Drugi športi

VIDEO: Linares utišal Manchester in 15.000 navijačev, domači heroj Crolla izgubil naslov prvaka

Manchester, 24. 09. 2016 20.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ž.L./J.K.
Komentarji
1

Venezuelski boksar Jorge Linares je z 41. zmago v karieri, ki je bila morda tudi ena najslajših, sredi Manchestra v nabito polni Areni ugnal Britanca Anthonyja Crolla in mu po sodniški odločitvi odvzel naslov po verziji WBA ter postacl absolutni prvak lahke kategorije.

Dvorana je bila že dodobra razgreta ob prihodu zvezdnikov večera, domačina Anthonyja Crolla in Venezuelca Jorgeja Linaresa. Crolla, navijača Manchester Uniteda, so prišli podpret številni vidni meščani, med njimi Wayne Rooney in Michael Carrick, člana lokalnega nogometnega prvoligaša Man. Uniteda, manjkal pa ni niti nekdanji svetovni prvak Ricky Hatton. Ko se je dvoboj začel, so domači gledalci tudi z navijaškimi pesmimi z Old Trafforda poskušali ponesti Crolla, a prva runda ni postregla s kakšnimi presežki, nekaj dobrih udarcev je uspelo obema borcema. Linares je v drugi rundi povišal tempo in večkrat zadel Crolla z močnimi udarci v telo. V naslednji rundi je Linares z lepo kombinacijo štirih udarcev še bolj utišal domačo dvorano, ki pa se je proti koncu prve tretjine dvoboja vseeno razživela z nekaj napadi vedno agresivnejšega Crolla. A nato ga je Linares slabo minuto pred koncem četrte runde stisnil ob vrvi in zasul z udarci, tudi malce pod pasom, zaradi česar je dobil novo opozorilo, a ni ostal brez točke. Crolla je v zaključek runde krenil še bolj silovito. Borba se je zares razživela in Crolla se je z direkti vedno bolj bližal nasprotniku, ki je začel tudi rahlo krvaveti nad levim očesom po močnem udarcu Britanca. Ta je vedno pogosteje "prebiral" poteze Venezuelca, ki nenadoma ni več našel pravega odgovora za letečega rdečega vraga. Šesta runda se je končala povsem nemočnim Linaresom, ki pa se je nato kot feniks iz pepela dvignil in imel Crolla na vrveh po dobrem udarcu slabih 20 sekund pred zvoncem, a se je domačin nekako rešil pred nokdavnom.

Sedma runda je bila bolj umirjena, čeprav je Crolla deloval bolje. Tudi v osmi rundi je Linares deloval "grogirano", a se nato z nekaj lepimi kombinacijami in udarci v glavo nasprotnika prebudil in opozoril nase. Dvorana je bila spet na nogah v deveti rundi, ko je Crolla močno pritisnil na Južnoameričanovo telo, a Linares se ni dal. Crolla je držal na varni razdalji do zadnje runde, v kateri so gledalci v Manchestru in po svetu pričakovali veliko. Šlo je za naslov absolutnega prvaka lahke kategorije in udarci so padali na vse strani. Predvsem Linaresovi so pretresli Britanca, ki se je nato zbral in ob začetku zadnjih dveh minut. Razen rane nad očesom Crolla in htiri kombinaciji udarcev Linaresa do tistega pravega ognjemeta ni prišlo. Zvonec je naznanil konec obračuna, čakala se je odločitev sodnikov, ki so (ne prvič v večeru) šokirali domači avditorij in dvoboj tesno odločili v korist Venezuelca. Poraženi Otočan je športno čestital nasprotniku že v ringu, medtem ko je Južnoameričan med zmagovitim intervjujem slišal tudi marsikateri žvižg. Crolla se je z visoko dvignjeno glavo navijačem zahvalil tudi na Twitterju in še enkrat športno priznal poraz:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred spektaklom sobotnega večera v manchestrski Areni sta se udarila britanska borca John Ryder in Jack Arnfield. V dvoboju za naslov v srednji kategoriji po verziji WBA gledalci niso mogli uživati, odločitev je po 12 rundah morala dati sodniška odločitev, ki je vsaj malce presenetljivo za novega svetovnega prvaka okronala Arnfielda iz bližnjega Blackpoola. V tretji borbi večera sta za naslov prvaka skupnosti Commonwealth v poltežki kategoriji pomerila Callum Johnson in Willbeforce Shihepo. Zmage pa se je z nokavtom v deveti rundi veselil favorizirani Johnson, ki je prevladoval skoraj celoten obračun. Za Britanca je to 16. zmaga v profesionalni karieri, enajsta z nokavtom, še naprej pa ostaja neporažen. Namibijec pa je doživel še deveti poraz v karieri, v kateri je zabeležil še 23 zmag. Johnson je tako pri 31. letih postal prvak Commonwealtha. V drugi borbi večera sta se v lahki kategoriji pomerila dva britanska boksarja, in sicer Connor Benn in Ross Jameson. Zmage pa se je po sodniški odločitvi, potem ko ni bilo zmagovalca po šestih rundah boksa, veselil Benn. Ta je tako dosegel peto zmago v karieri, v kateri je še neporažen. Jameson pa je v svoji tretji profesionalni borbi doživel še drugi poraz. V prvi borbi večera sta se v poltežki kategoriji pomerila domačin Hosea Burton in Mehičan Fernando Castaneda. Zmage pa se je s z nokavtom v tretji rundi veselil domačin Burton, ki je prevladoval celotno borbo in to na koncu tudi kronal z 18. zmago v svoji profesionalni karieri, v kateri še nima poraza. Na drugi strani je Mehičan doživel še enajsti poraz v svoji karieri, v kateri ima še 24 zmag.

Izidi borb:

Mednarodna borba v poltežki kategoriji:
Hosea Burton (VB) vs. Fernando Castaneda (Meh): po nokavtu v tretji rundi

Borba v super lahki kategoriji:
Connor Benn (VB) vs. Ross Jameson (VB):
po soglasni sodniški odločitvi

Borba za naslov prvaka Commonwealth v poltežki kategoriji:
Callum Johnson (VB) vs. Willbeforce Shihepo (Nam): po nokavtu v deveti rundi

Za naslov mednarodnega prvaka v srednji kategoriji po verziji WBA:
John Ryder (VB) vs. Jack Arnfield (VB): po sodniški odločitvi

Za naslov prvaka v lahki kategoriji po verziji WBA:
Anthony Crolla (VB) vs. Jorge Linares (VEN): po sodniški odločitvi

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeBill
24. 09. 2016 22.58
-1
absolutni vladar je samo v absolutni kategoriji