Drugi športi

Velenškova izgubila borbo za bron in končala na petem mestu

Kazan, 23. 04. 2016 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska judoistka Ana Velenšek je na evropskem prvenstvu v Kazanu osvojila peto mesto v kategoriji do 78 kg. V boju za bron je 25-letno članico celjskega Sankakuja z juko ugnala Nemko Luise Malzahn.

Za Ano Velenšek, aktualna svetovna podprvakinja, je v Kazanu branila bron z lanskega prvenstva v Bakuju. V boju z Nemko, lani srebrno z EP in bronasto s SP, je Velenškova prvo prednost dobila dobro minuto pred koncem, saj je bila Nemka manj aktivna, nekaj položajev pa rešila s skokom v parter. Nemka Luise Malzahn je dobrih 20 sekund pred koncem odgovorila z juko.

Ana Velenšek
Ana Velenšek FOTO: Reuters

V repesažu je Celjanka s končnim prijemom tik pred koncem odpravila nekdanjo dvakratno evropsko prvakinjo Madžarko Abigel Joo. "Res je bil povsem majhen trenutek nepazljivosti, mislila sem, da ne bom padla, a ujela me je na drugo nogo in padla sem. Razočaranje je veliko, saj sem vodila skozi celo borbo, bila sem boljša in ta nepazljivost me je stala medalje. Lepo bi šla v zbirko," je po koncu tekmovanj povedala Velenškova.

Pred tem je dopoldan po prostem 1. krogu hitro ugnala Španko Marto Merino, Britanka Natalie Powell pa je bila v četrtfinalu pretrd oreh za slovensko reprezentantko. V izredno izenačenem dvoboju je Britanka izvajala predvsem uspešno obrambo, odločil pa je napad Velenškove 1:16 minute pred koncem, ko je tekmica odgovorila s protinapadom.

"Sama ne vem, kaj se je zgodilo. Nisem bila prava, vse preostale borbe so mi šle, tam pa nisem vedela, kako naj se postavim, kaj naj naredim. Enostavno sem se izgubila. Morda sem šla v dvoboj preveč prepričana vase," je še dejala tekmovalka, ki ima pot na olimpijske igre v Rio de Janiero že zagotovljene.

Zjutraj je dobro nastopil tudi Miha Žgank. V uvodnem dvoboju kategorije do 90 kg je naletel na Latvijca Aigarsa Milenbergsa in potreboval dve vzpodbudi za na koncu vendarle prepričljivo zmago. Najprej je po dveh prestopih lovil zaostanek zaradi kazni, na polovici poravnal, nato pa 1:23 minute pred koncem zaradi napačnega prijema spet zaostajal in vnovič lovil priključek. Končnica je bila uspešna. Najprej vazari, 45 minut pred koncem dvoboja pa še met za ipon.

Sledil je obračun s prvim nosilcem Gruzijcem Varlamom Liparteliamijem, srebrnim z zadnjega EP v Bakuju in bronastim s SP 2015 v Astani. Varovanec Marjana Fabjana in Urške Žolnir ni v drugem dvoboju prikazal prav nobenega spoštovanja do pet let starejšega kasnejšega zmagovalca, odločila pa je kazen več in Žgank se je poslovil od EP. Na aktiven in všečen judo slovenskega reprezentanta je Gruzijec odgovoril predvsem z izkušnjam in tesno borbo pripeljal do konca.

"Gruzijec je odličen borec, kar je dokazal na začetku, ko me je prisilil v dve kazni. V drugi polovici sem prevzel pobudo, poskušal, a ni šlo. Odločile so izkušnje," je po tekmi potrdil tudi Žgank, ki še vedno računa tudi z nastopom na olimpijskih igrah v Riu.

Slovenski izkupiček v Kazanu sta dve medalji. Že v petek se je z zlatom okitila Tina Trstenjak v kategoriji do 63 kg, Rok Drakšič je bil v kategoriji do 73 kg bronast.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.