Drugi športi

VIDEO: Nose ni bil dopingiran!

Ljubljana, 12. 03. 2008 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Damjan Medica
Komentarji
0

Kolesar novomeškega kluba Adria Mobil in dvakratni zmagovalec dirke po Sloveniji Tomaž Nose lahko tekmuje. KZS mu mora plačati 5.000 švicarskih frankov.

Mednarodno športno razsodišče (CAS) s sedežem v Lozani je 25-letnemu kolesarju zmanjšalo kazen iz 18-tih na 12 mesecev, ker je na osnovi dokazov, ki so bili predloženi na decembrskem zaslišanju, ugotovilo da ni kriv jemanja nedovoljenih poživil.

Mednarodno športno razsodišče (CAS) je Nosetu prepolovilo 20 mesečno kazen.
Mednarodno športno razsodišče (CAS) je Nosetu prepolovilo 20 mesečno kazen. FOTO:

Lanska zelo odmevna slovenska dopinška afera (poleg primera Čeplak) je s tem dobila epilog, ki je prinesel zadoščenje Nosetu in njegovemu klubu. Novomeščani so ves čas trdili, da njihov kolesar ni jemal prepovedanih sredstev, kar ga je obtožila protidopinška komisija KZS, temveč je testoviron jemal z zdravniškim potrdilom in dovoljenjem nacionalne protidopinške komisije pri Olimpijskemu komiteju Slovenije.

Nosetov greh, ki ga priznava tako on kot klub, je administrativne narave. Odobritev terapevtske uporabe zdravila (Nose se je leta 2006 zdravil zaradi osteoporoze) na vseh dirkah, bi moral zahtevati tudi od mednarodne kolesarske zveze (UCI), vendar tega ni storil. Kazen, ki jo je dobil za ta »prekršek« je občutno previsoka, so od prvega dne izbruha afere zatrjevali vodilni pri KK Adria Mobil in obenem na glas opozakrjali na številne nepravilnosti in nejasnosti v postopku domače kolesarske zveze. Takrat so tudi napovedali pritožbo na CAS.

Tomaž Nose
Tomaž Nose FOTO:

Sodniki v Lozani so zaradi dejstva, da Nose ni imel terapevtskega dovoljenja od ustreznega organa, prisodili maksimalno skrajšanje kazni na enoletno prepoved tekmovanja, ki pa se je iztekla 11.9. 2007. Razveljavili so mu zmago na dirki Po Sloveniji leta 2006, istočasno pa slovenski kolesarski zvezi naložili plačilo 5.000 švicarskih frankov Tomažu Nosetu, kot nadomestilo stroškov, ki jih je imel 25-letni kolesar zaradi arbitraže.


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.