Drugi športi

VIDEO: 'Kavboji, sedite deset!' Fantastični Hrvati pometli s Srbi, ki priznavajo: 'To je katastrofa'

Zagreb, 13. 01. 2018 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Iz Zagreba Žiga Lesjak
Komentarji
21

Še preden je (bo) rokometna mrzlica zajela Zagreb, sta v spektakularnem vzdušju splitske Spaladium Arene svoj uvodni obračun prvenstva odigrali reprezentanci Hrvaške in Srbije. Napet obračun zaradi znanih zgodovinskih sporov so prepričljivo dobili gostitelji prvenstva, ki so bili deležni hvalospevov s strani domačih medijev. Grenak priokus po zmagi je pustila zgolj poškodba prvega zvezdnika in kapetana Domagoja Duvnjaka.

Hrvati obžalujejo poškodbo Duvnjak.
Hrvati obžalujejo poškodbo Duvnjak. FOTO: Zajem zaslonske slike/Facebook
Če bi lahko, bi igrala namesto Duvnjaka, a nimam tega talenta. Kolinda Grabar Kitarović

"Ni nam bilo lahko igrati, sploh prvih dvajset minut smo bili v velikem krču. Ko smo se sprostili, pa je bilo vse lažje. Pokazali smo, česa smo zmožni in da lahko pridemo daleč," je po veliki zmagi z 32:22 povedal domači reprezentant Igor Kračić. V Splitu je bilo napeto že pred tekmo, saj so se vsi zavedali, da gre za športni dogodek visokega tveganja. Hrvaški navijači so srbske rokometaše že takoj na začetku 'nagradili' s salvo žvižgov, ki niso prenehali vse do izteka igralnega časa. "Pol leta smo bili nervozni, a ne zaradi pritiska, ker smo domačini prvenstva, bili smo nervozni zaradi tekme s Srbi. Nikakor si nismo smeli dovoliti, da to tekmo izgubimo," je hrvaškim medijem še zaupal Kračić.

Napetosti ni bilo čutiti zgolj v Splitu, ampak tudi v Zagrebu, kjer hrvaška reprezentanca ne bo zaigrala vse do zaključnih bojev (v kolikor se prebije tako daleč). Pričakovanja domače javnosti so razumljivo visoka. Na domačem turnirju ne pričakujejo nič manj od medalje, večina pa si želi kar zlate. Lokali so bili polni, v vsakem taksiju se je po radiju predvajala tekma. Tisti, ki pa tekme niso spremljali, so svoje rokometaše vseeno spodbujali. Tako je skoraj iz vsakega avtomobila plapolala hrvaška zastava. Vsi so se zavedali, za kako pomemben obračun gre. A nič čudnega, vendarle je Hrvaška rokometna velesila, ki se lahko pohvali z medaljo z vseh velikih tekmovanj. "Zagreb trenutno še miruje. Je kot zatišje pred viharjem. Vsi pričakujejo, da se bodo domači fantje tukaj borili na koncu, ko bo najbolj pomembno. Vsi so prepričani, da se bodo borili za zlato medaljo. Tega si želijo in z navijanjem bodo storili vse, da fantom to tudi uspe," nam je pozno po tekmi zaupal hrvaški navijač, ki se je v dresu in z zastavo sprehajal po ulici nedaleč stran od zagrebške Arene.

Najprej žvižgi, nato jok: 'O ne! Izgubili smo Duvnjaka!'
Pred srečanjem je bilo takoj jasno, da bo 11.000 navijačev, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano v Splitu, gostujoče rokometaše 'nagradilo' z žvižgi.  Sovražno vzdušje je želel nekoliko umiriti domači kapetan Domagoj Duvnjak, ki je svoje rojake pozval, naj navijajo športno in za svojo reprezentanco in ne proti srbski. Te besede niso bile sprejete z odobravanjem in pred začetkom srečanja, ko je potekala predstavitev igralcev, je tudi Duvnjak prejel žvižge s strani vročekrvnih Dalmatincev. A tem je bilo po tekmi še kako žal, da so to storili. Duvnjak si je namreč poškodoval mišico in zaenkrat še ni znano, za kako hudo poškodbo gre. Je pa jasna ena stvar, da bo kapetan 'ognjenih' izpustil vsaj naslednjo tekmo z Islandijo. A prvi novice iz bolnišnice vendarle niso obetavne. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Super bi bilo, če bo 'Dule' pripravljen za zaključne boje v Zagrebu. Brez njega nismo isto moštvo. Lino Červar

"Vsi smo obstali, ko smo videli, da je Domagoj obležal na parketu. Sploh ne želimo razmišljati o scenariju, da smo ga izgubili za celotno prvenstvo," je po tekmi hrvaškim medijem zaupal domači reprezentant Luka Cindrić. "Ne razmišljamo o tem, da bi Domagoj lahko zaigral proti Islandiji in Švedski. Priložnost bo dobil nekdo izmed šestih igralcev, ki so na prvenstvu kot rezerve. Super bi bilo, če bo 'Dule' pripravljen za zaključne boje v Zagrebu. Brez njega nismo isto moštvo," pa je bil iskren selektor Lino Červar, ki se še kako zaveda, kako pomemben člen moštva je kapetan Duvnjak. "Če bi lahko, bi igrala namesto njega, a nimam tega talenta," pa je o pomembnosti kapetana povedala predsednica republike Hrvaške Kolinda Grabar Kitarović. Hrvaška torej trenutno kot eno diha s svojo reprezentanco.

Odzivi po tekmi Hrvaška - Srbija - 3
Odzivi po tekmi Hrvaška - Srbija - 3 FOTO: Zajem zaslonske slike/Facebook

Srbski mediji 'raztrgali' svojo reprezentanco
Če je bilo vzdušje v hrvaškem taboru prešerno in je rajanje po zmagi nad velikim balkanskim tekmecem po ulicah Splita trajalo dolgo v noč, pa je bila slika ravno obratna v srbskem taboru. Reprezentanca, ki jo je v pripravljalnem obdobju dvakrat premagala tudi Slovenija, je na evropsko prvenstvo prišla z velikimi ambicijami, a padla že na prvem izpitu. "Nevidni vratar, anemična obramba, debakel Srbije," so zapisali pri B92. "Hrvaška je dokazala, da je enostavno boljše moštvo. 'Orli' so samo na trenutke delovali kot pravo moštvo. Roko na srce, težko je bilo pričakovati zmago v Splitu. Nihče v srbski reprezentanci ni pokazal, da mu želje ne manjka, a domačin je enostavno pokazal vso svojo kvaliteto. S pomočjo s tribun pa so zgolj še potrdili prvi dve točki na prvenstvu," pa so zapisali pri Mozzart Sport. "Nimam kaj reči, to je bila katastrofa. Tako sem slabe volje, da drugih besed ne najdem. Bili smo slabi, a če vam iskreno povem, lažje prenesem poraz z desetimi goli razlike, kot če bi izgubili za en gol. Čimprej moramo to pozabiti, saj nas čakata še dve pomembni tekmi," pa je povedal najboljši srbski posameznik Petar Nenadić. Prva 'vroča' tekma prvenstva je torej končana, a to je zgolj ogrevanje pred vsemi, ki še prihajajo. Nenazadnje smo še zelo daleč od tekem, ko se bodo delile medalje in ko se bo pisala zgodovina. Saj veste. Knjige se pišejo o zmagovalcih in ne o poražencih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
14. 01. 2018 13.19
+1
ČESTITKE HRVAŠKI
RdečiKarton
13. 01. 2018 18.55
-4
Ma kakšen šampionski duh neki. A njihovih navijačev in repke se pa ne bo kaznovalo zaradi sovražnega navijanja?!
Iniesta
13. 01. 2018 16.59
-1
Hrvati so potrosili prevec energije na srbe, ki so realno gledano drugorazredna ekipa. Hkrati so izgubili duvnjaka, ki je njihov kljucni moz ... prevec euforicno so nastopili ... to se jim bo se mascevalo ...
Iniesta
13. 01. 2018 15.21
+0
Kolinda ima boobs za 10 ...
igel
13. 01. 2018 16.27
Ona ima talent,noge n.....n pa je sigurno dobila tekmo.😄
Maxx365
13. 01. 2018 19.59
?rnogled
13. 01. 2018 15.17
-2
Duvnjak bo kar dober izgovor.
Žac
13. 01. 2018 14.51
-3
Brat za brata mora navijati. A ne,podalpski srbi?
RdečiKarton
13. 01. 2018 18.56
-2
A to apeliraš za tvoje sonarodnjake živeče v SLO?
bratumil
13. 01. 2018 13.58
-2
toliko napak, slabo v obrambi brez akcij v napadu,slabi golmani.
vzdev
13. 01. 2018 13.41
-5
Po vsej verjetnosti si je Duvnjak odločil, da ne bo več igral, ker kdo pa si želi zastopati takšne divjake.
bohinj je zakon
13. 01. 2018 13.33
+0
si zamislite, da hrvatje igrajo za bronzo in - igube sredi zagreba........................katastrofa
vzdev
13. 01. 2018 13.42
-2
Saj ne vem kaj si bi bolj želel. Da pridejo do polfinala in potem izgubijo tekmo za tretje mesto proti eni x ekipi. Ali pa da izpadejo že prej. Toda seveda jim želim čim več izgub.
Juzni
13. 01. 2018 13.33
-2
Koncno so Hrvati premagali Srbe vsaj nekje.
mackintosh
13. 01. 2018 13.23
-3
upam da bodo spet zapiral že odprte šampanjce
DivjaBrca
13. 01. 2018 13.00
+9
So že pozabili, da je prišla tudi Slovenija v Zagreb? :D
savel
13. 01. 2018 13.12
+1
Upam da ne bodo dobili medalje,da jim mocno pade patoloski ego
Arabo Hest
13. 01. 2018 15.07
-2
Patološkega ega ne moreš kar tako odpravti... Le serija porazov na več področjih, bi jih mogoče streznila. Za njih pa je tako ali drugače značilno, da bi ,vklolikor bi zasedlji zadnje mesto, še vedno trdili, da so najboljši v vesolju. Za slab rezultat pa odgovoren nekdo drug.
RdečiKarton
13. 01. 2018 18.58
-2
Kar se njih tiče je itak škoda denarja za organizacijo turnirja saj so sami sebe že proglasili za šampiona. Meni bolj zgledajo kot kakšni šampinjoni!
Ciymbalta
14. 01. 2018 13.22
+3
Ja SLOVENIJA je prišla PRVI PORAZ JE ŽE DOBILA DRUGI PORAZ SLEDI JUTRI Z NEMČIJO Nemčija jutri ne bo utrujena kot je bila Hrvaška na svetovnem ko so naši zmagali