Drugi športi

V družini Maratona Franja še Domžale

Ljubljana, 19. 05. 2015 23.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med 12. in 14. junijem bo Ljubljana z bližnjo okolico gostila 34. kolesarski maraton Franja. Tudi letos se bo prireditev začela z vožnjo na čas, ki bo tudi državno prvenstvo, tako kot prejšnja leta bo imela start pri Kristalni palači v BTC-ju, kolesarje bo popeljala do Domžal in nazaj v nakupovalno središče.

Domžale so se letos brez oklevanja pridružile Maratonu Franja, čeprav bo trasa kronometra v dolžini 22 km nova, pa se prireditelji na čelu z županom Domžal Tonijem Dragarjem in direktorjem prireditve Gorazdom Penkom izziva ne bojijo. V soboto bo na sporedu Hofer družinsko-šolski maraton - ta bo dolg 25 km - in Vzajemna preizkušnja za najmlajše, dolga 1500 m. V nedeljo, 14. junija, bo vrhunec Maraton Franja BTC City v dolžini 156 in 97 km. Start bo letos izjemoma ob 8.00 za daljšo oziroma 8.30 za krajšo traso, razlog pa je kvalifikacijska nogometna tekma za evropsko prvenstvo 2016 med Slovenijo in Anglijo v Stožicah. Kolesarski prireditelji in predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se v ponedeljek sestali in se dogovorili o manjši spremembi trase, start bo nekoliko prej, kot je v navadi, predvsem zaradi tega, da bo dovolj časa, da vsi navijači pridejo pravočasno in brez zastojev do Stožic.

Maraton Franja 2013 - 24
Maraton Franja 2013 - 24 FOTO: Anže Zadravec

Novinarska konferenca ni minila niti brez legendarnega Toneta Fornezzija Tofa, enega od idejnih vodij, ki bo tudi letos na startu, kljub 81 letom pa je še vedno pomemben del Maratona Franja. "Lepo, da ste vzgojeni ploskati, preden veste, kaj bom bleknil," je uvodoma povedal Tof, ki je takoj, čeprav še ni spregovoril, dobil aplavz. "Neizmerno mi je v veselje, da Maraton Franja ostaja in nosi isto ime. Z Zvonetom Zanoškarjem, ki ga ni več med nami, sva rekla, da dokler sva midva živa, ne bo drugega imena. Zdaj pooblaščam Penka. Tisti, ki prevozi Franjo je heroj, zato mi kar recite heroj," je v svojem slogu povedal Tof. Ni pa pozabil niti na zadnji slovenski kolesarski uspeh, ko je Jan Polanc zmagal v peti etapi dirke po Italiji. Njegovemu očetu Marku, ki je prav tako v ekipi prirediteljev, je izročil priznanje in ga pospremil z besedami "stvaritelju zmagovalca Jana Polanca", nato pa zaključil s "Polanc, samo junaško v klanc."

"Če sem iskren, letos je prvo leto, ko nisem gledal, koliko bo udeležencev. Počaščen bom, če bo lepo vreme in čim večja udeležba. Prvotna naloga je, da izpeljemo prireditve na nivoju. Če bo 500 udeležencev več ali manj ni pomembno. Franja je generator kolesarstva v celi Sloveniji. Prispevek prireditve k celotnem kolesarstvu v Sloveniji je neizmerljiv," pa je povedal Penko. Ob koncu sta predsednik uprave BTC Jože Mermal in predsednik ljubljanskega kolesarskega društva Rog Aleks Štakul podpisala novo, štiriletno pogodbo, po kateri bo BTC še naprej podpiral kolesarske ekipe in dogodke, ki jih organizira Rog, med njimi tudi Maraton Franjo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.