Drugi športi

VIDEO: Flanagan ne da svojega pasu: Cruz ni uspel ustaviti prvaka in izgubil s tehničnim nokavtom

Cardiff, 26. 11. 2016 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaključek novembra in december na VOYO prinašata večere boksarskih poslastic. V soboto sta se v Cardiffu za naslov v lahki kategoriji po verziji WBO udarila branilec naslova Britanec Terry Flanagan in izzivalec Portoričan Orlando Cruz. V Motorpoint Areni Cruz ni bil dostojen tekmec borcu iz Manchestra, ki je slavil s tehničnim nokavtom.

Orlando Cruz je imel v soboto priložnost, da postane prvi istospolno usmerjeni boksarski svetovni prvak. 35-letni Portoričan je požel vsesplošno odobravanje s svojim javnim priznanjem leta 2012, dejal pa je, da bi njegova zmaga predstavljala zmago za vse istospolne športnike po svetu. "El Fenomeno" je svojo julijsko zmago posvetil žrtvam strelskega pokola v gejevskem nočnem lokalu na Floridi, kjer je izgubil štiri prijatelje.

Čeprav je bil izzivalec, je Portoričan Orlando Cruz v cardifsko dvorano vkorakal zelo samozavestno. Britancu Terryju Flanaganu je komajda privolil v dotik z rokavicama pred začetkom borbe, k čemer ju je tradicionalno pozval sodnik in Cruz je še dodatno razgrel že tako napeto ozračje. Izkušeni borec se je namreč v Walesu predstavil kot prvi (odkriti) homoseksualec, ki bi lahko osvojil naslov svetovnega prvaka. To bi bilo v boksu, ki je tradicionalno šport "mačov", še toliko bolj odmevno, a borba je nato kljub naelektrenemu začetku potekala povsem športno. Prva runda ni postregla z odmevnejšimi vrhunci in je minila v znamenju previdnosti, je pa Cruz v drugi uspel nanizati nekaj dobrih udarcev v telo nasprotnika. A nato je pobudo prevzel domačin, zaradi udarca s komolcem pa je Cruz pod desnim očesom dobil tudi močno oteklino, ki pa so mu jo primerno oskrbeli. V četrti rundi je bil Cruz prvič v resnih težavah, ko ga je Flanagan kljub prejetemu udarcu v telo zaprl in nekajkrat močno pritisnil na vrveh. Ko se je v šesti rundi že zdelo, da se je Portoričan prebudil, je Flanagan hitro spet postavil stvari na svoje mesto, čeprav je gostujoči boksar večkrat odkimal z glavo, češ: "Nič mi ni!" Flanaganu je vedno redkeje vračal udarce, borec iz Manchestra pa ga je na začetku sedme runde zasul s celo serijo udarcev. Cruz se je rešil v osmo rundo, kjer pa je bilo po dveh nokdavnih hitro vsega konec. Sodnik je dvoboj prekinil in Flanagan je še četrtič ubranil svoj naslov, zdaj pa si morda že lahko obeta kakšen odmevnejši obračun, bojda ima ponudbo na mizi Severni Irec Luke Campbell.

Na VOYO je bila kot prva v boksarskem večeru iz Cardiffa na sporedu mednarodna borba v peresnolahki kategoriji. Britanec Kid Galahad je bil premočen za borca iz Nikaragve Reynalda Moro, ki se je do tretje runde večkrat znašel na tleh, sodnik pa je njun dvoboj nato hitro prekinil in pripisal zmago boksarju iz Sheffielda. Izzivalec Craig Evans je nato v izenačeni borbi po sodniški odločitvi za evropski naslov po verziji WBO premagal rojaka Thomasa Stalkerja. Veliko manj kot so pričakovali so navijači pred vrhuncem večera dobili v dvoboju Tommya Langforda in Sama Sheedyja. Britanca sta prikazala zadržano borbo za domači naslov BBCofC v srednji kategoriji, ki se je razživela šele v zadnjih rundah. Sodniki so zmago na koncu pripisali Langfordu (ostaja neporažen na 18 obračunih), čeprav je Sheedy morda storil dovolj za drugačen razplet. 

Spored večera:

Mednarodna borba v peresnolahki kategoriji:
Kid Galahad (VBr) proti Reynaldu Mori (Nik)

Za naslov evropskega prvaka WBO v lahki kategoriji:
Thomas Stalker (VBr) proti Craigu Evansu (Vbr)

Za britanski naslov BBCofC v srednji kategoriji:
Tommy Langford (VBr) proti Samu Sheedyju (VBr)

Za naslov svetovnega prvaka WBO v lahki kategoriji:
Terry Flanagan (VBr) proti Orlandu Cruzu (Pri)

Za naslov evropskega prvaka WBO v superveltrski kategoriji:
Liam Williams (VBr) proti Gaborju Gorbicsu (Mad)

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.