Drugi športi

VIDEO: 'Divjevodaši' testirali olimpijsko progo v Riu

Rio de Janeiro, 27. 11. 2015 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropski in svetovni podprvak, kanuist Benjamin Savšek, je prvi dan tekmovanj na olimpijski progi v Riu de Janeiru opravil z odliko. Med kanuisti je bil najhitrejši in se zanesljivo uvrstil v kvalifikacije, Luka Božič je bil med kanuisti 12.

Olimpijska proga v Riu
Olimpijska proga v Riu FOTO: Reuters
V športnem parku Deodoro, kjer se nahaja tudi slalomsko prizorišče, so v noči na petek pričeli z Aquece Rio - testnim tekmovanjem pred olimpijskimi igrami, ki bodo avgusta prihodnje leto. Tekma, ki je pomembna predvsem za organizatorje, da ti preučijo vse možne scenarije in potek tekmovanja, se je začela z izločilnimi vožnjami kajakašev in kanuistov. Ker je trenutno na pripravah v Braziliji več tekmovalcev, kot jih bo imelo pravico nastopa prihodnje leto, so bili prireditelji primorani najprej organizirati izločilno tekmo, na podlagi teh uvrstitev pa so tudi znani tekmovalci, ki se bodo v soboto pomerili v kvalifikacijskih vožnjah (v kvalifikacijah bo nastopal najboljši predstavnik države iz teh izločilnih voženj v posamični kategoriji). Med kanuisti se bo na start znova podalo 16 tekmovalcev, med kajakaši pa 21. Tolikšni sta tudi števili slalomistov v kajaku in kanuju, ki bodo lahko svoje države zastopali prihodnje leto na olimpijskih igrah. Izločilni boji med kajakašicami in kanuističnimi dvojci sledijo drevi. Med kanuisti je bil najuspešnejši Benjamin Savšek, ki je bil najhitrejši že v prvo (bil je edini, ki je s progo opravil v manj kot 95 sekundah), a je bil hkrati tudi nekoliko nenatančen. S šestimi kazenskimi sekundami je bil peti.

Benjamin Savšek
Benjamin Savšek FOTO: Miro Majcen

V drugo je znova postavil odličen čas in se zavihtel na vrh razpredelnice. S pol sekunde zaostanka je bil drugi Čeh Michal Jane, tretji pa je bil Nemec Franz Anton. Luka Božič je bil v prvo šesti, po drugi vožnji pa je bil uvrščen na končno 12. mesto. To bi mu po mestih sicer prineslo napredovanje v sobotni del tekmovanja, a so organizatorji, zaradi olimpijskega pravila enega čolna na državo, takšno formulo vzeli tudi na tej tekmi, tako da bo slovenske barve zastopal najhitrejši kanuist prvega dne Savšek. Med kajakaši je bil Peter Kauzer po prvi vožnji 13., v drugi pa je naredil nekaj več napak, tako da mu je v končni razvrstitvi štel prvi čas. Ker je kar nekaj tekmovalcev v drugo izboljšalo svoj nastop, je zdrsnil po lestvici in zasedel 22. mesto. Ker je bil uvrščen višje kot Simon Brus, ga čaka nastop v kvalifikacijah testne tekme. Brus je bil po prvi vožnji s šestimi kazenskimi sekundami 23. V drugo je sicer veslal hitreje, a tudi to ni bilo dovolj, tako da je bil na koncu 26. Najuspešneje se je s progo spopadel Nemec Hannes Aigner, drugi je bil Britanec Joseph Clarke, tretji pa Italijan Giovanni de Gennaro. Presenetljivo je brez vnovičnega nastopa ostal aktualni svetovni prvak Čeh Jiri Prskavec, saj je bil višje od njega uvrščen njegov reprezentančni kolega Ondrej Tunka.

Jutri izločilni nastopi čakajo kajakašici Uršo Kragelj in Evo Terčelj ter dvojec Luka Božič - Sašo Taljat.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.