Drugi športi

Veslači na SP želijo dva finala

Amsterdam, 23. 08. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Amsterdamu je bil žreb predtekmovalnih skupin za svetovno prvenstvo v veslanju, ki se bo začelo v nedeljo. Slovenski cilji ostajajo nespremenjeni - finale dvojnega četverca in lahkega skifista Rajka Hrvata.

Na progi Boosban so zbrane že vse reprezentance, pogoji so takorekoč optimalni, sklepne treninge moti le slabo vreme in veter. Prav zaradi vetra organizatorji razmišljajo, da bi se tekmovalci v kvalifikacijah namesto v skupinah pomerili v vožnji na čas. V nedeljo bo glede na zdajšnji razpored prvi startal Rajko Hrvat ob 13:14 in se boril za eno od prvih štirih mest, ki vodi v četrtfinale. "Tudi zadnje treninge tukaj v Amsterdamu sem izpeljal optimalno in sem dobro pripravljen. Predtekmovalna skupina je znana in bo treba iti na polno," je povedal Hrvat. Aleš in Janez Zupan bosta startala v drugi predtekmovalni skupini dvojcev ob 14:24, njuni nasprotniki pa bodo posadke Grčije, Nove Zelandije, Turčije in Argentine. Neposredno v polfinale se uvrstita prva dva, ostali pa bodo morali v torkov repasaž. Dvojni četverec, v katerem veslajo Grega Domanjko, Jernej Markovc, Luka Špik in Gašper Fistravec, bo nastopil v tretji predtekmovalni skupini ob 16:44. Za prvi dve mesti, ki neposredno vodita v polfinale, pa se bodo pomerili s posadkami Italije, Poljske, Velike Britanije in Češke.


Luka Špik
Luka Špik FOTO: Miro Majcen

Gre za dobro znane tekmece, ki so zelo dobro nastopili na finalu svetovnega pokala, saj so Britanci zmagali, Poljaki so bili četrti, Italijani sedmi, Čehi pa deveti. "Predtekmovalna skupina je precej zahtevna, sicer pa nobena ni nič lažja. Veslati bo treba korektno, če se bomo hoteli držati ostalih, saj so vse posadke precej konkurenčne. Taktično se bo treba držati predvsem Britancev in Poljakov, kateri so trenutno favoriti na papirju za predtekme. Za pogoje na tej progi je znano, da znajo biti precej muhasti, še bolj angleški od londonskih. Glede samega določanja prog v nadaljevanju je zato treba startati na polno in s tem v mislih. Vzdušje v ekipi je sicer dobro oziroma normalno, vsi razen Jerneja Markovca pa progo in spreminjajoče pogoje že poznamo." Matej Rojec v enojcu bo startal ob 17:33 v šesti predtekmovalni skupini, njegovi tekmeci pa bodo predstavniki ZDA, Belgije, Nizozemske in Azerbajdžana. Neposredno v četrtfinale, tudi tu so namreč prijave tako številčne, vodijo prva tri mesta, ostali pa bodo ponovno nastopili v ponedeljkovem repasažu. "Tako kot smo že predhodno napovedovali, sta dvojni četverec in lahki enojec tista, ki lahko neposredno napredujeta, prvi v polfinale, drugi pa v četrtfinale. Za dvojca in enojca bo po vsej verjetnosti potreben še nastop v repasažu. Glede predtekmovanj na čas ali v skupini ne vidim nobene posebne razlike v možnostih kvalificiranja. Zadnji treningi tukaj v Amsterdamu so potekali normalno in niso spremenili slike od prej. Povečuje se koncentracija in s te strani začetni nastopi ne bi smeli biti problematični. Malo pa moti, tako kot tudi vse ostale, vreme, ker je precej vetrovno in deževno," je po žrebu povedal selektor Miloš Janša.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.