Drugi športi

VIDEO: Ameriško ligo NFL zajela epidemija družinskega nasilja

Los Angeles, 18. 09. 2014 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Najbolj priljubljena od velikih športnih poklicnih lig onstran Atlantika, ameriška nogometna liga NFL, se je znašla v veliki krizi. Vodstvo lige se je znašlo pod udarom kritik pri obravnavi dveh razvpitih primerov.

Ameriški nogomet, v katerem se obrača največ denarja, se je znašel pod plazom kritik zaradi premile obravnave zvezdniških nasilnežev, ki v prostem času, ko niso na igriščih, pretepajo svoje partnerke in otroke. Vodstvo lige se je znašlo pod udarom kritik pri obravnavi dveh razvpitih primerov. Najprej je ameriško javnost vznemiril zdaj nekdanji zvezdniški tekač ekipe Baltimore Ravens Ray Rice, ki je v dvigalu nekega kazinoja februarja letos tako močno udaril svojo, takrat še zaročenko, zdaj ženo, da je omedlela. Primer bi ostal neopažen, če ne bi posnetki nadzornih kamer zaokrožili v javnosti ter se znašli v člankih tračarskih medijev. Javnost je bila zgrožena še zlasti po drugem nazornem posnetku, tega so objavili avgusta, ki kaže tako udarec kot kasnejše dejanje, ko nasilnež vleče pretepeno in nezavestno žensko iz dvigala po hotelskem hodniku kot nekakšen kos mesa. Rice si je najprej prislužil le dve mesečni suspenz, pod plazom kritik pa je bila liga prisiljena ukrepati in igralcu za vselej prepovedati ukvarjanje s profesionalnim nogometom, s plačnega seznama pa so Ricea izbrisali tudi v njegovem domačem klubu Ravens. Po podatkih revije Forbes je povprečna vrednost 32 moštev, ki sodelujejo v ligi NFL, ocenjena na 1,43 milijarde dolarjev. Na vrhu lestvice je ekipa Dallas Cowboys, ki je vredna 3,2 milijarde dolarjev in je izenačena z evropskim nogometnim velikanom Barcelono, na vrhu najvrednejšega športnega kolektiva je sicer nogometno moštvo madridskega Reala v vrednosti 3,4 milijarde dolarjev. NFL bo le v letošnjem letu pobrala 5,1 milijarde dolarjev prihodkov samo iz naslova medijskih in televizijski pravic.

Ray Rice
Ray Rice FOTO: Reuters

Za zdaj vsi največji pokrovitelji ostajajo zvesti komisarju lige NFL Rogerju Goodellu, čeprav so so v javnosti zaradi poskusov pometanja po preprogo sprožili pozivi za njegovo odstavitev. Po zadnjih razkritih primerih in zaradi ogorčenja javnosti pa so zaskrbljenost izrazili tudi pri hotelski verigi Marriott in pri obeh velikanih med proizvajalci pijač PepsiCo in Anheuser-Buschu. Podobno kot pri primeru Rice se je lige NFL najprej zelo sprenevedala, kako se odzvati na primera igralca moštva Carolina Panthers Grega Hardyja, ki je bil obsojen za napad na nekdanje dekle, in zvezdnika ekipe Minnesota Vikings Adriana Petersona, ki so ga obtožili fizičnega zlorabljanja štiriletnega sina. Tega je pretepel z vejo. Njuni ekipi se z igralcema pogajajo, da bi ju poslali na plačan dopust, dokler primera ne bosta rešena.

Z onstran Atlantika pa poročajo o novem primeru. Zaradi suma vpletenosti v družinsko nasilje je ekipa Arizona Cardinals na stranski tir postavila zvezdniškega tekača Jonathana Dwyerja, ki ga je v sredo aretirala policija zaradi dveh ločenih nasilnih incidentov. V prvem je bila žrtev 27-letna ženska, v drugem pa 18-mesečni dojenček, oba sta se zgodila zaporedoma julija v Phoenixu. Policija je Dwyerja priprla zaradi utemeljenega suma povzročitve hujše telesne poškodbe, zaradi napada, ki je imel za posledico manjšo poškodbo, zaradi dveh dejanj povzročitve gmotne škode in enega dejanje preprečitve uporabe telefona za nujni klic. V klubu so igralca nemudoma suspendirali in mu za nedoločen čas prepovedali udeležbo na vseh tekmah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frisk2k
18. 09. 2014 21.24
+1
Očitno se je zaročenka Raya Ricea odločila za ultimativno maščevanje: poročila se je z njim.
soniksk
18. 09. 2014 21.06
+3
problem je ker je dosti NFL igralcev na steroidih, ki povzročajo napade agresivnosti.
pilot1
18. 09. 2014 17.40
+5
kaksen neverjeten posnrtrk faascinantno
lodz68
18. 09. 2014 21.11
-1
ta je bil verjetno najbol poceni,zakaj več ni bilo keša......
mato333
18. 09. 2014 15.42
+5
to je pa to k se jemlje steroide pa nevem kaj se vse..