo kdo je bol zadet predstavniki WADA ali dopingirani športniki.
Frane Šajn
21. 07. 2016 19.49
Edina napaka teh Ruskih športnikov je za Minotavrov okus nepravo državljanstvo in Putinova pokončnost!
mallonge
19. 07. 2016 17.17
+1
Poštenje in kapital se ne morta zment.
Frane Šajn
21. 07. 2016 19.50
Tako kot delo in denar zavekomaj vsak na svojem bregu!