Drugi športi

VIDEO: Meeke zmagal na Portugalskem, Paddonu zgorel dirkalnik, požar zajel tudi gozd

Faro, 22. 05. 2016 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanec Kris Meeke (Citroen) je zmagovalec pete dirke sezone svetovnega prvenstva v reliju. Na preizkušnji na Portugalskem je za drugo zmago v karieri premagal Volkswagnova voznika, Norvežana Andreasa Mikkelsena in svetovnega prvaka ter vodilnega v SP Francoza Sebastiena Ogierja.

Kris Meeke je v SP zmagal drugič po lanskem reliju v Argentini. Andreas Mikkelsen je v boju za drugo stopničko premagal Sebastiena Ogierja za 4,8 sekunde, za Meekom pa je zaostal pol minute. Kljub porazu je Ogier zadržal trdno vodstvo v skupnem seštevku, danes pa je z zmago na zadnji hitrostni preizkušnji, "power stageu", dobil še dodatne tri točke za SP. V tej zadnji HP je Volkswagen dosegel popoln uspeh, saj je bil drugi Finec Jari-Matti Latvala, tretji pa Mikkelsen. Za britanskega dirkača je bil portugalski reli odlična vrnitev na sceno, potem ko je izpustil zadnja dva relija na najvišji ravni v Argentini in Mehiki. Meeke si je pripravil dobro izhodišče za uspeh, vodil je večji del relija, pred današnjimi zadnjimi preizkušnjami je imel še 45 sekund naskoka. Ostalo mu je pol minute, tekmecem iz nemške ekipe je prepustil "power stage", je pa zanesljivo slavil v skupnem seštevku.

"Skorajda popoln konec tedna. Velika zahvala gre moji ekipi, naredili smo vse, kar je bilo potrebno in bilo je dovolj za zmago. Potrdili smo, da je DS3 lahko še vedno konkurenčen dirkalnik in se že veselim naslednjih dirk," je dejal Meeke. Predzadnji dan relija je za vožnjo po ozkih in zahtevnih makadamskih cestah zaradi previdnosti v avto naložil dve rezervni pnevmatiki, ki ju nato sicer ni potreboval, a je moral zaradi nekoliko drugačne razporeditve teže v dirkalniku prilagoditi slog vožnje, izgubil pa je tudi nekaj sekund. "Spet sem imel nekaj težav, tako da sem kar vesel, da sem na tretjem mestu," pa je nastop ocenil Ogier. Za prvo trojico so drugi tekmovalci zaostajali že precej več. Španec Dani Sordo v edinem preostalem Hyundaiju je bil četrti z minuto in 37 sekundami zaostanka, peti je bil Francoz Eric Camilli (Ford), ki je zaostal več kot štiri minute, a je za pet sekund premagal tretjega tovarniškega voznika Volkswagna Latvalo.

Skupno ima zdaj Ogier 114 točk, Mikkelsen je drugi s 67, Mads Oestberg pa je tretji z 58, točko pred Haydenom Paddonom. Že drugi dan relija se je slabo končal za ekipo Hyundaia, a je imel Novozelandec Paddon srečo v nesreči. Na peti hitrostni preizkušnji je z dirkalnikom zletel s ceste, vozilo pa so nato zajeli plameni. V suhem borovem gozdu se je požar hitro razširil in dirkača nista mogla preprečiti uničenja dirkalnika, na srečo pa sta po tem adrenalinskem dogajanju ostala nepoškodovana, medtem ko je njun Hyundai popolnoma zgorel. Sezona se bo nadaljevala med 9. in 12. junijem z relijem na Sardiniji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pheonix1
22. 05. 2016 19.13
+15
lahko bi 24 kur zaposlili novinarja da bi šel na dirke wrcja in nam poročal iz terena...pa ukinite ta big brader ker poneumlja narod
pingupingu
22. 05. 2016 18.38
+8
Pohvalno, da po par letih zopet nekaj napišete o WRCju, lahko bi še kaj o slovenskem reliju, recimo v petek in soboto je potekal 31. Rally Velenje? Aja in Meeke je Kris, ne Chris.