Drugi športi

Verstappen do zmage v Mehiki, Lewis se veseli petega naslova prvaka

Ciudad de Mexico, 28. 10. 2018 21.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dirkač Mercedesa Lewis Hamilton je s četrtim mestom na VN Mehike že osvojil naslov prvaka v formuli 1 v sezoni 2018. To je skupno že peti naslov za Britanca, četrti z ekipo Mercedesa. Gre za deja vu lanske sezone, saj je tudi lani naslov osvoji predčasno ravno v Mehiki. Dirko je dobil Nizozemec Max Verstappen pred Sebastianom Vettlom in Kimijem Räikkönenom.

S petim naslovom (2008, 2014, 2015, 2017, 2018) je Lewis Hamilton postal šele tretji dirkač s petimi naslovi za Michaelom Schumacherjem (7 naslovov) in Juanom Manuelom Fangiom (5). Po štiri naslove imata še Sebastian Vettel in Alain Prost. "Najprej bi se rad zahvalil navijačem, ki so naredili to dirko posebno, zahvalil pa bi se tudi moji ekipi. Dirka v Mehiki ni bila odločilna, ampak trdo delo skozi vse dirke sezone," je v prvi izjavi na dirkališču v Mehiki povedal Hamilton. Nato pa pokomentiral še dogajanje na stezi: "To je bila grozna dirka. Na začetku mi je uspel dober start, prebil sem se naprej, nato pa ne vem, kaj se je dogajalo …"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S starta je najbolje potegnil Max Verastappen, odlično pa je startal tudi Lewis Hamilton. Oba sta švignila pred Daniela Ricciarda, ki je s prvega štartnega položaja. Verstappen si je hitro privozil prednost pred konkurenco, hiter pa je bil v uvodnih 10 krogih tudi Hamilton, a se je Britanec nato začel soočati z velikimi težavami z gumami. Tako je moral precej zgodaj v bokse po svež komplet pnevmatik, medtem ko sta Ferrarijeva voznika na stezi ostala precej dlje.

Max Verstappen
Max Verstappen FOTO: AP

Tako sta se Sebastian Vettel in Kimi Räikkönen prebila pred Hamiltona, vozila sta na tretjem in četrtem mestu, drugo mesto pa je držal Ricciardo. Temu je deset krogov do konca odpovedal motor, tako da je moral predčasno zaključiti dirko. Verstappen je prednost pred Vettlom, ki je imel že zelo načete gume, zlahka nadziral in ni vozil na polno, v ozadju pa se razmerje moči ni spreminjalo. Valtteri Bottas je osvojil šesto mesto, Nico Hülkenberg pa sedmo. Verstappen se je razveselil druge zmage v letošnji sezoni, skupno pa pete v karieri. 

"Čudovito. Nisem veliko spal sinoči, bil sem odločen, da danes zmagam. To nam je uspelo. Res sem imel dober dirkalnik," je takoj po dirki razlagal Verstappen. Ta je v Mehiki slavil še drugič zapored. Do konca sezone ostajata še VN Brazilije in VN Abu Dabija.

Junaka v Mehiki.
Junaka v Mehiki. FOTO: AP

Izidi VN Mehike:
1. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 1:38:28.851
2. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) + 17.316
3. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) + 49.914
4. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) + 78.738
5. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) + 1 krog

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone Kos 1
28. 10. 2018 22.48
+1
Svetovni prvak petič Lewis Hamilton 😀
fairplayy
28. 10. 2018 22.31
-5
Nujno prepovedat v casu podnebnih sprememb glonalnega segrevanja in onesnazenja polrg tega sploh ne vsm koga se to zanima zeeh
Ata_Smrk
28. 10. 2018 22.23
-1
črnec, da vidimo zdaj, ce bo bottasu vrnil podarjeno zmago. itaq da ne. sem kar ugasnil HRT.