Drugi športi

VIDEO: Slovenski motokrosisti 20. na pokalu narodov, Gajser utrpel zlomljeni vretenci

Riga, 28. 09. 2014 18.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francoska reprezentanca v motokrosu je osvojila prestižno dirko ob koncu sezone, preizkušnjo za pokal narodov. V latvijskem Kegumsu je bila druga Belgija, tretji pa so bili Američani. Slovenci brez poškodovanega Tima Gajserja so pristali na zadnjem, 20. mestu v finalu A.

Francozi so veliki zmagovalci tradicionalnega pokala narodov v motokrosu. Na peščeni stezi v Kegumsu so premagali branilce naslova Belgijce in Američane, ki so za las ujeli stopničke. Slovenci pa so brez Tima Gajserja, ki je moral dirko izpustiti zaradi dveh počenih vretenc, končali na 20. mestu.

Gajser jo je skupil na sobotnem treningu, ko je grdo padel po naletu enega od tekmecev. Čeprav je prvi zdravniški pregled pokazal počeno rebro, je mladi slovenski adut stisnil zobe in odpeljal kvalifikacije, kjer je v razredu MX open prišel celo do tretjega mesta. A podrobnejši pregledi v bolnišnici v Rigi so pokazali, da je poškodba precej resnejša, počeni vretenci pa sta seveda pomenili, da 18-letni dirkač ne bo nastopil na finalni dirki. Gajser bo ostal v Latviji še nekaj dni na opazovanju, domov naj bi se vrnil naslednji teden.

Slovenija je bila zaradi njegove poškodbe seveda močno oslabljena in jasno je bilo, da ne more upati na vrhunski rezultat. Kljub vsemu je v uvodnem delu preostalima Slovencema kazalo bolje, kot se je razpletlo na koncu. Klemen Gerčar je obakrat solidno startal in se držal na robu prve petnajsterice uvodnih deset minut, nato pa ga je izdala slabša pripravljenost zaradi nekajtedenskega počitka zaradi poškodbe gležnja.

"Vedel sem, da bom težko zdržal hud ritem. Vesel sem, ker vidim, da še imam hitrost, po polovici vsake vožnje pa sem moral popustiti, saj enostavno nisem v takšni formi, kot bi želel. Škoda za Tima, upam da se čim prej pozdravi, z njim bi seveda končali precej višje kot na 20. mestu," je dirko v Latviji ocenil Gerčar, ki je tekmoval v razredu MXGP.

Tim Gajser
Tim Gajser FOTO: Peter Kavčič

Z nekaj več treninga v pesku bi šlo lažje tudi Jerneju Irtu, ki se je v obeh vožnjah dobro izkazal in bil iz kroga v krog hitrejši. "V bistvu moram biti kar zadovoljen glede na to, da celo leto nisem vozil v pesku, predvsem pa, ker sem dirki odpeljal z motociklom za trening, ki ni tako dobro pripravljen kot tisti za dirko. Ta je po jutranjem ogrevanju preprosto izdihnil. Mehanik in vodja ekipa sta na hitro zamenjala sprednje vzmetenje in to je bilo to. Verjetno bi z mojim boljšim motorjem lahko segel še nekoliko višje, lahko pa bi odstopil zaradi okvare v prvi dirki," pa je konec dogajanja z mešanimi občutki sprejel Irt, nastopil je v razredu MX2.

Zmaga Francozov je odlična popotnica za pokal narodov prihodnje leto, ki bo v francoskem Erneeju. Ves konec tedna je bilo jasno, da so prav Francozi favoriti za zmago, njihov prvi mož Gautier Paulin je bil dobro razpoložen in se je najbolje znašel na uničeni in predvsem težki progi, ki je spominjala na bojno polje, polno lukenj in grbin. Američani na francosko-belgijski obračun preprosto niso imeli pravega odgovora. Najmlajši član ekipe Jeremy Martin si je na sobotnih kvalifikacijah zlomil palec, stisnil zobe in vseeno nastopil na dirki, navdušil pa je Eli Tomac, ki je z najhitrejšimi časi v finalni vožnji polovil tekmece iz ozadja in ob dokaj medli predstavi prvega ameriškega moža Ryana Dungeyja prigaral stopničke.

Izidi:

1. Francija, 2. Belgija, 3. ZDA, 4. Velika Britanija, 5. Nemčija, 6. Italija, 7. Švica, 8. Rusija ... 20. Slovenija.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AnjaMarquezista
29. 09. 2014 12.31
+1
A je kaka možnost da bo dirkal v Radizelu čez 3 tedne na DP? Ker imam namen tja it...
ZDA
29. 09. 2014 15.17
+3
mislim, da ne, bo raje počival, da se dobro pripravi na 2015, škoda res škoda.........se vidimo v Radizlu
mito17
30. 09. 2014 01.07
+1
mislim da tudi če bi bil zdrav nebi zaradi testiranja na Japonskem.
Nejc Juvan?i?
29. 09. 2014 07.50
+3
Šimee
28. 09. 2014 21.50
+8
Čimhitrejše okrevanje!