Drugi športi

Veslači z Iztokom Čopom na čelu stroke v mirnejše vode?

Ljubljana, 01. 12. 2016 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred decembrsko volilno skupščino pri Veslaški zvezi Slovenije (VZS) edini kandidat za predsednika Jošt Dolničar napoveduje prevetritev na mestu selektorja. Pri VZS računajo na najuspešnejšega slovenskega veslača vseh časov, Iztoka Čopa, ki je pogovore potrdil, a se sam vidi v malce drugačni vlogi.

Čop (na fotografiji) je legenda slovenskega veslanja.
Čop (na fotografiji) je legenda slovenskega veslanja. FOTO: Damjan Žibert

Veslaško zvezo Slovenije (VZS) 10. decembra čaka volilna skupščina, edini kandidat za predsednika VZS je aktualni prvi mož Jošt Dolničar. Ta je sredi tedna razkril, da bo na mesto selektorja predlagal Iztoka Čopa, najuspešnejšega slovenskega veslača vseh časov. Novico je potrdil tudi Čop, a se naziva selektorja izogiba, saj sebe vidi v nekoliko drugačni luči. "Mesto selektorja pomeni, da si 100-odstotno v tem, z ekipo in dosegljiv vseskozi. Dejstvo je, da trenerji delajo s svojimi veslači, sam pa si želim sodelovanje z njimi na način, da postavimo trdne kriterije za uvrstitev v reprezentanco, določimo kriterijske regate in razširimo mednarodno sodelovanje, o čemer s Hrvati že tečejo neformalni pogovori," je o svojem delu v zvezi povedal Gorenjec. Čop si želi predvsem zelo dobro sodelovanje z blejskim klubom, kjer je preživel vso svojo kariero: "Veslaška zgodba je pač nekako paralelna. Na Bledu so pogoji pač najboljši, a najti moramo sistem za vse mlade veslače, da bodo lahko napredovali."

Ni skrivnost, da je veslanje trenutno na najnižji ravni v obdobju samostojne Slovenije. Uspehe reprezentanci trenutno nosi le Izolčan Rajko Hrvat v neolimpijskem lahkem enojcu in posledično je Slovenija letos v Rio de Janeiru ostala celo brez posadke na igrah. Tudi veslače, ki bi lahko konkurirali za močno posadko, je v tem trenutku moč prešteti na prste ene roke. Slabim dosežkom je prikimal tudi Čop in poudaril, da bi selektor moral sestavljati posadke, a trenutno je pomembneje, da klubi dobijo strokovno pomoč in ustvarijo peščico vrhunskih tekmovalcev, ki bodo lahko konkurirali v ostri svetovni konkurenci. Prav tukaj Čop meni, da bi lahko na mlade veslače prenesel svoje bogate izkušnje. Največ časa nosilec štirih olimpijskih kolajn, tudi nekdanji olimpijski in svetovni prvak, trenutno še vedno posveča italijanskemu proizvajalcu veslaških čolnov, za katere išče primerne kandidate za nov olimpijski cikel do leta 2020 v Tokiu, ob tem je med drugim tudi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.