Drugi športi

VIDEO: V Mehiki Ogier še tretjič najboljši

Leon, 08. 03. 2015 21.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Svetovni prvak v reliju Sebastien Ogier je zmagovalec tretje dirke sezone 2015. Na preizkušnji v Mehiki je francoski voznik Volkswagna za več kot minuto premagal Norvežana Madsa Oestberga. Tretji je bil Oestbergov rojak in Ogierjev moštveni sotekmovalec Andreas Mikkelsen.

Sebastien Ogier je tako ponovil mehiško zmago, kjer je bil najboljši že v letih 2013 in 2014, obenem pa dosegel tretjo zaporedno letošnjo, saj je dobil tudi uvodni dirki sezone v Monte Carlu in na Švedskem. Volkswagen pa je ostal brez želene in pričakovane trojne zmage; drugi voznik nemške ekipe Jari-Mati Latvala je namreč sredi relija, ko je bil drugi, naredil napako in poškodoval svoj dirkalnik, kar ga je oddaljilo od točk za SP. V boju za vrh je bil tako na koncu branilec naslova precej osamljen in si je brez težav privozil novo, že 27. zmago v karieri, bolj razburljiv pa je bil boj za drugo mesto. V norveškem obračunu je bil na koncu šest sekund hitrejši Mads Oestberg, tretji Volkswagnov voznik Andreas Mikkelsen se je moral zadovoljiti s tretjo stopničko, daleč od njih pa sta bila Valižan Elfyn Evans (Ford) in Španec Daniel Sordo (Hyundai) na četrtem in petem mestu. "To je bil eden mojih najboljših relijev. Rad imam Mehiko in hitrostne preizkušnje na tem reliju. Poleg tega je moštvo opravilo res izjemno delo. Ves konec tedna mi je šlo kot po maslu," je po uspehu dejal Francoz. Z novo zmago se je še utrdil v skupnem vodstvu, zdaj ima 34 točk prednosti pred Mikkelsenom in že 50 pred Belgijcem Thierryjem Neuvillom, ki je bil v Belgiji osmi. Njegova ekipa pa prevladuje tudi med konstruktorji, Volkswagen ima po treh od 13 dirk 97 točk, 26 več kot Hyundai.

Sebastien Ogier
Sebastien Ogier FOTO: Reuters

Med bolj razburljivimi dogodki na mehiškem reliju pa je bil petkov izlet s ceste Estonca Otta Tänaka in sovoznika Raiga Molderja. Povsem običajna dirkaška nesreča se je spremenila v boj za preživetje, ko sta dirkača po izletu s ceste s svojim Fordom pristala v jezeru. Kljub izjemno napetemu dogajanju sta ohranila mirne živce, v rekordno kratkem času zapustila vozilo in odplavala na breg jezera. Dirkalnik pa je potonil v le 25 sekundah. "Ko si v vodi in blizu tega, da se boriš za življenje, je težko kaj razmišljati. Vesel sem, da sem dobil to bitko. Krasen občutek. Doslej nisem vedel, da sem tudi tako dober plavalec," je nesrečo podoživel 27-letni dirkač, ki je priznal, da je bilo tudi v živo dogajanje videti tako razburljivo, kot ga je posnela kamera v njegovem dirkalniku. "Takoj sva odpela varnostne pasove, avto se je že polnil z vodo. Za nekaj sekund sem ostal privezan nanj z žico za radijsko zvezo in sem že čutil, kako me vleče navzdol. Na srečo sem jo lahko odpel. Prekleto neprijeten občutek," je dejal Estonec, ki je prevzel krivdo za izlet s ceste in priznal, da je pomembno le to, da sta s sovoznikom ostala živa in zdrava.

Njegova rumena gumijasta račka za srečo, ki jo je vozil na armaturni plošči, je potonila skupaj z avtom, v njegovi ekipi Ford M Sport pa so Estoncu nekoliko hudomušno že našli nov vzdevek - "TiTänak".

Naslednji reli bo v Argentini med 23. in 26. aprilom.

Izidi (21 HP, 395,21 km):
1. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/VW Polo) 4:19:13,4
2. Mads Oestberg/Jonas Andersson (Nor/Šve/Citroen DS3) + 1:18,8
3. Andreas Mikkelsen/Ola Floene (Nor/VW Polo) 1:25,1
4. Elfyn Evans/Daniel Barritt (VBr/Ford Fiesta) 3:40,2
5. Daniel Sordo/Marc Marti (Špa/Hyundai i20) 5:01,8
6. Martin Prokop/Jan Tomanek (Češ/Ford Fiesta) 6:36,1
7. Nasser al-Attijah/Matthieu Baumel (Kat/Fra/Ford Fiesta)14:52,7
8. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Bel/Hyundai i20) 22:43,3

- SP skupno (3):
- dirkači:
1. Sebastien Ogier (Fra) 81
2. Andreas Mikkelsen (Nor) 47
3. Thierry Neuville (Bel) 31
4. Mads Oestberg (Nor) 35
5. Elfyn Evans (VBr) 26
6. Jari-Matti Latvala 19
7. Daniel Sordo (Špa) 16
8. Martin Prokop (Češ) 14

- konstruktorji:
1. Volkswagen 97
2. Hyundai 71
3. M-Sport Ford 44
4. Citroen 40
5. Volkswagen II 30
6. Jipocar 18
7. Hyundai 2
8. FWRT srl 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.