Drugi športi

VIDEO: Poskočni konjiček se predstavi, po dolgem času povsem rdeč Ferrari za ponoven skok na vrh?

Maranello, Silverstone, 22. 02. 2018 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ž.L./J.K./STA
Komentarji
8

Čez dober mesec se bo začela že 69. sezona svetovnega prvenstva formule 1. Moštva so že začela s predstavitvami dirkalnikov: med prvimi so ga razkrili pri moštvu Ferrari, ki so v Maranellu razrkili povsem rdeč dirkalnik SF71H, s katerim se bodo poskušali prvič po letu 2008 povzpeti na prestol kraljice motošporta. "Srebrno puščico" predstavil tudi Mercedes.

Več videovsebin
  • Mercedes predstavil dirkalnik za novo sezono F1
    01:48
    Mercedes predstavil dirkalnik za novo sezono F1
  • Tudi pri Ferrariju predstavili dirkalnik za sezono 2018
    00:39
    Tudi pri Ferrariju predstavili dirkalnik za sezono 2018

Rdeči iz Maranella že vse od leta 2007, ko je naslov svetovnega prvaka osvojil Kimi Räikkönen in leta 2008, ko so se razveselili konstruktorskega naslova, čakajo na ponoven skok na vrh v kraljici motošporta. Lani so bili po polovici sezone predvsem po zaslugi Sebastiana Vettla zelo blizu ponovnemu povratku na vrh, a jih je na to v drugem delu povsem zasenčil na kasnejši prvak Mercedes z Lewisom Hamiltonom na čelu. Ferrari, ki je sicer s 15. naslovi najuspešnejše moštvo v svetovnem prvenstvu formule 1, v katerem nastopa že vse od krstne sezone 1950, tako na vsak način želi nazaj na vrh.

Dirkalnik, s katerim želi Ferrari ponovno osvojiti naslov svetovnega prvaka.
Dirkalnik, s katerim želi Ferrari ponovno osvojiti naslov svetovnega prvaka. FOTO: AP

V Maranellu so prepričani, da so letos sestavili odličen paket, ki bo Vettlu in Räikkönenu pomagal pri naskoku na vrh. Rdeči so tako danes v Maranellu predstavili nov dirkalnik SF71H, ki je za razliko od prejšnjih let povsem rdeč (zaradi umika sponzorja Santander) in ima tudi novost, saj morajo biti od letošnje sezone dalje vsi dirkalniki opremljeni z zaščito za glavo okoli vozniške kabine. Ferrari v letošnjo sezono še četrtič zapored vstopa z nespremenjeno dirkaško zasedbo, sezono, ki se bo začela 25. marca z dirko v Melborune Parku v Avstraliji, končala pa 25. novembra z dirko v Yas Marini v Abu Dabiju.

V zadnjih sezonah smo sicer v F1 priča popolni prevladi Mercedesa, ki je osvojil zadnje štiri naslove svetovnega prvaka (trikrat Hamilton in enkrat Nico Rosberg). Če bi uspeh ponovili še letos bi se izenačili prav z rekordom Ferrarija, ki je med leti 2000 in 2004 osvojil pet zaporednih naslovov prvaka, vse pa jim je privozil legendarni Michael Schumacher

"Pomembna je prav vsaka podrobnost," pravi 30-letni Vettel, ki bo pravo vrednost svojega jeklenega konjička spoznal že čez nekaj dni, ko bodo dirkači zbrani na prvih testiranjih v Barceloni. "Skušali smo obdržati vse svoje prednosti in odpraviti pomanjkljivosti, ki so se pokazale predvsem na hitrih dirkališčih," je o novem dirkalniku povedal vodja tehnike formule 1 pri Ferrariju Mattia Binotto. Na dirkalniku so poskrbeli predvsem za spremembe pri hlajenju, nekoliko povečali razdaljo med kolesi in dodali druge malenkosti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mercedes "grozi" z izboljšanim W09
Novo "srebrno puščico" za sezono 2018 v formuli 1 so v četrtek predstavili tudi pri Mercedesu. Kot pravijo snovalci, ima dirkalni "DNK iz leta 2017", a je izboljšan v številnih segmentih. Hamilton se bo z njim podal v boj za peti naslov najboljšega voznika formule 1 v karieri. Pri Mercedesu obljubljajo, da bo nova puščica W09 še hitrejša od lanske, predvsem pa naj bi imela manj okvar. Uradna predstavitev je trajala vsega 15 minut, z izjemo nove obvezne zaščite voznika Halo in sprememb zadka, kar je posledica spremenjenega pravilnika formule 1, pa sprememb na prvi pogled ni bilo opaziti. A vodja moštva Toto Wolff obljublja, da bo imel novi dirkalnik predvsem manj okvar, zaradi česar je lanski model poimenoval kar "diva".

"Upam, da smo obdržali dobre lastnosti starega. To je nekakšen sestrski model," pa je na predstavitvi dejal svetovni prvak Hamilton in dodal, da je dirkalnik v vseh pogledih boljši od lanskega. Prav to bi lahko skrbelo tekmece, saj je Mercedes lani slavil na 12 od 20 dirk sezone, četrtič zaporedoma pa si je moštvo privozilo naslov tako med vozniki kot med ekipami.

Prvi, ki je dirkalnik preizkusil, je bil Finec Valtteri Bottas. Na dirkališču v Silverstonu je prevozil nekaj krogov. Finec je lani zamenjal uspešnega Nemca Nica Rosberga, nato pa v skupnem seštevku zasedel tretje mesto. Letos naj bi bil prav on tisti, ki naj bi Vettlu in Hamiltonu preprečil osvojitev petega naslova svetovnega prvaka, kar je pred njima uspelo Argentincu Juanu Manuelu Fangiu, sloviti Michael Schumacher pa je bil prvak kar sedemkrat. A visoke cilje ime tudi Hamilton, ki je v karieri zmagal na 62 dirkah, posebej pa je v ospredju po sezoni 2014, ko so se v formuli 1 vrnili na turbo motorje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tedoVV2HCmedo
23. 02. 2018 09.48
+1
Če se od daleč pogleda, so vsa vozila po obliki enaka, kar je dolgočasno. Odkar gredo manjkrat v bokse po gume in bencin, je stvar dosti slabša.
aki10
23. 02. 2018 09.19
+3
FORZA FERRARI!! So pa to F1 čist uničl in je ratala dolgčas od dolgčasa...
grozjak
23. 02. 2018 08.32
+1
a pogonski motorji so pa še vedno od vesp??
aki10
23. 02. 2018 09.20
+1
ssecnik
22. 02. 2018 22.52
+12
Tole formulo so tko zafural kot mi državo.
gizmo28
22. 02. 2018 17.29
+17
bli so časi, ko je imela f1 veliko več gledalcev, kot moto gp, sedaj je ravno obratno
mastaflash
22. 02. 2018 16.56
+10
jajca, tega noben ne gleda
jebalvisvoju
22. 02. 2018 16.47
+3
ahh.. Merc. je 2 koraka pred vsemi bomo pa videli kaj bo... Verstappna umaknit iz dirkanja samo skodo dela.