Drugi športi

VIDEO: Ukrajinec Usyk odvzel pas svetovnega prvaka branilcu naslova Glowackemu

Gdansk, 17. 09. 2016 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./J.K.
Komentarji
2

V Ergo Areni v poljskem Gdansku sta se za naslov svetovnega prvaka po verziji WBO v kruzerski kategoriji pomerila aktualni svetovni prvak Poljak Krzysztof Glowacki in vzhajajoči zvezdnik Ukrajinec Oleksandr Usyk. Ukrajinec je po 12. rundah zmagal po soglasni odločitvi sodnikov.

Dvorana Ergo v Gdansku je gostila boksarski večer, vrhunec dogajanja je bil dvoboj za naslov svetovnega prvaka v kruzerski kategoriji po verziji WBO. Tekmeca sta bila Poljak Krzysztof Glowacki (26-0-2, 16 KO) in Ukrajinec Oleksander Usyk (9-0-0, 9 KO). Glowacki je v pristaniškem Gdansku branil naslov prvaka pred domačimi navijači proti Usyku, ki mu po osvojeni zlati kolajni na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 napovedujejo pohod do zvezd. Izkušenj z vsega devetimi borbami na profesionalni ravni pred tem dvobojem Ukrajinec ni imel na pretek, medtem ko je Glowacki že drugič branil svoj naslov.

Poljak je lani avgusta premagal Nemca Marca Hucka, ki je pas predal šele 14. izzivalcu. Na tehtanju sta se oba borca približala omejitvi kruzerske kategorije (90,72 kg), Glowacki z 90,4 kg, Usyk pa z 90,15 kg. Na Poljskem še živi spomin na dvoboj Glowackega s Huckom, ki je bil zelo napet in oba borca sta se vmes že znašla na tleh, preden se je Poljak vrnil in z nokdavnom prisilil sodnika v prekinitev dvoboja. Huck se je vseeno izenačil z Johnnyjem Nelsonom po številu uspešnih obramb naslova, tolikokrat zapored to ni uspelo še nobenemu boksarju v zgodovini športa. 30-letni Glowacki je nato po 12 rundah ubranil šampionski pas na obračunu s Stevom Cunninghamom aprila v Brooklynu, kot prvak pa se je prvič predstavil pred domačimi navijači.

Razočarani Glowacki in zadovoljni novi prvak Usyk.
Razočarani Glowacki in zadovoljni novi prvak Usyk. FOTO:

Usykov niz nokavtov je dolg že vseh devet profesionalnih dvobojev, 29-letnik pa bi se lahko znašel v težavah zaradi neaktivnosti - "zares" ni boksal že vse od decembra, saj je aprilski dvoboj odpovedal zaradi poškodbe. A kot se je izkazalo, ni bil Usyk prav nič zarjavel in je pokvaril načrte tekmecu, ki si je želel slaviti pred svojimi navijači. Ukrajinec  je bil skupno gledano zasluženo boljši, v svojo korist je odločil večino rund, kar so mu priznali tudi sodniki. Soglasno so mu s 3:0 po 12. rundah priznali, da je zmagovalec in novi svetovni prvak v tej kategoriji po verziji WBO. Poljak je imel precej težav tudi z načeto arkado in ni bil prav prepričjiv v dvoboju z leto dni mlajšim tekmecem.

Pred glavnim dvobojem večera je bilo še nekaj zanimivih dvobojev. Med drugim je Andrzej Wawrzyk osvojil naslov poljskega prvaka v težki kategoriji, Albert Sosnowski je po 5. rundi dvoboj predal zaradi poškodbe.  Dvoboj za naslov svetovne prvakinje v supervelterski kategoriji je v poljskem dvoboju dobila mlajša od obeh tekmeci Ewa Piatkowski. Po točkah je po 10. rundah osvojila naslov po verziji WBC, boljša je bila od rojakinje Alexandre Magdziak Lopes.

"Maček", kot se glasi Usykov vzdevek, bo kot kaže hitro napredoval med težkokategornike in sledil stopinjam slovitih rojakov Vladimirja in Vitalija Klička.

Seznam dvobojev:
Michael Cieslak (Pol) - Giulian Ilie (Rom); Cieslak je zmagal s tehničnim nokavtom v 3. rundi.

Patriyk Szymanski (17-0-0) - Jose Antonio Villalobos (9-1-3); Szymanski je po 10. rundah zmagal po točkah.

Andrzej Wawrzyk (33-0-2) - Albert Sosnowski (49-7-3); Sosnowski je dvoboj predal po 5. rundi, Wawrzyk je poljski prvak v težki kategoriji.

Ewa Piatkowska (10-1-0) - Aleksandra Magdziak Lopes(16-3-3); Piatkowska je po 10. rundah zmagala po točkah.

Kryzstof Glowacki (26-0-3) - Oleksander Usyk (10-0-0); Usyk je zmagal po soglasni sodniški odločitvi po 12. rundah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mejduš
18. 09. 2016 08.54
+7
Zakaj ne moremo gledati zaka bi morali še dodatno plačevati ki je že to dovol drago,Vovo je treba dodatno plačati,samo dase bogatijo nekateri,brz veze barabe žveti.
notrajnc05
17. 09. 2016 20.49
-2
ta voyo je res zakon... tu si lahko vsakih 14 dni ogledate nov boksarski dvoboj stoletja...