Film/TV

28. Liffe: V Ciambri

Ljubljana, 12. 11. 2017 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pri realističnem prikazu odraščanja 14-letnega Pia v romski skupnosti na jugu Italije je imel "prste" vmes tudi sloviti Martin Scorsese. Romski klan Amato, okrog katerega se vrti zgodba filma, so naturščiki, režiser Jonas Carpignano, pa je vse skupaj uspešno "zlepil" v celovečerni film, ki na nas popelje v realistični prikaz življenja na robu družbe.

Pio Amato je karizmatičen v glavni vlogi odraščajočega romskega fanta v filmu V Ciambri.
Pio Amato je karizmatičen v glavni vlogi odraščajočega romskega fanta v filmu V Ciambri. FOTO: Liffe

Glavni lik v filmu je 14-letni Pio (naturščik Pio Amato), v sicer izjemno verističnem prikazu življenja v romski skupnosti v Kalabriji, njegovi soigralci pa del resničnega, približno 15-članskega klana družine Amato, v njihovem vsakdanjiku. Režiser Jonas Carpignano je zelo dobro ujel "duha" in razmere odraščanja v romski skupnosti na jugu Italije, vse skupaj kot rezultat dolgotrajnega proučevanja življenja v etnično mešanem okolju.

"Film smo posneli v Ciambri, kjer družina Amato zares živi in nihče od njih ni igralec, igralka. Bilo je res zahtevno snemanje, a Jonas (Carpignano, op.p.) je to izpeljal zelo dobro. Bil je kot lepilo, ki drži vse skupaj," je povedal producent Rodrigo Texeira. Film je italijanski kandidat za nagrado Oscar, izvršni producent pa je bil tudi sloviti Martin Scorsese.

Klan Amato so sami naturščiki, Pio pa kot gonilo filma, izvrsten. Carpignano je v enem od intervjujev povedal, da je Pia spoznal, ko je na Kalabriji leta 2011 snemal kratki film in mu je družina Amato ukradla avto. Sam je moral na pogajanja o odkupu avta, tam je prvič videl Pia. Takrat je bil star fant 11 let in Carpignana je najbolj šokiralo, ko ga je naprej prosil za cigareto. Takrat je Carpignano tam snemal kratki film, Pio pa je nato dobil glavno vlogo v celovečercu V Ciambri.

To je film o odraščanju najstnika, ki pa ima povsem drugačne "koordinate", kot večina mladostnikov, ki živijo v nam znanem okolju: hodijo v šolo, v razne krožke in dejavnosti, gledajo televizijo, gredo v kino... Pri Piu je zgodba drugačna, očitno je, da on, tako kot njegove sestre, bratje, sosedi, živijo drugače. To je njihov svet, praktično vsi kadijo (tudi devet ali desetletni fantiči), se vozijo z motorji, popivajo. Pio morda živi sanjsko življenje za marsikaterega najstnika, nima omejitev, kdaj naj pride domov, kadi, se druži s starejšimi, popije pivo v lokalnem baru in se zgleduje po starejšem bratu Cosimu (Damiano Amato), katerega glavna "služba" so kraje avtomobilov in nato preprodaja po različnih "kanalih", ter tudi kraje in vlomi. A Piova svoboda nosi s seboj tudi veliko mero odgovornosti, ki jo, hočeš ali nočeš, mora prevzeti.

Njegovo odraščanje je drugačno od običajne mladine, tukaj je družina tako tesno povezana, da mora vsak opraviti svoj del naloge. Gre za hierarhijo, ki potegne za sabo dejstvo, da mora v nekem trenutku tudi Pio "obleči hlače" glave družine, ker so odrasli moški vsi v zaporu. In poskrbeti, da ima takrat šefica družine Iolanda, dovolj denarja za plačilo računov, hrano, itd...

Pio ne zna brati, a je sila pronicljiv in bister fant. Pa tudi povsem neustrašen, saj prevzame naloge in breme, ki bi ga verjetno težko prevzel tudi kakšen precej starejši možakar. Gre za preživetje, na preizkušnjo so postavljene temeljne vrednote, kot so zvestoba, zaupanje in prijateljstvo. Migrant iz Burkine Fasa Ayiva (Koudous Seihon) je praktično njegov nadomestni brat, režiser pa tukaj vpelje v zgodbo tudi afriške migrante, ki so podobno kot Romi potisnjeni na rob družbe, a morajo preživeti iz dneva v dan. Končna nagrada za Pia je, čeprav bi morda na koncu sam izbral drugače, povabilo v krog odraslih, kar pa s sabo potegne tudi vse ostalo: nevarnost, odgovornost in morda tudi nekje ob ali na koncu "poti", zapor, kar je izkusila že večina njegovih sorodnikov.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.