Drugi športi

VIDEO: Podlunšek po dobrem nastopu v Las Vegasu ostal praznih rok: dirko so prekinili in odpovedali

Las Vegas, 16. 10. 2016 19.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Las Vegasu je bila predvidena zadnja dirka spretnostnih pilotov serije Red Bull Air Race, a jo je organizatorjem zagodlo vreme. Peter Podlunšek je bil v prvem krogu boljši od Japonca Muroje, vendar je tako on, kot ostali piloti, ostal brez točk. Dirko so v četrtfinalu zaradi močnega vetra prekinili in nato tudi odpovedali. Svetovni prvak bil znan že pred dirko, to je Nemec Matthias Dolderer.

Več videovsebin
  • Vožnja Petra Podlunška na dirki v Las Vegasu
    01:57
    Vožnja Petra Podlunška na dirki v Las Vegasu
  • Zaradi vetra so prekinili in odpovedali dirko v Las Vegasu
    03:03
    Zaradi vetra so prekinili in odpovedali dirko v Las Vegasu
  • Iz 24UR: Las Vegas gosti dirko Red Bull Air Race
    01:42
    Iz 24UR: Las Vegas gosti dirko Red Bull Air Race

Spretnostne pilote serije Masters je čakala zadnja preizkušnja v sezoni.  V Las Vegasu se je sezona zaključila, čeprav ne ravno po željah organizatorjev in pilotov. Dirko so začeli, nastopilo je 11 pilotov, nato pa so dogajanje začasno prekinili in nato dirko tudi odpovedali. Veter je krojil usodo zadnje dirke, saj so imeli organizatorji velike težave s piloni, ki jih je veter vseskozi podiral. Piloti so tako ostali brez novih točk, naslov prvaka pa si je že pred to preizkušnjo zagotovil Nemec Matthias Dolderer. Celotno dogajanje se je začelo ob 22. uri, končalo pa s podelitvijo nagrad ob 3. uri zjutraj (po slovenskem času).

V zadnjih dneh je organizatorjem sicer krepko nagajalo vreme. Sobotne kvalifikacije je dobesedno odpihnil puščavski vihar. Veter je pihal s sunki tudi do 100 kilometrov na uro, varnost nizkega letenja pri visokih hitrostih v razmeroma zaprtem območju dirkališča ter ob neposredni bližini publike pa se konča pri 54,7 kilometra na uro. Lansko leto je bil Las Vegas za Petra Podlunška relativno srečen kraj, saj se mu je na finalu pokala Challenger zmaga izmuznila za vsega 35 tisočink sekunde, zato pa mu je drugo mesto prineslo napredovanje v razred Master.

Veter ni popuščal niti pred današnjo preizkušnjo, saj so prvi start, ki je bil predviden za 22. uro, večkrat prestavili. Po treh urah čakanja se je dirka le začela, veter je malce popustil, a ni ponehal in piloti so imeli zelo različne pogoje za letenje. Na dirki nad dirkališčem v Nevadi je bilo na startu sicer le 13 pilotov, saj Avstralec Matt Hall ni startal zaradi tehničnih težav z letalom.

Slovenski pilot Peter Podlunšek se je v prvem krogu na izpadanje (R14) pomeril z Japoncem Jošihidejem Murojo in bil boljši. Ugnal je tekmeca in je napredoval v naslednji krog, nato pa se je kot omenjeno vse skupaj končalo. Organizatorji so imeli veliko težav, saj je recimo Juan Velarde prekinil polet in v drugem poizkusu opravil nalogo, medtem ko je moral Nigel Lamb celo pristati in dotočiti gorivo, ker je predolgo čakal v zraku na delavce, ki so popravljali padle pilone zaradi močnega vetra. Nastopilo je 11 pilotov od načrtovanih 13, dirko so prekinili, ko sta bila v zraku Nigel Lamb in Dolderer. Oba sta morala pristati in dotočiti gorivo, nato sta vnovič poletela, vendar je direktor dirke zaradi varnosti dirko prekinil in jo nato tudi odpovedal.

Svetovni prvak je kot omenjeno Dolderer, ki je zbral 80.25 točke, drugi je Matt Hall (55.75), tretji pa pokojni Hannes Arch (41.00). Podlunšek bi si na današnji dirki zanesljivo zagotovil nove točke, a je ostal praznih rok. V skupnem seštevku je zasedel 13. mesto (4 točke).

Peter Podlunšek
Peter Podlunšek FOTO: Red Bull Content Pool

Pari četrtfinala (R14):
Francois Le Vot (Fra) 51.269 - Pete McLeod (Can) 55.386
Peter Podlunšek (Slo) 52.201 - Jošihide Muroja (Jap) 53.275
Juan Velarde (Špa) 50.550 - Kirby Chambliss (ZDA) 49.406
Petr Kopfstein (Češ) 51.149 - Nicolas Ivanoff (Fra) 53.708
Michael Goulian (ZDA) 48.294 - Martin Šonka (Češ) 48.998
Cristian Bolton (CHL) 56.454 - Nigel Lamb (VB)
Matthias Dolderer (Nem) - Matt Hall (Avs) - Hall ni startal

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BERNABEU
17. 10. 2016 14.47
+1
škoda za odpoved in seveda smola ker peter ni dobiv točk