Drugi športi

Žemlja zaključil športno pot v lepem in čustvenem portoroškem večeru, za naslov Stahovski in Berrettini

Portorož, 11. 08. 2017 21.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V finalu turnirja Zavarovalnica Sava v Portorožu bosta igrala tretji nosilec Ukrajinec Sergej Stahovski in 21-letni Italijan Matteo Berrettini. Na večernem ekshibicijskem dvoboju se je od profesionalnega igranja tenisa poslovil Grega Žemlja.

Sergej Stahovski, 115. igralec na svetu, je v polfinalu premagal predstavnika mladega vala igralcev, 18-letnega Grka Stefanosa Tsitsipasa s 4:6, 6:4 in 7:5, Matteo Berrettini pa je bil boljši od Aldina Šetkića iz BiH s 6:2, 6:4. Stahovski, trenutno 115. z lestvice ATP, je nesporni favorit finala, saj gre za igralca, ki je bil 2010 že 31. na svetu, v 14-letni karieri profesionalnega teniškega igralca pa je bil štirikrat tudi zmagovalec turnirjev ATP - Zagreb 2008, St. Peterburg 2009, 's-Hertogenbosch 2010 in New Haven 2010. Tri od teh so potekali na trdi podlagi, en pa na travi. Na drugi strani mreže bo stal igralec, ki je doslej le enkrat v življenju igral na ATP touru - letos v Rimu - in se s povabilom organizatorja poslovil v prvem krogu. Je pa zato letos že osvojil turnir serije challenger, in sicer v domačem San Benedettu. Ne glede na razplet finala bo Berrettini v ponedeljek dosegel najvišjo uvrstitev v karieri - doslej 162. mesto. V soboto bo v Portorožu samo finale med posamezniki - začetek ob 20. uri in prost vstop za prvih 800 obiskovalcev, saj je bil finale med dvojicami odigran že danes. Vlogo prvih nosilcev sta upravičila Hans Podlipnik Castillo iz Čila in Belorus Andrej Vasilevski, ki sta s 6:3, 7:6 (4) premagala Čeha Lukaša Rosola in Hrvata Franka Škugorja.

Grega Žemlja (na fotografiji) si je Portorož izbral za zaključek športne poti.
Grega Žemlja (na fotografiji) si je Portorož izbral za zaključek športne poti. FOTO: AP

Trinajstletno poklicno pot je z večerno ekshibicijo končal najuspešnejši slovenski teniški igralec Grega Žemlja. Za športno upokojitev se je odločil pri dopolnjenih tridesetih letih, kot sam pravi, ker ne čuti več prave ljubezni do tenisa. Žemlja, ki je s 43. mestom na svetu še vedno rekorder med slovenskimi igralci, se je poslovil z revialno tekmo v Portorožu, na katero je povabil trenutno najboljše tri slovenske tenisače - Aljaža Bedeneta, ki sicer nastopa pod zastavo Velike Britanije, Blaža Kavčiča, ta teden 84. igralca na svetu, ter 16-letno Kajo Juvan, mladinsko zmagovalko Wimbledona med dvojicami ter evropsko prvakinjo do 18 let. Poslovilni nastop je bil delno tekmovalen, na trenutke zelo zabaven, predvsem pa prežet s čustvi. Darila je prejel od svojega kluba TK Triglava, Teniške zveze Slovenije, organizatorjev turnirja v Portorožu, očeta in mame, soigralcev ter prijateljev, s katerimi je ustanovil nogometno ekipo, imenovano Fantazisti, ki ima tekmovalne ambicije in katere ekipe je prav "Žemljak" - Grega Žemlja.

Žemlja ne zapušča tenisa, saj pravi, da bo tudi po koncu poklicne poti ostal zvest športu, ki ga je gojil več kot dvajset let. "Tenis mi je dal vse, kar imam, zato bom še naprej ostal del njega. Ne vem sicer še v kakšni vlogi, a želim postati trener in pomagati novim generacijam igralcev in igralk, da okusijo slast tega prelepega športa," pravi Žirovničan, ki bo za vedno zapisan v anale slovenskega tenisa. Kot prvi Slovenec je osvojil turnir serije challenger (Cancun 2008), kot prvi Slovenec se je uvrstil v glavni del enega od turnirjev za grand slam (Wimbledon 2009), kot prvi Slovenec je na grand slamu igral tretji krog (US Open 2012), kot prvi in za zdaj edini Slovenec se je prebil pod 50. mesto na svetu, kot prvi Slovenec je igral v finalu turnirja ATP (Dunaj 2012) in kot prvi Slovenec je premagal igralca iz prve deseterice (Janko Tipsarević 2013). Ob tem je v karieri z nagradnimi skladi na turnirjih zaslužil 1,2 milijona dolarjev in postal rekorder po številu nastopov v dresu slovenske reprezentance.

Srečno, Žemljak!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KOPITES
12. 08. 2017 20.04
+1
Karijera u totalnem bedu ampak milijoncek je pa nabral